logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Porównanie mikserów: Yamaha MG 24/14, Mackie CFX20MKII, Allen & Heath PA-20

Kwaczor 01 Lis 2007 18:00 4555 22
  • #1 4437183
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    Wybrałem sobie 3 modele, które mnie interesują. Mikser ma być na niewielkie koncerty, ale powinien mieć 16 wejść mikrofonowych. Liczba AUXów jest raczej 4szt w tej klasie sprzętu co oglądam. No i wybrałem do porównania takie mikserki:

Yamaha MG 24/14:
    http://kami.sklep.pl/product_info.php?cPath=443_445&products_id=1017

Mackie CFX20MKII
    http://kami.sklep.pl/product_info.php?cPath=443_445&products_id=2684

Allen & Heath PA-20
    http://guitarcenter.pl/catalog/naglosnienie/mixery/mixery-analogowe/allenheath-pa20

Jakie mają plusy, minusy i ewentualnie co jeszcze innego do porównania? Może jakiś Soundcraft?
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #2 4437232
    shemi5
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam
    sprawa nie jest taka prosta
    akurat wybrałeś takie modele które poprostu są dobre
    napiszę tak
    niewątpliwą zaletą jest wbudowany procek efektowy-mniej tachania case'ów
    no i pod tym względem yamaha wygrywa tuż za nią mackie bo ma jeden
    a Allen nie ma go wcale
    ważna rzecz liczba wysyłek aux
    yamaha ma 6 macike 4 i allen 4
    yamaha znowu górą
    brzmienie : Yamaha jest tylko ok jak dla mnie, brzmienie Mackie mi się podoba po prostu a tego allena nie słyszałem ale pod względem brzmienia chyba by tą rywalizację wygrał.
    ale za tą cenę najlepiej wyposażona jest Yamaszka! i to nie podlega sporom.
  • #3 4437322
    Kwaczor

wyposażona najlepiej, to widać, ma też 2 kanały mikrofonowe więcej niż konkurencja. Tylko żeby się nie okazało, że okupione jest to gorszą jakością. W końcu behringer za tą kase miałby z 200 kanałów a nie o to przecież chodzi :)
    Konto firmowe:
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #4 4437339
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4437408
    Michał_wa
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Faktem jest że yamaha w tańszych stołach do 10 tyś nie ma najlepszego brzmienia ( droższych nie słyszałem)
  • #6 4437460
    Kwaczor

Pójdźmy może w stronę porównania tych mikserów. Może pod względem jakości, trwałości. Ja nie mówie że kupuje Yamahe. To jedna z propozycji.
    Konto firmowe:
  • #7 4438361
    piotrekmarek
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Jeden mój kolega nagłaśniacz i producent sprzętu pytany o Yamahę powiedział coś, co do dziś mnie śmieszy " to jest dobre do napędu karuzeli "
    "budżetówka" Yamahy to delikatnie mówiąc niskie loty, czego raczej nikt nie powie o Allenie. Kto używa efektów wbudowanych w stół ? no dobra, przyznam się: ja, ale tylko jako zło konieczne, w mikserach klasy Behringer. Natomiast w stole za 4 tys to już przestaje mieć sens. Ale jeśli tak stół jest potzrebny,
    to
    jJa bym wziął też pod uwagę Peavey 24FX - podobno jest niezły, próbowałem kiedyś na forum EiS zebrać opinię na jego temat, bo sam nie miałem styczności.
    Ale trzeba spytać Barthezza, on prawdopodobnie wie prawie wszystko / bez ironii /.
  • #8 4438962
    Kwaczor

No ja tu widzę kilku innych napewno bardziej doświadczonych akustyków i liczę, że napiszą kilka słów na temat tych mikserów. Obawiam się, że peavey bedzie jeszcze bardziej budżetowy...
    Konto firmowe:
  • #9 4439159
    volfgangmusic
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Jeśli mozesz to wstrzymaj się do przyszłego roku... Na początku w naszym kraju będzie dostępna już nowa seria Allen&Heath`a ZED.
    Będzie w całkiem przyzwoitych cenach. Miksery te to taki pośrednik pomiedzy serią PA, a GL... Wszystkie przedwzmacniacze z serii GL.
    Całkiem ciekawie sie to zapowiada... wiec czekam... Na chwilę obecną obejrzysz je na stronie producenta www.allen-heath.com. W POlsce teraz dostępny jest najmniejszy z nich... Pozdrawiam!
  • #10 4439191
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    A ja wbiję kij w mrowisko. Jak dla mnie najbardziej profesjonalnym jest Allan. Dla czego? Ano z prostego powodu. Po pierwsze długie (100 mm) heble i to Alps-y (firma ta robi tylko na Alps-ach). Po drugie zawodowe brzmienie, wszystkie Allany od najmniejszych po serie ML brzmią jak przystało na dobrego anglika. Mackie to twór Chiński mimo to że mówi się że produkcja USA. Niskie modele tej firmy to średnia półka. To samo tyczy się Yamah. Yamaha to dobry zakup ale nie w tym przedziale cenowym. Wbudowany procesor nie jest żadną zaletą bo i tak nikt o zdrowych zmysłach go nie użyje. O wiele prościej i logiczniej kupić niskobudżetowego Lexicona i spiąć go ze stołem. Grałem wiele razy na mikserach Allen&Heath od GL-a po ML-a 5000 i nigdy się na tych stołach nie zawiodłem. Mackie w porządku ale do pięt nie dorasta Allen-owi ,Yamaha w porządku ale wyższe modele.
  • #11 4439204
    Kwaczor

Dzięki Paweł.ko, na Ciebie liczyłem :). ZED wygląda bardzo fajnie, ciekawe jaka cena.
    Konto firmowe:
  • #12 4447135
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Ktoś tam założył temat stół do 3500zł,w którym również byłem za Allenem ale może by rozkręcić post i jakoś je poąłczyć bo kupując stół za 3500 zostaje CI pare zł na uzywany efekt,bo jeśłi chodzi np o yamahe to efekty a raczej ich działąnie jest żenujące....

Allien dodajm jeszcze od siebie,ze jest chyba najtrwalszy na mechaniczne uszkodzenia z całej konkurencji (miałem VLZ1604 który rypnął mi z maski na ziemie przy otwartym case i nic sie nie stało a podejżewam,że np. Maćka byłoby trzeba pozabierać i poskładać w domu...)
  • #13 4448271
    piotrekmarek
    Poziom 16  
    Zed Allena zdaje się być kolejną, bardzo przemyślaną propozycją mojej ulubionej firmy. Ma wszystko czego można oczekiwac + USB / znak czasu /
    ale obawiam się, za cena może być mimo wszystko niezbyt zachęcająca, skoro za najmniejszą, bardzo ubogą wersję 6 kan / już dostępną / która zasadniczo różni się od pozostałych modeli z tej serii / przynajmniej w sekcji Master / trzeba zapłacić w Niemczech prawie 500E, a u krajowego dystrybutora ok 2000 zł. Pozostałe modele mają być dostępne dopiero w przyszłym roku, ale chyba warto poczekać. Byłem ciekaw, czy w tej rodzinie też stosowane są indywidualne płytki kanałowe i okazało się że tak, w przeciwieństwie do Mackie czy Yamahy, których konstrukcje jednopłytowe, to utrapienie serwisów i poważny problem w przypadku jakiejkolwiek usterki.
    Jak już wspominałem, Allen jest klasą sam dla siebie, znam tę firmę od ćwierć wieku i nie dam złego słowa na nią powiedzieć. Polecam wszystkim.
    Na fotce mój niezawodny Allen, który jednak trafił teraz w ręce innego właściela i o ile wiem, nabywca jest szczęśliwy....
    przy okazji: jeśli ktoś jest zainteresowany profesjonalnym zestawem pyt + stageboxów, to zapraszam na stronę www.pmp.civ.pl
    lub proszę o kontaky mailowy -wyślę kompletną dokumentację zestawu.
    www.pmp.civ.pl

Dodano po 6 [minuty]:

fotka, bo coś się nie załadowała jak widzę...
    Załączniki:
    • Porównanie mikserów: Yamaha MG 24/14, Mackie CFX20MKII, Allen & Heath PA-20 mikser + pyty.jpg (141.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 4448346
    piotrekmarek
    Poziom 16  
    oraz jeszcze jedna fotka jako ciekawostka:
    widać na niej mojej konstrukcji profesjonalny stagebox 24/8 z separowanymi tranformatorowo wyjściami na mikser monitorowy. Dekiel obudowy służy w trakcie pracy urządzenia jako stabilna podstawa, a w skrzynce jest dodatkowo zainstalowany poczwórny Di-Box oraz jest jeszcze miejsce na moduł o wys 1U.
    Komplet okablowania składa się z pyty 32 kan przodowej 30mb, pyty monitorowej 15mb, krótkiej 2m pyty mikserowej, oraz 2 stageboxów - jak na poprzedniej fotce. Złącz Harting, oraz najwyższa półka Neutik.
    Schematy połączeń + fotki wszystkich elementów, łącznie z płytkami drukowanymi stageboxa mogę wysłać mailem.
    Załączniki:
    • Porównanie mikserów: Yamaha MG 24/14, Mackie CFX20MKII, Allen & Heath PA-20 stagebox w obudowie.jpg (80 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 4449490
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Co wy ludziska pokazujecie? przecie pytanko było o mikserk. Soundcraft niski model... hmm... może i dobry wybór, na takowym nie grałem.Jedno jest pewne poniżej tej półki nie celuj.
  • #17 4449504
    piotrekmarek
    Poziom 16  
    Odpada w przedbiegach: tylko 2 tory aux, jeden parametryk, nawet mi się nie chce czytać tego co tam o nim wypisują w tym linku. Chyba, że uparłeś się na ten nieszczęsny procesor, ale ja np wolałbym sobie kupić budżetowego TC. Jeśli jest nawet 2 x lepszy niż poprzednie modele / w co wątpię / to od każdego Allena dzieli go przepaśc nie do przeskoczenia.
  • #18 4450166
    Kwaczor

Nie... ja się nie upieram przy żadnym rozwiązaniu. Pokazuje kilka różnych propozycji odpowiadających ceną i ilością kanałów. No i czekam na opinie o tych produktach. Jak na razie są wyczerpujące :)
    Konto firmowe:
  • #19 4457869
    naud
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Też opowiadam się za allen heath - ta seria ZED narobi niezłego szumu na rynku.No, ale spoglądając na możliwości, konstrukcję, i zapewne jakość wykonania w porównaniu do ceny (za 16 kanałów z podwójnym parametrykiem na kanale, 6 auxami i 4 grupami, z oddzielnie załączanym zasilaniem fantom etc...) , która podejrzewam ukształtuje się na granicy
    4000-5000 zeta...
    Jeszcze raz : allen&heath= jakość sama w sobie.

p.s. a tu link do wersji 16-kan:
    http://www.allen-heath.co.uk/zed/zed-420.asp

pozdrawiam
  • #20 4460395
    djsebartus17
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam
    na twoim miejscu zastanowiłbym sie czy kupić używanego mercedesa czy nowego VW. wiem, ze modele mixerów są już wybrane, ale ja uderzyłbym w konsoletę soundtracks solo 24ch 6aux i chyba 8 podgrup, brzmienie jak za taką cenę naprawdę super. Jeżeli jesteś zainteresowany to się odezwij na priv.
  • #21 4460835
    !katun!
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    soundtracs - co to?
  • #22 4461382
    Kwaczor

Kiedyś widziałem jakiś sondtracks topaz czy jakoś tak na allegro. Strasznie był duży, ale ja nie biorę pod uwagę sprzętu używanego.
    Konto firmowe:
  • #23 4462163
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Nie no Soundtracs to potężny koncern głównie wycelowany w konsolety studyjne ale przecież to także kooperacja z najbardziej riderową konsolą live na Świecie czyli DiGiCo http://www.digico.org/Soundtracs-05/index.htm , http://www.digico.org/Soundtracs-05/ds-00.htm , http://www.digico.org/ . Swojego czasu faktycznie firma ta produkowała Topaz-y (o ile dobrze pamiętam).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania mikserów Yamaha MG 24/14, Mackie CFX20MKII oraz Allen & Heath PA-20 pod kątem zastosowania na niewielkich koncertach z wymaganiem minimum 16 wejść mikrofonowych i około 4 wysyłek AUX. Yamaha wyróżnia się największą liczbą wysyłek AUX (6) oraz wbudowanym procesorem efektów, jednak jej brzmienie jest oceniane jako przeciętne, a modele budżetowe jako mniej trwałe i o niższej jakości dźwięku. Mackie oferuje dobre brzmienie, ale jest produkowany w Chinach i plasuje się w średniej półce jakościowej. Allen & Heath jest uznawany za najbardziej profesjonalny, z wysokiej jakości komponentami (np. długie suwaki Alps), solidną konstrukcją i lepszym brzmieniem, choć bez wbudowanego procesora efektów. Warto rozważyć także serię Allen & Heath ZED, która ma pojawić się na rynku jako pośrednia między serią PA a GL, oferując m.in. USB i indywidualne płytki kanałowe, co poprawia serwisowalność. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące innych marek, takich jak Peavey 24FX oraz Soundtracs (w tym Soundtracs Solo 24ch), jednak te są mniej popularne lub traktowane jako sprzęt używany. Wbudowane procesory efektów w mikserach klasy około 4000 zł są często krytykowane jako mało przydatne, lepiej stosować zewnętrzne efekty. Trwałość mechaniczna Allen & Heath jest oceniana jako wyższa niż konkurencji. Podsumowując, wybór zależy od priorytetów: Yamaha oferuje więcej funkcji i efektów, Mackie dobre brzmienie w średniej klasie, a Allen & Heath najwyższą jakość wykonania i dźwięku, choć bez efektów wbudowanych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA