logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP - Aplikacje Pomoc i obsługa techniczna oraz Informacje o systemie nie działają

badboy23 28 Lis 2003 21:33 4979 34
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego w Windows XP przestają uruchamiać się „Pomoc i obsługa techniczna” oraz „Informacje o systemie” i jak to naprawić?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest infekcja robakiem W32.Blaster.E.Worm albo brak łatki chroniącej przed Blasterem, bo ten problem dokładnie pasuje do objawów zanikającego dostępu do tych narzędzi [#434470][#439527] Usuń robaka, kończąc proces `Msblaster` w Menedżerze zadań i kasując plik `msblaster.*` z katalogu Windows, a jeśli nie da się tego zrobić w normalnym trybie, uruchom komputer przez F8 i spróbuj z wiersza poleceń lub w trybie awaryjnym [#440705][#441527] Po czyszczeniu zainstaluj odpowiednią poprawkę z Microsoftu lub pełny Service Pack, żeby problem nie wrócił [#432689][#440705] Warto też sprawdzić, czy nie używałeś XP-AntiSpy, bo mógł wyłączyć konto/powłokę pomocy technicznej [#422647] Jeśli system jest mocno uszkodzony albo problem wraca, kilka osób sugerowało po prostu ponowną instalację Windows XP [#441541][#426053]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 417971
    badboy23
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    mam taki problem instalowałem 2 miesiące temu system i chodzi ok ale przestały mi się włączac pewne aplikacje jak naprzykład : pomoc i obsługa techniczna i Informacje o systemie dlaczego po instalacji chodziło to nie instalowałem łatek chocasz poprzednio instalowałem nakładki i myslałem że dlatego nie chodzi to ale po sformatowaniu i instalacji sytemu było ok więc myslałem że jest ok pare dni chcałem włączyc Informacje o systemie i ni chu.......... wię nie wiem co jest może wy wiecie dzięki ża pomaganie mi i czytanie moich postów dzięki :)
  • REKLAMA
  • #2 418101
    rewik
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    Mialem podobny problem, powodem był wirus z tego co pamietam był to coral.w32.
  • #3 419068
    Karoluss
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Może używałeś jakiegos programu do czyszczenia Rejestru Windows
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 419538
    Karoluss
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Proponuje Nakładkę Windows XP ! Bez formatu !
  • #6 419621
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    No nie wiem czy nałożenie na stary popsuty windows nakładki pomoże - zawsze po formacie i zainstalowaniu od nowa masz 100% pewności, tak nameczysz się i naczekasz a tu może nic nie dać :)

Nie wiem czy cię dobrze zrozumiałem ... problemy mogą wynikać też z tego że np: nie masz oryginalnego windowsa (o ile nie masz) lub nie zarejestrowałeś go przez internet. Wiem ze jak sie ma wersję XP professional powiedzmy niecąłkiem legalną ;) to mogą się z nim dziwne rzeczy dziać, nawet po wgraniu pewnych "poprawek" :D Za to bezbłędnie działa Corporate Edition.
  • #7 419795
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    utwórz na pulpicie plik info.diz albo info.nfo któryś z tych dwóch powinien być otwieranyt przez kreator informacji o systemie.

Ewentualnie przesadziłeś z ilością cracków na kompie, przepchałeś rejestr i inne bajery...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 420464
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    a może bawiłeś się msconfig - można tam wyłączyć pewne rzeczy.........
  • #10 421042
    _MarSs_
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Mnie się wydaje, że problem tkwi gdzieś indziej = aktywacja.

Zauważyłwm, że po wgraniu XP SP1 od razu brak mozliwości sciągnięcia aktualizacji, skożystania z helpa www i innych supportów.
    Bez instalacji SP1 mozliwości te giną po około 50 dniach albo uruchomieniach. W wersji corporate nie giną wcale. Jest też taki crack co powoduje "autoryzację" winXP ale jakoś dziwnie działa, kilka systemów go przyjmuje i jest OK, a czasami wogóle nie działa.

Pozdrawiam
    Marek
  • #12 421375
    JACU626

Poziom 28  
    Ocena: 621
    Mam xp od maja i jak tylko mi sie coś sypie zapuszczam reg-cleanera, pomaga zawsze i wszystko do normy wraca bez przeinstalowywania. W win-98 tylko format pomagał :D
    Konto firmowe:
    FHU JACU KARCHERSERWIS
    LWOWSKA 41, Sandomierz, 27-600 | Tel.: 604XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://WWW.KARCHERSERWIS.PL
  • #13 421550
    Leszkor
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Mam WinXP Prof od 2lat i uzywam takze RegClean teraz mam najnowsza wersje JV16 Byla w polskim Chipie. Jesli cos chce wiedziec o systemie to uzywam AIDA32 polecam.
  • #14 421594
    ggrunge
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    dopiero teraz czytajac wasze posty, zauwazylem ze rzeczywiscie odkad zainstalowalem SP1 do moejgo XP Prof to nigdy mi sie nie pojawila ikonka w trayu o automatycznych aktualizacjach, ciekawa sprawa...

Pozdrawiam
  • #15 421975
    tygrys5232
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Co do "legalnej" (cos jak gdyby) aktywacji to poszukaj w sieciach p2p lub www.google.pl .
    Potrzebujesz crack do aktywacji oraz antyszpiega.
  • #16 422621
    Leszkor
    Poziom 18  
    Wazne jest czy tojest Win.XP Prof. czy Home wersja
  • #17 422647
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    :arrow: badboy23 programem XP-AntiSpy wykasowałeś prawdopodobnie konto pomocy technicznej. Bill sobie tego pewnie nie życzy :D
  • #18 422953
    kamikaze
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Dlaczego Bill jest najbogatszym człowiekiem na świecie? odp: Microsoft, za błędy się płaci. Moja rada: format c:\ to jest najlepsze wyjście ze wszystkich kłopotów związanych z win xp pro i zmian go na win home który też jest parchty ale mniej niż pro ;)
  • REKLAMA
  • #21 426053
    Group_W
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    chopie 2 miesiące , to bardzo długo , lepiej zrób nowy sys !!!
  • #22 432502
    Leszkor
    Poziom 18  
    Musze powiedziec ze z calego smiecia o nazwie Windows to Win XP Prof. jest najlepszy. Ale tez zauwazylem ze u mnie to samo sie dzieje n.p. pojawia sie i znika znak glosnosci chocaz mam ustawione pokazywanie na stale. Jednak nie moge powiedziec od kiedy to sie dzieje. Pewne jest ze system sam sie dostraja jesli mozna uzyc tego slowa. To mi nie przeszkadza poniewaz mam zainstalowane inne programy ktore wypelniaja te luki.
  • #23 432689
    gradek
    Poziom 11  
    badboy23 napisał:
    mam taki problem instalowałem 2 miesiące temu system i chodzi ok ale przestały mi się włączac pewne aplikacje jak naprzykład : pomoc i obsługa techniczna i Informacje o systemie dlaczego po instalacji chodziło to nie instalowałem łatek chocasz poprzednio instalowałem nakładki i myslałem że dlatego nie chodzi to ale po sformatowaniu i instalacji sytemu było ok więc myslałem że jest ok pare dni chcałem włączyc Informacje o systemie i ni chu.......... wię nie wiem co jest może wy wiecie dzięki ża pomaganie mi i czytanie moich postów dzięki :)

Wszystko to może być zależne od braku łatek ze strony Windows Update przede wszystkim Service Packa, co chroni twojego kompa od dziur typu np. "Blaster Worm" - dziury wykrytej przez polskich informatyków.
  • #25 434470
    c4
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    badboy23 napisał:

Mam w sumie teraz taki sam problem. Mój antyvirus wykrył W32.Blaster.E.Worm. ale nie może tego usunąć. Nie moge go sam usunąć bo nie moge włączyć ani informacji o systemie, ani msconfig. POMOCY.
  • #26 434486
    music
    Poziom 28  
    Ocena: 264
    Wszyscy nażekają na systemy microsoftu, a ciekawe ile osób używa legalnych wersji Windowsa??? Może ankietka??? :D
  • #27 435367
    Leszkor
    Poziom 18  
    Obojetne legalne czy nie legalne . Windows jest najgorszym systemem. Mialem juz kupowane w sklepie i bylo to samo g... Teraz mam problem z Explorer jesli chce wyslac E-Mail z SSL to wlacza mi sie napis ze termin waznosci zertifikatu skonczyl sie. Termin waznosci jest do polowy przyszlego roku . Jest luka w explorer ktora takie cuda sprawia.
  • #28 439527
    gradek
    Poziom 11  
    Mam w sumie teraz taki sam problem. Mój antyvirus wykrył W32.Blaster.E.Worm. ale nie może tego usunąć. Nie moge go sam usunąć bo nie moge włączyć ani informacji o systemie, ani msconfig. POMOCY.[/quote]

Po pierwsze brak ci łaty "Blaster Worm". Co do usunięcia Blaster Worm to spróbuj uruchomić MKS_VIR online ze strony www.
  • #29 440705
    cerrber
    Poziom 12  
    Usuwa się go bardzo prosto: Alt+Ctrl+Del - procesy - trzeba znaleźć proces Msblaster i go zakonczyć - potem w katalogu windows znaleźć msblaster.* i skasować go.:)) a potem juz tylko albo firewalla np. Cerio PF, lub łatke z microsoftu se scignąć;)
  • #30 440769
    c4
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Tak cerrber może i masz racje ale jak napisałem wyżej ja nie moge włączyć alt+ctrl+delete. Naciskam to i tylko miga mi to okienko i gaśnie. Nie moge wylonczyć tego procesu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z systemem Windows XP, gdzie po instalacji system działał poprawnie, lecz po pewnym czasie przestały działać aplikacje takie jak "Pomoc i obsługa techniczna" oraz "Informacje o systemie". Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: infekcję wirusem (np. coral.w32 lub W32.Blaster.E.Worm), problemy z aktywacją systemu, brak aktualizacji i łatek (w tym Service Pack 1), ingerencje w rejestr systemowy lub usunięcie konta pomocy technicznej przez narzędzia typu XP-AntiSpy. Zalecane rozwiązania to skanowanie i usuwanie wirusów (np. za pomocą MKS_VIR online, Nortona), użycie trybu awaryjnego do zakończenia procesów wirusa, instalacja łatek zabezpieczających, ewentualne użycie programów do czyszczenia rejestru (RegCleaner, JV16), a w ostateczności reinstalacja systemu. Poruszono także kwestie legalności systemu, która może wpływać na działanie aktualizacji i aktywacji, jednak nie jest bezpośrednią przyczyną problemów z aplikacjami. Wskazano strony internetowe z instrukcjami i narzędziami do usuwania wirusów oraz narzędzia do konfiguracji systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA