witam, skąd masz ten schemat??
ten kondensator u góry po lewej daj jakiś duży, np. 1000-2000 µF. ten na wejście powiedzmy 100pF trymer chyba 5-15pF. pozdrawiam,
Znalazłem kiedyś na elektrodzie i przerobiłem według elemętów które dostępne są na śmietniku. Złożyłem go, nic nie ekranowałem i działał jak dałem cewkę 5zw tylko strasznie szumi ledwo słychać sygnał który nadawałem. Jak zaekranuję cały to nie będzie się juz tak mocno sam rozstrajał?
Te problemy już zlikwidowałem, ale ma mały zasięg, co z tym zrobić? No i oprócz tego jeszcze buczy, ale to pewnie wina zasilacza, dałem równolegle kondensator, ale to prawie nie pomogło. Czy na BDP281 mogę zrobić jakiś stopień wzmacniający?
No tego to ja jeszcze nie widziałem. Mój to szrot, robiłem eksperymenty na tranzystorach i od tej pory nie da sie go nastroić, wcześniej nawet ładnie grał a teraz coś popsułem. Jak kupie w internecie części to złożę sobie Veronicę 1W. On wygląda mi na niezły, ciekawe jak tam z zasięgiem.
Ale ja nie powiedziałem, że będę nadawał, złożę ją i niech stoi, może sprzedam? Pojawił się nowy problem, niewiadomo dlaczego sygnal zaczął się porządnie przesterować.
Dyskusja dotyczy wartości elementów rezystancyjnych i pojemnościowych w nadajniku FM oraz problemów z jego działaniem. Zalecane wartości kondensatorów to duży elektrolityczny 1000-2000 µF oraz kondensator wejściowy około 100 pF z trymerem 5-15 pF. Problemy z szumami i trudnościami w dostrojeniu nadajnika mogą wynikać z braku ekranowania i niestabilności cewki; zaleca się zalanie cewki woskiem i ekranowanie układu. Występują także zakłócenia i ograniczony zasięg, które mogą być spowodowane m.in. zasilaczem – dodanie kondensatora równolegle nie przyniosło znaczącej poprawy. Poruszono możliwość zastosowania stopnia wzmacniającego na tranzystorze BDP281. Wątek porusza także kwestie legalności nadawania z mocą 1W w paśmie UKF bez pozwolenia. W dyskusji pojawiły się propozycje budowy nadajnika Veronica 1W jako alternatywy o lepszym zasięgu. Autor zgłaszał problemy z przesterowaniem sygnału po modyfikacjach układu. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.