logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nadajnik FM – jakie wartości elementów R i C są wymagane do poprawnego działania?

sifjejo 02 Lis 2007 13:15 1583 9
REKLAMA
  • #1 4439592
    sifjejo
    Poziom 11  
    Czy ktoś może powiedzieć mi jaka powinna być wartość oznaczonych elementów? Czy ten nadajnik ma w ogóle prawo działać?
    Załączniki:
    • Nadajnik FM – jakie wartości elementów R i C są wymagane do poprawnego działania? h.JPG (31.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4439750
    lukas_sa
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    witam, skąd masz ten schemat??
    ten kondensator u góry po lewej daj jakiś duży, np. 1000-2000 µF. ten na wejście powiedzmy 100pF trymer chyba 5-15pF. pozdrawiam,

• #3 4439867
    sifjejo
    Poziom 11  
    Znalazłem kiedyś na elektrodzie i przerobiłem według elemętów które dostępne są na śmietniku. Złożyłem go, nic nie ekranowałem i działał jak dałem cewkę 5zw tylko strasznie szumi ledwo słychać sygnał który nadawałem. Jak zaekranuję cały to nie będzie się juz tak mocno sam rozstrajał?
  • REKLAMA
  • #4 4440062
    lukas_sa
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    zalej cewkę woskiem, żeby się nie rozstrajała, a ekran jeszcze nikomu nie zaszkodził. zabezpiecz też trymer

• #5 4440730
    sifjejo
    Poziom 11  
    Nadal strasznie szumi, nieda się dobrze dostroić.
  • #6 4449266
    sifjejo
    Poziom 11  
    Te problemy już zlikwidowałem, ale ma mały zasięg, co z tym zrobić? No i oprócz tego jeszcze buczy, ale to pewnie wina zasilacza, dałem równolegle kondensator, ale to prawie nie pomogło. Czy na BDP281 mogę zrobić jakiś stopień wzmacniający?
  • REKLAMA
  • #8 4453123
    sifjejo
    Poziom 11  
    No tego to ja jeszcze nie widziałem. Mój to szrot, robiłem eksperymenty na tranzystorach i od tej pory nie da sie go nastroić, wcześniej nawet ładnie grał a teraz coś popsułem. Jak kupie w internecie części to złożę sobie Veronicę 1W. On wygląda mi na niezły, ciekawe jak tam z zasięgiem.
  • #9 4453642
    rudy5
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jak kupie w internecie części to złożę sobie Veronicę 1W. On wygląda mi na niezły, ciekawe jak tam z zasięgiem.[/quote]

A ma kolega świadomość że nadawanie w paśmie UKF z mocą 1W wymaga pozwolenia? w przeciwnym razie te experymenty mogą drogo kosztować!!
  • #10 4454408
    sifjejo
    Poziom 11  
    Ale ja nie powiedziałem, że będę nadawał, złożę ją i niech stoi, może sprzedam? Pojawił się nowy problem, niewiadomo dlaczego sygnal zaczął się porządnie przesterować.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wartości elementów rezystancyjnych i pojemnościowych w nadajniku FM oraz problemów z jego działaniem. Zalecane wartości kondensatorów to duży elektrolityczny 1000-2000 µF oraz kondensator wejściowy około 100 pF z trymerem 5-15 pF. Problemy z szumami i trudnościami w dostrojeniu nadajnika mogą wynikać z braku ekranowania i niestabilności cewki; zaleca się zalanie cewki woskiem i ekranowanie układu. Występują także zakłócenia i ograniczony zasięg, które mogą być spowodowane m.in. zasilaczem – dodanie kondensatora równolegle nie przyniosło znaczącej poprawy. Poruszono możliwość zastosowania stopnia wzmacniającego na tranzystorze BDP281. Wątek porusza także kwestie legalności nadawania z mocą 1W w paśmie UKF bez pozwolenia. W dyskusji pojawiły się propozycje budowy nadajnika Veronica 1W jako alternatywy o lepszym zasięgu. Autor zgłaszał problemy z przesterowaniem sygnału po modyfikacjach układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA