logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

nadajnik Fm ze strony: http://web.telia.com/~u85920178/tx/bu

passion! 27 Lip 2007 10:43 2204 9
REKLAMA
  • #1 4119094
    passion!
    Poziom 10  
    Dzieńdobry czy ktoś dudował podobny nadajnik i czy może podać jakieś dokładniejsze informacje na jego temat , oraz podać wartości poszczegulnych elemętów , z angielskiego jestem raczej kiepski a przydał by mi sie taki mały nadajniczek (: http://web.telia.com/~u85920178/tx/bug5.htm
  • REKLAMA
  • #2 4119158
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Wartości elementów masz podane. Lepiej poszukaj sobie schematu gdzie cewka wykonana jest tradycyjną metodą a nie na druku.
  • REKLAMA
  • #3 4122825
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4124876
    Yamakasi_A50
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Zamierzam właśnie jutro udać się po części na ten nadajnik, i pytania moje są takie:

1. Czy nadajnik jest stabilny?
    2. Czy łatwo go dostroić, wstawiając trymer w miejsce kondensatora 12p i lutując ten kondensator od dołu ścieżek w tym miejscu gdzie się znajdował?
    3. Jak z zasięgiem przy zasilaniu 9v baterią? (czy jest osiągalny ten 1km jak pisze autor?)
    4. Czy należałoby jak pisze powyżej "black25" zamienić poniektóre części na wypisane przez Ciebie?

Pozdrawiam
  • #5 4127615
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 4130160
    Jaro89
    Poziom 16  
    Ocena: 178
    Wykonałem ten nadajnik kiedyś dla sprawdzenia jak działa i tak jak piszą poprzednicy, do prostych zastosowań się nadaje. Cewke zrób na płytce drukowanej, unikniesz problemów z rozciąganiem, ściskaniem zwojów podczas strojenia i jej "mikrofonowaniem" czyli drganiom powodującym modulację częstotliwości oraz będzie trochę stabilniej pracował układ. Zamiast kondensatora 12p wstawiłem trymer około 10p i stroił się dobrze. Zasięg przy kablu około 70 cm jako antena to jakieś 100-200m na osiedlu ale w CZYSTYM odbiorze, a nie jakimś już śladowym... Aha i ja miałem dziwną przypadłość ponieważ coś wzbudzało mi się w torze audio (mikrofon elektretowy-pojemnościowy?), objawiało się to buczeniem jednak to nie było 50 Hz, na ucho jakieś 200 i to działo się na baterii 9 V! Ale po dołożeniu między wyprowadzenia mikrofonu kondensatora 100n ustało :) Mam nadzieje że jednak u Ciebie nie będzie to występować, może miałem trefny mikrofon. Powodzenia.
  • #7 4132080
    Yamakasi_A50
    Poziom 13  
    Witam, dzisiaj poskładałem ten nadajnik... Wszystko ok, ale jak przyszło do strojenia to lepiej nie mówić... Wstawiłem zamiast kondensatora 12p, trymer(9.8-40p) do strojenia i nie umiem nastroić nadajnika... || Próbowałem już, kreęciłem nim w jedną i w drugą i tylko śladowe odgłosy szumu gdy dmuchnę w mikrofon... Pomóżcie...
  • #8 4132520
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4241498
    Yamakasi_A50
    Poziom 13  
    Mógłby ktoś napisać mi dokładną zasadę działania tego nadajnika?
    Wynagrodzę punktami :P

Pozdrawiam
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostego nadajnika FM opisanego na stronie http://web.telia.com/~u85920178/tx/bug5.htm. Wartości elementów są podane w schemacie, jednak zaleca się modyfikacje dla lepszej pracy układu: rezystor 4,7k zastąpić 10k, kondensator 2,7pF zwiększyć do około 10pF, a kondensator Cx dobrać w zakresie 22-100µF. Cewkę można wykonać tradycyjnie na drucie emaliowanym (4 zwoje na fi 5mm, drut 1mm) lub na płytce drukowanej, co poprawia stabilność i eliminuje mikrofonowanie. Kondensator 12pF najlepiej zastąpić trymerem foliowym około 10pF do strojenia częstotliwości. Tranzystory BC547 i BC557 można zastąpić podobnymi typami np. BC238, BC414, BC550 (npn) i odpowiednikami pnp. Nadajnik jest stosunkowo stabilny przy stałym napięciu i temperaturze, ale nie osiąga deklarowanego zasięgu 1 km – realny zasięg to około 100-200 m przy antenie długości około 70 cm i zasilaniu 9 V. Problemy z modulacją audio można rozwiązać zwiększając pojemność kondensatora łączącego mikrofon z bazą tranzystora (np. z 10nF do 68-100nF) oraz dodając kondensator 100nF na mikrofonie elektretowym, aby wyeliminować buczenie. Wskazane jest eksperymentowanie z wartościami elementów w rozsądnych granicach dla optymalizacji działania. Dla lepszej stabilności i jakości sygnału polecany jest bardziej zaawansowany nadajnik VERONICE.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA