logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć partycje i sformatować dysk twardy, aby mieć jedną całość?

jaco77 29 Lis 2003 11:38 6124 14
REKLAMA
  • #1 418478
    jaco77
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Jak w temacie jak najlepiej to zrobic - musze formatowac dysk i przy okazji chce usunac mu partycje i miec jeden.
    Dzieki i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 418542
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    a moze fdisk? potrafi np. usunac partycje i utworzyc nową. Jest poza tym od razu w systemie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 418553
    nakla
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Proponuje podłączyć dysk do innego komputera z systemem xp lub 2000.Są tam spesjalne narzędzia do formatowania dysków.(menadżer dysków)
  • #7 418612
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    Można to łatwo zrobić instalką XP - można usuwać nieznane dla windy formaty (np. linuxowskie), czego nie można usunąć standardowym fdiskiem... ale to nieprawda, że fdisk nie obsługuje dużych dysków - wystarczy się posługiwać wartościami procentowymi.
  • #8 418751
    jaco77
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    posłużyłem sie fdiskiem i pomogło.

dzięki za pomoc i kończę temat
  • #9 419194
    Leszkor
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Chcialbym tylko jedno slowo powiedzic. Kilka razy spotalem sie na forum Elektrody ze fdisk nie obsluguje duzych pojemnosci. To jest bzdura fdiskiem mozna wszystko zrobic . Ja osobiscie od 2lat mam zainstalowany Win. XP Prof. i teraz mam twardy disk 200Gb. bez zadnych problemow wyczyscilem go dokladnie fdisk. Jednak jak wspomnial jeden kolega najlepszy jest Partition Magic.
    Pozdrowienia
    Leszkor
  • #10 419333
    jerry77
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Po pierwsze z każdą wersją windowsa był nowy fdisk, po drugie jakbyś miał zapłacić za tego partition magica, to bys go tak nie chwalił.
  • #11 420159
    Leszkor
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Nie jest znowu taki drogi tylko 60€ , a chwale poniewaz jest naprawde bardzo dobry. Nie powiedzialem konkretnie zebys go kupowal . Stwierdzilem tylko ze fdisk obsluguje wszystkie pojemnosci a Partition Magic jest najlepszy do tych celow.
  • #12 420970
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Ocena: 40
    Instalka Win2000 umożliwia podział dysku twardego na partycje.
    Ale najlepiej fdiskiem, chyba że partycje mają NTFS to wtedy fdisk nie obsłuży.
    Fdisk obsługuje duże dyski tylko trzeba mu włączyć obsługe dużych dysków i będzie dobrze bo sam wielokrotnie to robiłem.
    Pozdrawiam IjeSJot.
  • #13 420997
    marza
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    to że zawsze wam szło jak po maśle z fdiskiem nie znaczy że problemu nie ma, ale skoro ktoś poruszył ten temat to znaczy że jednak jest , do dziś myślałem również że fdisk da radę każdemu dyskowi i się zdziwiłem, miałem dziś na warszacie kompa z Media Marketu P4 z hdd 120 Gb i okazało się że fdisk (z 98se )widzi tylko 49 Gb, a xp-ek widzi całość, poradziłem sobie z podziałem Part. Magic, a odnośnie tych co piszą "włącz obsługę dużych dysków", czy wy ludzie macie pojęcie o czym piszecie ??? przecież to dotyczyło histori z rozmiarem dysku do 2,1 Gb i powyżej, ale jak ktoś nigdy nie używał dosa w wersji 6,22 (albo niższej) i nigdy nie miał kompa poniżej P1 to niby skąd ma o tym wiedzieć (smutne ale prawdziwe)
    pozdr
  • #14 421011
    ajni
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    Pomysły macie zaje.... ale po co sobie utrudniać życie. Fdisk poradzi sobie z dużymi dyskami tylko zaraz po włączeniu trzeba wcisnąć T lub Y aby zatw operacje na dużech dyskach. Ale ja polecam RPM (Ranish Partition Manager) prosty, nie marnuje tyle miejsca (dokładniejszy przelicznik bajtów).
  • #15 421157
    Hancock
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Do ostatniej dystrybucji Aurox Linux , jest dołączana dodatkowa botowalna płyta z System Rescue CD zawierająca narzędzia pracujące w trybie graficznym posiadające prawie identyczne możliwości jak przytoczony wyżej Partition Magic.

Autor postu rozwiązał swój problem, więc temat zostaje zamyknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy usunięcia partycji i sformatowania dysku twardego w celu uzyskania jednej, spójnej partycji. Proponowane rozwiązania obejmują użycie narzędzi takich jak Partition Magic 8, freefdisk, standardowy fdisk systemu DOS/Windows oraz menedżer dysków dostępny w Windows XP i 2000. Fdisk jest narzędziem wbudowanym w system, które potrafi usuwać i tworzyć partycje, jednak wymaga włączenia obsługi dużych dysków (powyżej 2,1 GB) i może mieć ograniczenia w przypadku partycji NTFS lub bardzo dużych dysków. Partition Magic jest polecany jako bardziej zaawansowane i wygodne narzędzie, choć jest płatne. Ranish Partition Manager (RPM) oraz narzędzia z System Rescue CD dołączane do dystrybucji Aurox Linux również oferują funkcje zarządzania partycjami. Instalacja systemu Windows XP umożliwia formatowanie i usuwanie partycji, w tym tych z systemów plików nieobsługiwanych przez standardowy fdisk. Ostatecznie autor tematu rozwiązał problem za pomocą fdisk i potwierdził skuteczność tego narzędzia po odpowiednim użyciu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA