logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie wzmacniacza Blaupunkt GTA 4 do radia JVC KD-G632 - jak działa sygnał?

shafran 02 Lis 2007 21:36 1149 6
REKLAMA
  • #1 4441545
    shafran
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    zbieram się na radyjko JVC kd-g632 + wzmacniacz blaupunkta GTA 4 Special Mk II + głośniczki Pioneera TS-A1711. tylko mam problem bo radio jvc ma pasmo przenoszenia od 40hz->, natomiast wzmacniacz i głośniki jakiś bardziej cywilizowany. Czy jak podłączam zewnętrzny wzmacniacz to sygnał najpierw idzie przez ten wzmacniacz wbudowany w radio? czy może wtedy sygnał z np.CD jest przekazywany bezpośrednio do tego zewnętrznego?
  • REKLAMA
  • #2 4441590
    slavwek.ie
    Poziom 34  
    Ocena: 127
    Witam.
    Nie powinieneś się sugerować dolnym pasmem przenoszenia, wierz mi, że poniżej 40Hz nie usłyszysz nic...
    Radio poprzez wyjścia RCA emituje sygnał do wzmacniacza z pominięciem własnej końcówki mocy.
  • REKLAMA
  • #3 4441770
    shafran
    Poziom 10  
    slavwek.ie napisał:
    Radio poprzez wyjścia RCA emituje sygnał do wzmacniacza z pominięciem własnej końcówki mocy.

o to świetnie.
    jak są dobre głośniki to się usłyszy. przynajmniej jeśli relacja byłaby odwrotna - czyli źródło miało szersze pasmo niż głośniki, to różnica byłaby słyszalna w postaci huczeniu basów
  • REKLAMA
  • #4 4441895
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    "czyli źródło miało szersze pasmo niż głośniki, to różnica byłaby słyszalna w postaci huczeniu basów"

hehe jestem dalece od złosliwości ale te słowa powinni w ramki dać :-)

Ty chcesz usłyszeć 40hz z tych 165mm woferków? No pewnie ,a my tu suby kupujemy tak sobie ,bo nie mamy co z kasą robić :-) .

PS: gdzie ty masz napisane ,że radio od 40hz przenosi?
  • REKLAMA
  • #6 4441926
    shafran
    Poziom 10  
    hmm wydaje mi się że te niższe częstotliwości łatwiej wchodzą w interferencje na głośniku i dlatego huczy. dzwięku o czestotliwosci 10hz rzeczywiscie nikt nie moze uslyszec to sie zgodze. przynajmniej tak wiem z doswiadczenia bo kilka słuchawek wypróbowałem - high-endowych i tych mniej:D
  • #7 4442123
    izotopekMax
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Nie wiem czy jestes w stanie uslyszec 40hz. W telefoni stacjonarnej bodajze wyciane sa dzwieki do 300Hz. Nie wiem czy tak jest w nowych centralach ale w starszych tak bylo.
    To taka ciekawostka.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączając wzmacniacz Blaupunkt GTA 4 Special Mk II do radia JVC KD-G632 oraz głośników Pioneer TS-A1711, sygnał audio przesyłany jest z radia do wzmacniacza zewnętrznego poprzez wyjścia RCA, omijając wbudowaną końcówkę mocy radia. Pasmo przenoszenia radia od około 40 Hz nie oznacza, że niższe częstotliwości są słyszalne, gdyż ludzkie ucho ma ograniczenia percepcji niskich tonów, a głośniki o średnicy 165 mm nie są w stanie efektywnie odtwarzać bardzo niskich częstotliwości. W praktyce sygnał z źródła (np. CD) trafia bezpośrednio do wzmacniacza zewnętrznego, a ewentualne zakłócenia basowe mogą wynikać z interferencji niskich częstotliwości na głośnikach. Warto zwrócić uwagę, że w systemach audio domowych dolne pasmo poniżej 40 Hz jest zazwyczaj niesłyszalne, a subwoofery są dedykowane do odtwarzania tych najniższych tonów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA