logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Polar ROSA PMG 565 - brak reakcji po włączeniu zasilania

mork 29 Lis 2003 16:35 4314 19
REKLAMA
  • #1 418754
    mork
    Poziom 11  
    Witam na forum!

Mam problem z tytułową pralką, mianowicie, wywaliła korki i po podłączeniu, zasilanie się pali ale nic nie działa, nie włącza programator poboru wody, po prostu nic... Może macie pojęcie co się mogło popsuć (programator?!?) Ile może kosztować taka naprawa?

Może wiecie, gdzie w Warszawie jest serwis Polara, najlepiej gdzieś w centurm?

Czekam na wasze odpowiedzi.
    Pozdrawiam,
    Adam
  • REKLAMA
  • #3 419053
    macher
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Jak stoi cała pralka to możesz nie mieć dużego uszkodzenia, pytanie tylko czy będziesz umiał sam sobie poradzić z jego lokalizacją.
    Jak cała pralka stoi to może wyłącznik drzwiowy.
    Zobacz miernikiem gdzie dochodzi napięcie.
    8O
    macher
  • REKLAMA
  • #4 419404
    jarek.agd
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Cześć, sprawdź na początek czy woda jest odkręcona, przekręć programator w inne miejsca, jeżeli nic to rozkręć pralkę (tylko umiejętnie by można było coś jeszcze z niej zrobić ) zmierz miernikiem rezystancję elektrozaworów, oraz innych odbiorników w pralce (grzałka około 25 Ohm, pompka, kondensator czy nie ma zwarcia) jeżeli nic nie znajdziesz uszkodzonego to napisz. Pozdrawim Jarek
  • REKLAMA
  • #5 419522
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 420269
    mork
    Poziom 11  
    Witam!

Z wodą już kombinowałem, z przekręcaniem programatora także. Wydaje mi się podejrzany bezpiecznik zamka, postaram się do niego dobrać. Dam znać o efektach.
    Pozdrawiam,
    Adam
  • #7 420345
    mork
    Poziom 11  
    Witam ponownie!

Rozebrałem pralkę.... z zamka wysypałem takie coś okrągłe tylko teraz składa się z 4 części. Nie wiecie gdzie to nabyć w Warszawie? Bo podejrzewam że trzeba cały zamek wymienić, chyba że można czymś zastąpić owo coś okrągłe ;-)

Pozdrawiam,
    Adam
  • #8 420448
    AdamK.
    Poziom 15  
    Ocena: 54
    Nie zgób nakrętek M3 .
    Nie musisz kupować całego zamka wystarczy że poprosisz o blokadę do Rosy.
  • #9 420515
    jarek.agd
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Zmostkuj wyłącznik dzrzwiowy na próbę, zobacz czy pralka zaczyna pracować.
  • #10 420641
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 421621
    mork
    Poziom 11  
    Witam!

Wymieniłem blokadę, podłączyłem, jeszcze nie skręciłem całej pralki i nie wmontowałem zamka, ale wydaje mi się że po podłączeniu powinno wszystko zadziałać. A tu Gucio... :( Macie pomysł co jeszcze mogło walnąć? Pozystor stwarzał wrażenie jakby się zwarł i doprowadził do przepięcia.

Pozdrawiam,
    Adam
  • #12 421711
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #13 422814
    mork
    Poziom 11  
    Dzięki za rady. Rzeczywiście jak zmontowałem wszystko do kupy to zaczęła działać :-) i nawet zrobiłem pierwsze pranie :-)

Jeszcze raz dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam,
    Adam
  • #14 708404
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 718261
    wiesiekr
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam
    Ja tam całkowicie wywaliłem blokade bo mi się spaliła kable połączyłem na krótko i w takim stanie już dwa lata pierze i nic jej się nie dzieje.
    Blokadę oczywiście kupiłem zaraz po awarii ale nie chciało mi się jej wstawiać i chętnie odstąpiłbym ją za 10,-
  • #16 718341
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1551
    wiesiekr napisał:
    Witam
    Ja tam całkowicie wywaliłem blokade bo mi się spaliła kable połączyłem na krótko i w takim stanie już dwa lata pierze i nic jej się nie dzieje.
    Blokadę oczywiście kupiłem zaraz po awarii ale nie chciało mi się jej wstawiać i chętnie odstąpiłbym ją za 10,-

Witam.
    Pralce może nic się nie dzieje, ale duże ryzyko ponosi użytkownik/czka, gdy otworzy klapę np. w czasie obrotów prania lub wirowania. 8O
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #17 718382
    wiesiekr
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam
    Ryzyko jest zawsze, ale przecież nic się nie dzieje bez przyczyny a ciekawość jest pierwszym stopniem do piekła, więc (tak mi się przynajmniej wydaje) nikt kto jest zdrowy na ciele i umyśle nie otwiera pralki przed zakończeniem prania (moja żona nie była wścibska więc nic jej się nie stało), dzieci jeszcze nie mamy :) więc jak narazie wszystko jest pod kontrolą.
  • #18 905975
    macher
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    kiedyś będą dzieci... :roll:
    macher
  • #19 980109
    chinek
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich.
    Nie chce zakładać nowego tematu, ale mam problem z pralką Polar ROSA PMG 565.
    Podczas prania i odwirowania nie obraca się bęben.
    Przy włączeniu słychac zatrzaskujące się drzwiczki, pobierana i wypompowywana jest woda, słychać nawet "cykanie" programatora.
    Recznie można go obracać bez wysiłku, pasek jest napięty.
    Co może byc przyczyną ??

Z góry dziękuje za odpowiedzi.
  • #20 980122
    rumpel
    Poziom 26  
    Ocena: 92
    Sprawdź kondensator rozruchowy.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Polar ROSA PMG 565 po wyzwoleniu bezpiecznika nie reagowała na włączenie zasilania – programator nie uruchamiał poboru wody ani innych funkcji. Przyczyną awarii okazał się uszkodzony pozystor w blokadzie drzwi, który powodował zwarcie i wyzwalał bezpiecznik. Po wymianie blokady drzwiowej pralka zaczęła działać poprawnie. Wskazano, że do prawidłowej pracy pralki konieczne jest pełne złożenie mechanizmu zamka, gdyż ryglowanie drzwi uruchamia styki blokady. Dodatkowo zalecano sprawdzenie rezystancji elektrozaworów, grzałki, pompki oraz kondensatora rozruchowego w przypadku innych problemów. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące ryzyka użytkowania pralki bez blokady drzwiowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA