logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migająca matryca w laptopie HP - co może być przyczyną?

harpagan73 04 Lis 2007 20:12 1674 7
REKLAMA
  • #1 4446480
    harpagan73
    Poziom 10  
    Witam, jestem nowy na elektrodzie...
    miga mi martyca w moim laptopie HP bez roznicy czy jest na stałe zasilanie czy bateria... jak byl jeszcze na gwarancji dalego go do sprawdzenia ale oni oczywiscie nic nie znalezli...
    z czasem jest to caoraz bardzie denerwujace...
    zwracam sie do Was o pomoc co mam robic....
    (bywa i tak ze matryca normalnie gasnie...
    i aby zadzialala musze poruszac nia az wskoczy obraz)
    moze Wam to pomoc z diagnozie...bo slysze jakies przepiecia gdy sie to dzieje...
    pozdrrwawiam Harpagan73
  • REKLAMA
  • #2 4446497
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4446543
    harpagan73
    Poziom 10  
    własnie to ze on juz nie jest na gwarancji...
    i czy jest to mozliwe by sie to dzialo w TFT???
    a pokrywe laptopa czy matrycy mam odkrecic??
  • #4 4446575
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Najczęstszą usterką jest uszkodzenie taśmy łączącej płytę główną laptopa z matrycą , aby ją wymienić musisz odkręcić matrycę i zdemontować z niej obudowę . Musisz zrobić to ostrożnie , więc jeśli nigdy tego nie robiłeś poproś kogoś bardziej doświadczonego .

Rysunek jak zdemontować matrycę jest w instrukcji dołączonej do laptopa , niestety instrukcji jak zdjąć z matrycy obudowę tam nie ma .
  • #5 4446687
    harpagan73
    Poziom 10  
    a jest to mozliwe by tasma sie poluzowala na plycie glowniej??moze wiecie gdzie moge takie tasmy kupic.... i w jakie ceny takich tasiemek ...
    pozdrawaim
  • REKLAMA
  • #6 4446776
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4446861
    harpagan73
    Poziom 10  
    ja slysze te (chyba zwarcie) gdy ona miga...i to własnie wtedy całkowicie trace obraz...
    ile moze mnie taka tasma kosztowac??
    i czy ona ma jakas wtyczke czy jest przylutowana??
    bo nie wiem jak sie do tego zabrac...
  • #8 4446923
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W laptopie marki HP występuje problem migającej matrycy, niezależnie od źródła zasilania. Objawy to zanikanie obrazu i konieczność poruszania matrycą, aby obraz powrócił. Słyszalne są przy tym odgłosy przypominające przepięcia lub zwarcia. Laptop nie jest już na gwarancji, a wcześniejsze zgłoszenia serwisowe nie wykazały usterek. Najczęstszą przyczyną takich problemów jest uszkodzona lub poluzowana taśma łącząca płytę główną z matrycą TFT. Aby ją wymienić, należy ostrożnie zdjąć obudowę matrycy, odkręcając śrubki pod gumowymi zaślepkami i rozłączając zatrzaski. Wtyczka taśmy może być poluzowana, choć zazwyczaj jest nieruchoma i nie reaguje na ruchy matrycy. Uszkodzona taśma może powodować zwarcia i migotanie obrazu. Koszt i dostępność taśmy nie zostały określone, a wymiana wymaga doświadczenia w demontażu matrycy. Sugerowane jest dokładne sprawdzenie połączeń i ewentualna wymiana taśmy łączącej matrycę z płytą główną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA