logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać kod z radia Clarion PU-9970A, scalak 93c46, programator?

Metrykos 29 Lis 2003 21:07 3440 8
REKLAMA
  • #1 419034
    Metrykos
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam mam problem z rozblokowaniem radia Clarion PU-9970A. Kod jest w scalaku 93c46 złożyłem dwa programatory jeden z oddzielnym zasilaniem jeden z zasilaniem z lpt i nie moge go zczytać proszę o pomoc. Chodzi mi o to jakiego programatora użyć i jakiego programu do tego programatora. Ewentualnie czy jest ktoś w Łodzi kto mógłby mi pomóc to rozblokować
  • REKLAMA
  • #2 419116
    umli
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jeżeli programatory ok to może chodzi o wielokrotnie poruszany tutaj problem, pamięć ma przesunięte wyprowadzenia (rotated pinout). Odpal jakiegoś pdf-a tej pamięci i wszystko będzie jasne.
    Sprawdź w radiu np. czy na pinie 5 pamięci jest masa (normal pinout) czy masa jest na pinie 7 (rotated pinout).
  • REKLAMA
  • #3 420989
    Metrykos
    Poziom 11  
    O.K. sprawdziłem i masa jest na pinie 7 więc jak teraz podpiąć programator i jakim programem najlepiej zaprogramować tą pamięć.
  • #4 420993
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 93
    na gorze strony jest szukaj mozesz tez poszukac cos o kenwood
  • REKLAMA
  • #5 421024
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 180
    1->3
    2->4
    3->5
    4->6
    5->7
    6->8
    7->1
    8->2
  • REKLAMA
  • #6 421365
    Metrykos
    Poziom 11  
    Nie daje rady podłączyłem wg podanych wyżej wyprowadzeń i nic programuje ponyprog'iem i zero. Pomału kończą mi się pomysły. Amoże jast ktoś łaskawy z okolic łodzi co się zna na tym i pomoże mi za przysłowiową flaszkę? :D
  • #7 421412
    edziu
    Poziom 29  
    masz dwa opcje masz kiepski programator lub kompa (za słabe sygnały)
    albo uwaliłeś ten eprom przez nieprawidłowe podłaczenia mało prawdopobne ale możliwe
  • #8 421520
    Metrykos
    Poziom 11  
    Po raz pierwszy podłączyłem eprom jako standardowy potem wg Twojego opisu i nic kompa mam celerona 2.3GHz i płytę soltek sl2erv. Nie wiem czy uwaliłem pamięć, jeśli tak to czy mogę kupić zwykłą zaprogramować ją i za pomocą przewodzików odłączyć ją do radyjka :?:
  • #9 421554
    edziu
    Poziom 29  
    a czemu nie

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odczytu i rozblokowania kodu zabezpieczającego w radiu Clarion PU-9970A, gdzie kod zapisany jest w pamięci EEPROM typu 93c46. Użytkownik posiada dwa programatory, jeden z zasilaniem zewnętrznym, drugi zasilany z portu LPT, jednak nie udaje się odczytać zawartości pamięci. Wskazano, że pamięć ma przesunięte wyprowadzenia (rotated pinout), co wymaga odpowiedniego podłączenia programatora. Sprawdzono, że masa jest na pinie 7, co potwierdza rotację pinów. Podano schemat przesunięcia pinów do prawidłowego podłączenia programatora. Próby odczytu przy użyciu programu PonyProg nie przyniosły efektu. Sugerowano, że problem może wynikać z niewłaściwego programatora, słabych sygnałów z komputera lub uszkodzenia pamięci EEPROM. Użytkownik pytał o możliwość wymiany pamięci na nową, zaprogramowaną i podłączenie jej do radia za pomocą przewodów, co zostało potwierdzone jako możliwe rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA