logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig chassis k1, mf 55/2503/8 pl/top brak obrazu

5krzych 04 Lis 2007 22:18 4296 11
REKLAMA
  • #1 4447179
    5krzych
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Mam problem z telewizorem grundig tzn brak obrazu, tak jak wyczytałem wcześniej na forum i sprawdziłem na kondensatorze 100/400 rosło napięcie do ok 400V wymieniłem c650 na 47p i od tej pory napięcia były w miarę w porządku tzn na kondensatorze od sieci napięcie już nie rosło tak do góry ale niestety telewizor dalej się nie uruchomił. Po włączeniu napięcie na stronie wtórnej trafa wynosiło 120 / 25 / 13 i 2x 6,6 V a napięcie na kondensatorze sieciowym spadło do 280V. Po włączeniu słychać załaczanie się wysokiego napięcia ale obraz jest czarny tzn lekko zauważalna jest luminescencja tak jak by nie pracował procesor. Czy możliwe że jest on uszkodzony??
    Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #3 4448054
    Zbynoch
    Poziom 24  
    Ocena: 4
    Wygląda mi na brak pionu.
  • #4 4448058
    5krzych
    Poziom 11  
    Są tylko trzaski przy włączaniu tv poza tym nie ma nawet żadnych szumów. Do pewnego momentu wydaje się że tv pracuje normalnie ale gdy włączysz jakiś kanał to później jest brak reakcji na pilota, brak obrazu i nawet nie mogę go wyłączyć z pilota tak sądzę bo po teoretycznym przełączeniu w tryb standby napięcia na wtórnym trafa są identyczne jak przy normalnej pracy.

Dodano po 6 [minuty]:

Jak sprawdzić ewentualnie gdzie mam szukać, napięcie na procesorze nie wiem na których padach ale na niektórych znalazłem 5V w okolicach 6-10 nogi, a co z układem an5277 czy on za to może odpowiadać??

Dodano po 17 [minuty]:

Może znalazłem uszkodzenie ale potrzebuję pomocy czy MC33269T ten stabilizator ma na wyjście tzn. na pin 2 podawać 5V bo na wejściu jest 6,6 a na wyjściu jest 1,9V i czy mogę go zastąpić ewentualnie zwykłym lm7805 jeżeli tam ma być 5V oczywiście bo tego nie jestem pewien bo nie mam schematu????
  • REKLAMA
  • #5 4451607
    5krzych
    Poziom 11  
    mam już schemat ale teraz jestem w kropce bo na tym mc ma być 1,8V a jest 1,2 nie wiem gdzie szukać usterki
  • #6 4453889
    wylegała
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Jak nie wiadomo co w tym modelu się psuje to należy zacząć od procesora. Miałem kilka przypadków różnych objawów , a finał był zawsze tak sam - procek.Kupuje je w ASWO w Koszalinie.
  • REKLAMA
  • #7 4454128
    5krzych
    Poziom 11  
    Do "wylegała" a powiedz czym je programujesz i skąd masz wsad, bo właśnie tak przejrzałem go dzisiaj ze schematem ale nie znalazłem nic podejrzanego napięcia są w normie i po prostu nie wiem czego szukać??
  • #8 4454265
    jaro-67
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam ,miałem kilka razy w k1 uszkodzona diode smd w układzie zasilania h-drive przez którą podawane jest 22v ,ale to zależy od wersji płyty k1 objaw jest wtedy taki[ jak by chciał zastartować i mignięcie stby],natomiast w przypadku procka z uszkodzonym startem jest przeważnie kompletny brak reakcji , przy próbie startu ,normalnie po starcie przygasza sie dioda.Pamięci nigdy w nich nie miałem uszkodzonej na ok 100 napraw ,w tym modelu często padają diody smd w zasilaczu [miga stby] no i procki. Pozdrawiam.
  • #9 4454523
    5krzych
    Poziom 11  
    W tym modelu nie miga standby ale rzeczywiście trochę przygasa po włączeniu i później nie reaguje na nic. spróbuję ją znaleźć i sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #10 4457410
    5krzych
    Poziom 11  
    To znowu ja może ktoś mi pomoże :) dogrzebałem się do tranzystora kluczującego od odchylania i mam z nim problem tzn. jest to 2sd2586 i według jego dokumentacji rezystancja baza - emiter ma wynosić typowo 45 Ω a wynosi 25 Ω między kolektorem a emiterem nie ma przebicia, nie ma zwarcia i teraz nie wiem czy ten tranzystor jest dobry i jak go sprawdzić. A i mam też taki problem że na schemacie jest tam pomiędzy bazą a emiterem rezystor 120Ω a w rzeczywistości jest 47Ω. Pomocy bo nie wiem czego szukać dalej. Sprawdziłem diody od h-drive tak naprawdę sprawdziłęm wszystkie szklaczki w tym odbiorniku i wszystkie wyglądają na dobre :(
  • Pomocny post
    #11 4457552
    stereoo
    Poziom 23  
    Ocena: 16
    wstaw na próbę np;Bu508D

co do awaryjności proc SK1256-04 zgadzam sie z przedmówcami ponieważ sa rózne objawy a wymiana proca ozywia TV
  • #12 4484478
    5krzych
    Poziom 11  
    Tak jak pisał stereoo wymiana procka załatwiła sprawę. TV działa bez problemu i od pierwszego uruchomienia. Podziękowania dla stereoo za pomoc w naprawie :) !!! A tak od siebie to dodałem do tego telewizora warystor może kiedyś być potrzebny :) w moich stronach następuja często duże wachania napięcia często w górę :| .

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Grundig z podwoziem K1, model MF 55/2503/8 PL/TOP, który nie wyświetlał obrazu mimo obecności napięć zasilających. Po wymianie kondensatora C650 i stabilizatora MC33269T (który na wyjściu powinien mieć 1,8 V, a miał 1,2 V) nadal brakowało obrazu, a telewizor nie reagował na pilota. Występowały trzaski przy włączaniu, brak pionu i minimalna luminescencja na ekranie. Sprawdzono napięcia na procesorze i układzie AN5277, a także tranzystor kluczujący 2SD2586, który miał niezgodną rezystancję bazy-emiter. Wskazywano na możliwe uszkodzenie procesora SK1256-04, który jest znany z awaryjności w tym modelu. Po wymianie procesora telewizor zaczął działać poprawnie. Dodatkowo zasugerowano montaż warystora ze względu na częste wahania napięcia sieciowego. W trakcie diagnozy zwrócono uwagę na uszkodzone diody SMD w zasilaniu H-drive oraz różnice w wartościach rezystorów na płycie w stosunku do schematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA