logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig MF 55-2503/8 Ch:K1 - TV nie uruchamia się, napięcia OK, wąski obraz

Jarok 28 Lis 2007 21:09 4874 6
REKLAMA
  • #1 4531561
    Jarok
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Witam.
    Mam TV jw, nie daje się uruchomić, napięcia w zasilaczu w porządku, wysokie włącza się na chwilkę (pracuje i ramka). Klient mówi, że przed usterką, zrobił się wąski w poziomie. Przewaliłem całe odchylanie ale wszystko niby OK. Czytałem inne posty w tym temacie ale nic z tego, tylko wymiana procka (ale...,czy pewniak!)?
  • REKLAMA
  • #2 4531588
    marcin_211
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Jeżeli ,,niby OK,, to proponuję na początek wymienić układ ramki.
  • REKLAMA
  • #3 4535031
    Jarok
    Poziom 21  
    Witam.
    TDA8357J dziś zmieniłem, i zyskałem tylko tyle, że jak go włączę to mogę go odpalać bez wyłączania sieciowym, wcześniej mogłem tylko raz, ale dalej pracuje tylko 0,5sek. (wysokie i ramka pracują) i wyłącza się do ST-BY, jakby się zabezpieczał. Napięcia się zgadzają i przebiegi przez tą chwilę zgodne ze schematem.
    Czekam na podpowiedzi.
    Pozdrawiam, Jarek.
  • REKLAMA
  • #5 4535496
    Jarok
    Poziom 21  
    No, może sek. Ale przebiegi sa prawidłowe, wchodzą na chwile napięcia na ramkę i wzmacniacze wizyjne z trafopowielacza. Za chwilę ginie sterowanie H i V, zasilacz jeszcze przez moment pracuje, potem załącza się cyklicznie co ok. 5s. na ok.3sek. sterowany sygn. ST-BY ale już bez sterowania H i V, chyba, że wcisnę P+, wtedy znowu prubuje wystartować.
    Jutro jeszcze raz przewale zasilacz i H.
    Trochę dziwne zachowanie, jakby procek (SK1256-04 w Koszalinie prawie 140zł+przesyłka).
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 4535888
    Jarecki669
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Może to dziwne, miałem to samo, winny był główny elektrolit w przetwornicy.
  • #7 4538932
    Jarok
    Poziom 21  
    Hurra!!
    Uszkodzony okazał się T504-2SD2586 z braku takowego wstawiłem S2055N. Tda... dobry.
    Aż sam nie wierzę!, bo 2SD.. na miernik jest dobry i na próbę wstawiłem do Elemisa i co dziwne działa (tylko trochę za ciepły)!
    :D
    Pozdrawiam wszystkich, zwłaszcza zaangażowanych!

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Grundig MF 55-2503/8 Ch:K1 nie uruchamia się poprawnie – napięcia zasilacza są prawidłowe, a wysokie napięcie i ramka działają tylko przez około 0,5 sekundy, po czym urządzenie przechodzi w tryb standby. Przed awarią obraz był wąski w poziomie. Sprawdzono i wymieniono układ ramki TDA8357J, co poprawiło możliwość wielokrotnego uruchamiania, lecz problem pozostał. Przebiegi sygnałów i napięcia były zgodne ze schematem, a sterowanie poziome i pionowe zanikało po krótkim czasie. Sugerowano kontrolę elementów odchylania poziomego, kondensatorów, cewek i połączeń. Wskazano również na możliwą usterkę głównego elektrolitu w przetwornicy. Ostatecznie uszkodzony okazał się tranzystor T504-2SD2586, który po wymianie na zamiennik S2055N przywrócił prawidłową pracę telewizora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA