Tak wiem, że sprzętu jest naprawdę sporo. Przeglądnąłem kilkanaście stron internetowych producentów programatorów wszelkiej maści: ElraSoft (UPA-USB), Epsilon (Xprog i UFP), Integron (ViLab, Erica), ELNEC (BeeProg), TomSad (VP 1-980), Labtool, ETL itd. Brałem pod uwagę także programatory dedykowane do określonych mikrokontrolerów : Motoroli, TMS 370 i 374 oraz do pamięci EEprom i FLash i ... no właśnie. W przypadku programatorów typu Vilab, Beeprog i VP 980 (Nie robi Motoroli) itd., pozostaje kwestia adapterów których ceny wachają się od 500 do 1300zł zatem koszt przerósł by te 1500 euro. Ludzie chwalą Xprog-a za stabilność pracy, mają co prawda problemy z Motorolami ale mam nadzieję że wersja komercyjna nie będzie ich sprawiać. Firma TMT i jej Xprog-m zainteresował mnie tym iż robią sprzęt właśnie pod kątem techniki samochodowej. Co prawda w przypadku Xproga-m pozostaje kwestia Flash-y - jednak w tym przypadku biorę pod uwagę zakup interfejsu typu Galletto lub temu podobnego, do pracy przez złącze.
Reasumując to mam spory mętlik w głowie już od kilku miesięcy. Problem w tym że w temacie dopiero raczkuję, mam za sobą kilka książek i zapewne kilkanaście jeszcze do przeczytania, i sporo muszę się jeszcze nauczyć. Będę zatem wdzięczny za pomoc w doborze optymalnego sprzętu i z góry dziękuję za pomoc.