logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Marea 1.9TD – nierówna praca i czarny dym przy zimnym rozruchu oraz powyżej 3000 rpm

Bonczar88 05 Lis 2007 19:14 4014 11
REKLAMA
  • #1 4449599
    Bonczar88
    Poziom 11  
    Witam,
    Mam problem z moim Fiatem Mare-ą, a mianowicie:
    Przy zapalaniu na zimnym silniku, silnik nie równo pracuje i gaśnie dopiero za drugim/trzecim razem odpali normalnie. W czasie jazdy przy przekroczeniu 3 tyś. obrotów "pości" dość gęstego czarnego dyma.
    Czym to może być spowodowane?
    Na analizie spalin wszystko jest w normie.
    Pozdrawiam
    Pkt 11 regulaminu. Proszę poprawić. goldwinger
  • REKLAMA
  • #2 4449628
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4449828
    Bonczar88
    Poziom 11  
    Przepraszam za przejęzyczenie...
    Przy badaniu współczynnika zadymienia wyszło wszystko w normie.
    Wracając do mojego problemu w czym może leżeć przyczyna?
  • Pomocny post
    #4 4449836
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Ssanie się nie załącza.

Czarny dym zazwyczaj spowodowany lejącymi wtryskami.
  • REKLAMA
  • #5 4449861
    Bonczar88
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedź. Będę się męczył w jakimś z serwisów z naprawą:(
  • #6 4449876
    gimof
    Poziom 27  
    Co do ssania sprawdzić należałoby czy pompa na początku podaje większą dawkę i czy do pompy dochodzi napięcie które uruchamia ssanie. (Sorry za brak fachowej terminologii).

Ostatnio sam miałem problem z wtryskami, w Murowanej Goślinie (miejscowość pod Poznaniem) fachowiec policzył sobie 50zł za regeneracje wtrysków.
  • #7 4450077
    Bonczar88
    Poziom 11  
    Za brak fachowej terminologii nie ma co przepraszać:)
    Jak sprawdzić czy pompa podaję większą dawkę?i jakie jest napięcie? Czy trzeba się z tym udać do serwisu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 4450185
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4452199
    gimof
    Poziom 27  
    elektrit napisał:
    To jest diesel z pompa sterowna elektronicznie, choć ta elektronika jest uboga.
    trzeba sprawdzic czy pracuje przestawiacz kąta wtrysku , i czy nie ma problemów z EGR

Tego nie wiedziałem, myślałem że mechaniczna :idea:

W takim razie musisz podjechać na jakiś czytnik, komputer itp
  • #10 4454249
    gumon
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    no nie do konca w sumie to tylko katem wtrysku steruje ten komputer, dawka jest sterowana mechanicznie linka

mozesz podpiac po euroskana mam takowego 1,9 TD i podpinalem, czyta bez problemu adaptacje tez robil bo testowalem
  • #11 4455976
    Tommi029
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    pompa jest sterowana elektronicznie, ale tylko w TD100-pompa LUCAS, w TD75 jest mechaniczna pompa Boscha. I od tego piszący pytanie powinien zacząć.
  • #12 4458533
    Bonczar88
    Poziom 11  
    Cytat:
    ...I od tego piszący pytanie powinien zacząć...

Gdybym wiedział jaka jest nazwa poszczególnych część i byłbym specjalistą od tego typu napraw to:
    1. nie pisałby o pomoc do użytkowników tego forum.
    2. naprawiłbym sobie to sam.
    3. napisałbym wszystkie oznaczenia i dokładny opis usterki.

Nie mam wykształcenia mechanicznego ani nie jestem specjalistą w mechanice, jest to mój pierwszy samochód z silnikiem TD, więc dlatego opisałem mój problem na tym forum licząc na pomoc.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy silnika diesla Fiat Marea 1.9 TD, który przy zimnym rozruchu pracuje nierówno i gaśnie, a podczas jazdy powyżej 3000 obr./min wydobywa się gęsty czarny dym. Pomiar współczynnika zadymienia wykazał wartości w normie. Przyczyną może być niesprawne ssanie, które nie załącza się prawidłowo, lub nieszczelne, lejące wtryskiwacze. Konieczne jest sprawdzenie, czy pompa wtryskowa podaje na początku większą dawkę paliwa oraz czy do pompy dochodzi napięcie uruchamiające ssanie. W przypadku modelu z elektronicznie sterowaną pompą (np. pompa LUCAS w wersji TD100) należy zweryfikować działanie przestawiacza kąta wtrysku oraz układu EGR. W modelach z mechaniczną pompą Boscha (np. TD75) dawka paliwa jest sterowana mechanicznie, a komputer reguluje jedynie kąt wtrysku. Diagnostyka wymaga podłączenia do komputera diagnostycznego lub czytnika, np. Euroskan, który umożliwia odczyt i adaptację parametrów pompy. Regeneracja wtryskiwaczy może rozwiązać problem, a koszt takiej usługi może być relatywnie niski. Osoba zgłaszająca problem nie posiada specjalistycznej wiedzy mechanicznej, dlatego zalecane jest skorzystanie z serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA