logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie urządzenia do małej sieci WiFi z Neostradą 2Mb i WDS?

Jarosław_1988 05 Lis 2007 20:47 2568 6
REKLAMA
  • #1 4450067
    Jarosław_1988
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Witam
    zamierzam stworzyć małą sieć wifi a dokładnie podłączyć 2osoby do internetu a sprawa wygląda następująco:
    Mam neostrade 2Mb i chciałbym wysłać sygnał do jednej osoby i od niej do drugiej tzn z tego co sie orientuję to ta pierwsza osoba musiałaby mieć AP z opcją WDS żeby sygnał przekazać dalej do drugiej osoby?
    Mój tok myślenia wygląda następujaco:
    Ja muszę mieć ruter ADSL antena kierunkowa 1 osoba antena paraboliczna + AP z WDS i 2 osoba antenę yagi + karta wifi(d-link DWL-G510) oddalona jest od 1 osoby o 500m.
    Jeśli się mylę proszę mnie naprowadzić na dobrą drogę.
    Zastanawiam się również jaka markę wybrać rutera wifi i AP-ka - więc jaka marka linksys czy może blackbox?
  • REKLAMA
  • #2 4450515
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Tok myślenia jest dobry - całość powinna poprawnie działać.
  • REKLAMA
  • #3 4450984
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Żeby to zrobić nie musisz mieć routera WI-Fi.
    Wystarczy zwykły kablowy router adsl.
    Podłączasz go wtedy skrętką do AP nadającego sygnał dalej.
    Do tego AP przydałaby się dobra antena (nie z allegro).
    Wtedy kierujesz obydwu klientów w swoją stroną a nie tworzysz żadnych WDS'ów.
    WDS jest to inaczej zwany most pomiędzy dwoma urządzeniami a nie tryb Repeater.
  • REKLAMA
  • #4 4452171
    Jarosław_1988
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Rozumiem ale ta druga osoba może tylko otrzymać sygnał po przez reperter ponieważ nie ma optycznego połączenia(znajduje się na zaniżonym terenie od mojej strony są drzewa liściaste) to jest jedna sprawa. A druga jest taka iż ja raczej muszę mieć ruter wifi a nie AP ponieważ inaczej to ja nie będe miał internetu gdy przykładowo bym połączył modem aDSL z AP za pomocą skrętki i jest też trzecia sprawa że ja posiadam modem do neostrady USB a nie Ethernet.
    Jaką markę proponujecie?
  • REKLAMA
  • #5 4454272
    mpn103
    Poziom 34  
    Ja proponuje Edimax, bądź coś Linksys'a
  • #6 4454678
    gkmaster
    Poziom 17  
    Ocena: 106
    Zainwestuj w Linksys-a lub 3Com - nie będziesz musiał go restartować co jakisz czas - jak to ma miejsce z nowymi D-Link-ami. Postawiłem u klienta D-linka dla DSL-a i ciagle się wieszał (co ok 4-5dni) w serwisie D-Link powiedzieli, że te urządzenia trzeba raz na tydzień z restartować (dokładnie powiedział "zdjąc mu napięcie") - poprostu śmiech na sali - router który trzeba dla poprawnej pracy restartować <hahaha>
  • #7 4454881
    mpn103
    Poziom 34  
    D-Linki są do bani i już dawno wyszedłem z ich stosowania.
    Godne uwagi sprzęty to Linksys (Cisco), Ediimax, Planet

Podsumowanie tematu

✨ Planowana jest budowa małej sieci WiFi dla dwóch użytkowników z dostępem do internetu Neostrada 2Mb, gdzie sygnał ma być przesyłany z routera ADSL do pierwszej osoby, a następnie dalej do drugiej osoby oddalonej o około 500 m. W dyskusji potwierdzono, że koncepcja wykorzystania routera ADSL z anteną kierunkową, AP z funkcją WDS oraz anten parabolicznych i Yagi jest zasadniczo poprawna. Jednakże wskazano, że do przesłania sygnału nie jest konieczny router WiFi, wystarczy router kablowy ADSL podłączony do punktu dostępowego (AP) z dobrą anteną, kierującą sygnał do odbiorców, bez konieczności stosowania WDS, który jest mostem między urządzeniami, a nie trybem repeatera. W przypadku braku optycznej widoczności i przeszkód terenowych (np. drzewa), repeater może być konieczny. Autor posiada modem USB do Neostrady, co wymaga routera WiFi, aby zapewnić dostęp do internetu. W kwestii wyboru sprzętu rekomendowane marki to Linksys (Cisco), Edimax oraz 3Com, które cechują się stabilnością i niezawodnością, w przeciwieństwie do D-Link, który według opinii wymaga częstych restartów i jest mniej stabilny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA