logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV UNIMOR Siesta 3A 21 - nie włącza się, zasilacz przeciążony?

Cinol 12 Wrz 2002 13:23 3471 14
REKLAMA
  • #1 41814
    Cinol
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam i proszę o pomoc!!!
    Naprawiam TV UNIMOR 21" ze sterowaniem SIESTA3A.
    Objawy uszkodzenia: TV nie włącza się po uruchomieniu; nie można włączyć ani z klawiatury ani z pilota; uruchamia się na 1sek. i powraca z powrotem do stanu czuwania.
    Zachowuje się tak, jakby był przeciążony zasilacz. Po odłączeniu zespołu trafopowielacza TV się uruchamia. Po odłączeniu cewek odchylania też chodzi.
    Przy STAND-BY zamiast 150V jest 130V i można zasilaczem podciągnąć do 140.
    Brak widocznych uszkodzeń elementów po odkurzeniu wnętrza.
    Pomocy!!!
  • REKLAMA
  • #2 41821
    doktorek
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    witam..sprawdz elektrolity w zasilaczu idiody..to moze byc przyczyna.pozdrawiam
  • #3 41832
    Cinol
    Poziom 14  
    Wielkie dzięki!! Sprawdzę to.
    Pozdrawiam! :D
  • REKLAMA
  • #4 41847
    micro
    Poziom 20  
    Ocena: 45
    Witam.
    A trafo sprawne?.Nie musi być widać przebicia ,żeby było walnięte.A i sprawdź złącze C-E tranzystora linii na zakresie 20M .Zdarzyło mi się uszkodzenie tego złącza (ok 4Mega ) ,a efekt tego taki jak u Ciebie.
  • REKLAMA
  • #5 42107
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 404
    Na 90% trafopowielacz
  • #6 53071
    Cinol
    Poziom 14  
    Tranzystor sprawdziłem - jest OK.
    Podmieniłem też cewki odchylające od innego UNIMORA - zachowanie bez zmian.
    Wychodzi na to, że będzie trzeba wymienić trafopowielacz.
    Nie wiecie przypadkiem ile ta przyjemność kosztuje w tym modelu?
  • #7 53087
    Robi
    Poziom 24  
    Ocena: 30
    Witam
    Przygotuj się na koszt ok.80zł.
    Ja bym ci polecał zamiennik HR firmy Diamen
  • #8 53568
    Cinol
    Poziom 14  
    Dzięki, tak myślałem. Dziś go wymienię i jutro dam znać jakie przyniosło to rezultaty.

Pozdrawiam!
  • #9 54058
    Stef
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    Nie przypuszczam, iż podmiana trafopowielacza zmieniła cosik :D
  • #10 54079
    mariuszss
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    Witam.
    Ostatnio dosyć dużo czasu spędziłem ze SIESTĄ 3A 28" i u mnie do wystartowania TV niezbędna jest w miarę poprawna praca trafopowielacza. Napięcie np. do przestrajania głowicy pochodzi z odczepu trafopowielacza. Miałem ostatnio przypadek, że nie było obrazu, a głos na wszystkich kanałach był prawidłowy - ale to co innego niż tutaj opisano (wyschniete były elektrolity w obwodzie sterowania tranzystota kluczujacego trafopowielacz). Spotkałem się z usterkami trafopowielacza w SIESCIE 2, ale tam nawet na chwile TV sie nie załączył.
    Pozdrawiam
    MariuszSS
  • #11 54090
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Przed podstawieniem trafka to bym jeszcze sprawdził (poodpinał) jego stronę wtórną.
  • REKLAMA
  • #12 54290
    wroona
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    Sprawdz kondensator w kolektorze BU (niepamiętam jaka watrość)
    Naprawiałem dzisiaj Sieste3 Unimor M651TS z podobnym objawem uszkodzenia. Kondensator miał niekontakt. Dziwnym trafem BU przeżył.
  • #13 54746
    Cinol
    Poziom 14  
    Na szczęście wymiana trafopowielacza opłaciła się.
    Wszystko działa.
    Dzięki wszystkim za pomoc!
    Serdecznie pozdrawiam!

P.S.
    Wszystkie Wasze sugestie brałem pod uwagę, ale część już wcześniej wyeliminowałem, bo miałem już sprawdzone wskazane elementy.
  • #14 208612
    sterownik
    Poziom 2  
    :cry:
    Na pomoc!!!!!!

Jest sobota, wieczór, atelewizor padł.
    Z elektroniką mam do czynienia tylko z przemysłową.
    Objawy są takie -
    telewizor nie włącza się przyciskiem załączania sieci, po odkręceniu i wyczyszczeniu nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów,
    w momencie włączania słychać tylko przerywany pisk (dioda led sygnalizująca czuwanie nie włącza się.
    Proszę o pomoc może uda mi się to naprawić.
    Nie mam schematu-gdzie można go dostać..

temat przenioslem tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic45380.html

zapoznaj sie z regulaminem [krzysiek]
  • #15 210201
    Cinol
    Poziom 14  
    Witam!
    Na początek sprawdziłbymbym elektrolity w zasilaczu i czy nie ma zwarcia po stronie wtórnej transformatora zasilacza.
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora UNIMOR 21" ze sterowaniem SIESTA 3A, który nie włączał się poprawnie – uruchamiał się na sekundę, po czym wracał do trybu czuwania. Objawy sugerowały przeciążenie zasilacza. Po odłączeniu trafopowielacza i cewek odchylania telewizor działał, a napięcie w trybie standby było niższe niż nominalne (130V zamiast 150V). W trakcie diagnostyki sprawdzono elektrolity i diody w zasilaczu, stan tranzystora linii, a także kondensator w kolektorze tranzystora BU. Ostatecznie wymiana trafopowielacza okazała się skutecznym rozwiązaniem, co potwierdziło poprawne działanie telewizora po naprawie. Koszt zamiennika trafopowielacza HR firmy Diamen oszacowano na około 80 zł. W dyskusji podkreślono również, że trafopowielacz jest kluczowy dla prawidłowego uruchomienia i pracy telewizora, a uszkodzenia mogą nie być widoczne gołym okiem. Zalecano także sprawdzenie strony wtórnej trafopowielacza przed jego wymianą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA