logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Maxtor 160GB SATA - zamulenie i dziwne dźwięki podczas pracy

Cinek_as 07 Lis 2007 01:29 1868 7
REKLAMA
  • #1 4454270
    Cinek_as
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Kupiłem dysk 160GB maxtora SATA od kumpla, podłączyłem wszystko OK. I teraz kiedy chciałem zacząć go używać zaczęły pojawiać się problemy takie jak:
    Zamulenie komputera podczas kopiowania czegoś na ten dysk(z innymi dyskami jest OK)
    Przy ściąganiu czegoś z internetu na maxtora, CPU ma 100% i nawet jak sie ściągnie to tak zostaje

i najdziwniejsze z tego wszystkiego sa odgłosy do chodzące od czasu do czasu z dysku, opisał bym to może jak by skakała tam piłeczka pingpongowa ale o trochę "głuchym, z tłumionym" dźwięku.

Proszę o jakąś pomoc bo kompletne nie wiem co zrobić :( a 160gb to nie mało ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4454327
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4457382
    Cinek_as
    Poziom 21  
    a mógł byś tak prościej? od a do z co mam zrobic? Pierwszy raz w sumie "bawie" się z dyskiem. nigdy z nimi nie miałem problemów :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4457719
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 251
    Cytat:
    Proszę o jakąś pomoc bo kompletne nie wiem co zrobić a 160gb to nie mało

Możliwe, że 160GB to nie mało ale informacji o nim jest stanowczo za mało.
    Jaki to konkretnie model dysku i do jakiej płyty a dokładniej typu kontrolera został podłączony?
    Ma to znaczenie o ile podłączyłeś np. S-ATA II do płyty, która S-ATA II nie obsługuje.

Dodatkowo po sprawdzeniu jaki rodzaj S-ATA ma dysk a jaki płyta główna
    trzeba sprawdzić ustawienie kontrolera w BIOS i dodatkowo w systemie o czym w poście wyżej.
    W BIOS-ie zależy to od producenta a w Systemie mniej więcej wygląda to tak.
    Zakładam , ze masz Wim XP więc
    Mój Komputer->"PRAWY KLIK myszką"->z rozwiniętego menu "Właściwości"
    We właściwościach systemu zakładka Sprzęt i dalej Menadżer urządzeń.
    Należy znaleźć i rozwinąć gałąź - Kontrolery IDE ATA/ATAPI
    Sprawdzić we właściwościach urządzeń opisanych jako Podstawowy kanał IDE jakie są ustawienia w zakładce "Ustawienia zaawansowane" poszczególnych urządzeń.
    Zobacz ustawienia oznaczone jako Tryb transferu oraz Bieżący tryb transferu.
    Przy S-ATA Tryb transferu - DMA jeżeli dostępne i np. Bieżący tryb Transferu - Ultra DMA 6.
    Jeżeli pojawi się czasem informacja o PIO to raczej tu jest właśnie problem, no chyba że akurat masz do
    tego kontrolera podłączone zabytkowe urządzenie ATA/ATAPI.

P.
  • #5 4460535
    Cinek_as
    Poziom 21  
    Jeżeli pozwolicie jutro podam model dysku, ledwo znalazłem czas na napisanie tego postu(urwanie głowy w szkole). No to pokazuje screena z jednego z kontrolerów IDE ATA/ATAPI i dodaje screena Dysk Maxtor 160GB SATA - zamulenie i dziwne dźwięki podczas pracy
    i jest to PIO, w drugim kontrolerze jest to DMA. I co teraz mam zrobić? Znając życie pewnie nic :/

P.S. dlaczego w tym dziale nie ma "pomóż"?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4460649
    Mikippp
    Ocena: 30
    Witam,
    Jeżeli nie można zmienić Tryb transferu na DMA to trzeba odinstalować kontrolery, uruchomić ponownie system i wtedy zmienić ustawienia...

Mikippp
  • Pomocny post
    #8 4461681
    Mikippp
    Ocena: 30
    Witam,
    "Pomógł" od dzisiaj już będzie... :)

Mikippp

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podłączył dysk Maxtor 160GB SATA, który powoduje spowolnienie komputera podczas kopiowania danych oraz 100% obciążenie CPU przy pobieraniu plików. Dodatkowo dysk wydaje nietypowe, tłumione dźwięki przypominające skaczącą piłeczkę pingpongową. Wskazano konieczność sprawdzenia i ewentualnej reinstalacji kontrolerów IDE ATA/ATAPI oraz analizę SMART dysku. Zalecane jest zweryfikowanie modelu dysku, typu kontrolera SATA na płycie głównej oraz ustawień BIOS i systemu operacyjnego (Windows XP). W systemie należy sprawdzić tryb transferu (DMA vs PIO) w Menadżerze urządzeń, gdyż dysk pracuje w trybie PIO, co może powodować spowolnienia. Jeśli nie można zmienić trybu transferu na DMA, należy odinstalować kontrolery IDE i ponownie uruchomić system, aby wymusić poprawne ustawienia. Problemy mogą wynikać z niekompatybilności kontrolera SATA lub błędnej konfiguracji sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA