logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lafayette Ares - blokada szumów nie działa po naprawie potencjometru VOL

mkos1 07 Lis 2007 09:41 5283 14
REKLAMA
  • #1 4454644
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Witam!
    Kilka dni temu kolega dał mi do przejżenia radyjko jak w temacie.
    Radio miało uszkodzony jeden z potencjometrów (VOL), który kolega chciał wymienić.
    Prawie to nawet mu sie udało poza tym, że radio już nie działało (cisza) i ... musiałem później poupalane ścieżki połatać :cry:
    Ale po naprawieniu wszystkich (chyba) połaczeń mam problem z blokadą szumów - po prostu nie działa zupełnie.
    Czy ktoś z Was nie mógłby mi czegoś doradzić czy też poratować schematem ?

Pozdrawiam!
    Marek
  • REKLAMA
  • #3 4460241
    mkos1
    Poziom 30  
    Witaj 3fazy !
    Jakoś przeoczyłem Twój post w poszukiwaniach :(
    U mnie niestety czy antena jest podłaczona czy też nie to nie ma znaczenia w jakiej pozycji jest pokrętło SQ.
    Po prostu blokada wogóle nie załącza się.

Miałbym jedną prośbę do Ciebie - czy mógłbyś mi zmierzyć wartość napięcia w jakich granicach się ono zmienia na ślizgaczu potencjometru SQ przy kręceniu nim?

Pozdrawiam!
    Marek
  • REKLAMA
  • #4 4460739
    3fazy
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    OK zmierzę ale dopiero jutro ponieważ radio mam zamontowane w samochodzie.
    Zastanawiam się do czego są te pady przystosowane do zworek na płytce z wyświetlaczem,może jakieś inne funkcje np:5/0 albo więcej 40.Jakbyś zrobił próby.To opisz tu.

Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #5 4460795
    mkos1
    Poziom 30  
    Jak się uporam z SQ to w wolnej chwili też chciałem się tym zainteresować :)
  • #6 4463628
    3fazy
    Poziom 15  
    Witam.. Próbowałem pomierzyć napięcia stałego nie ma jakieś mini-volty ale na częstotliwościach jakich miernik uniwersalny nie mierzy.Ten potencjometr prawdopodobnie podaje masę na kolektor /emiter jakiegoś tranzystora.
    Dołączyłem rysunek z pomiarów.
    Podłączony jest tylko do układu ślizg z potencjometru i masa.
    Dołączyłem na próbę 50k ohm potencjometr i bez zmian zakres SQ taki sam .
    Załączniki:
    • Lafayette Ares - blokada szumów nie działa po naprawie potencjometru VOL sq.JPG (4.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 4463896
    mkos1
    Poziom 30  
    Witaj !
    Hehe - rysunek jest "faaaajny" ;)
    Ale po dzisiejszych (szybkich) oględzinach jest to jak najbardziej prawdopodonbe, że są tam mV.
    Potencjometr w sumie jest sprzęgnięty pojemnościowo z tym UTC3361.
    Ale wydaje mi się, że jest to to samo co MC3361 więc będe musiał obadać jego aplikację i porównać to z rzeczywistością.
    Może jak czas pozwoli to jutro coś napisze co "wymyśliłem".

Pozdrawiam!
  • #8 4463953
    3fazy
    Poziom 15  
    Ogólnie rzecz biorąc czy potencjometr jest czy nie ma to SQ ma taki sam poziom zadziałania producent podaje że to 1µV.
  • #9 4464006
    mkos1
    Poziom 30  
    3fazy napisał:
    Ogólnie rzecz biorąc czy potencjometr jest czy nie ma to SQ ma taki sam poziom zadziałania producent podaje że to 1µV.

Masz rację ale to chodziło o poziom sygnału na wejściu antenowym.
    Ja trochę źle zasugerowałem się schematem z jakiegoś pierwszego lepszego radia, gdzie odcinanie SQ jest zrobione na zwykłym wzm. op. i stąd wzięło się moje pytanie o te wartości napięć.
    Dzisiaj jednak zobaczyłem, ze to jest nieco innaczej zrealizowane.
    Nic to - jutro juz ew. postaram sie z tym "powalczyć".

Miłej Nocki !
  • #10 4465424
    mkos1
    Poziom 30  
    No i ... problem rozwiązany !!
    :D
    Okazało się, że jeszcze uszkodzone było połączenie między nóżką 14 MC3361 a panelem przednim z prockiem.
    Teraz juz SQ działa jak powinien.
    Swoją drogą poexperymentowałem jeszcze nieco z radiem, gdzyż zainteresowały mnie dwie zworki konfiguracyjne (?) koło procka.
    Jeden z nich był wylutowany. Po wylutowaniu tego drugiego padio zaczęło działać w rastrze "piątkowym".
    Jednak ten co nie był obsadzony jakoś nie zauważyłem aby miał mieć jakiś wpływ na pracę radia - ciekawe do czego go producent przewidział ?
    Dziękuję za zainteresowanie tematem ale ... na schemat dalej jestem chętny.

Pozdrawiam !
    Marek

P.S. Nie edytowałem poprzedniego postu, gdyż chciałem aby informacja moja poszła do obserujących ten temat.
  • Pomocny post
    #11 4467866
    3fazy
    Poziom 15  
    Witam...
    To gratulacje że opanowałeś uszkodzenie.
    To zworka potwierdziła moje przypuszczenia ,tam na schemacie pod prockiem jest taka notka o 120ch to jak zrobisz tą 2 zworę spróbuj reset 2 lub 3 klawisze i on off.Może coś sie zmieni.
    Ale jak zwiększyć ten próg blokady SQ to nie mam pojęcia.
    Napisz na priv. :D

To wycinek schematu ARES...
    Załączniki:
    • Lafayette Ares - blokada szumów nie działa po naprawie potencjometru VOL sq.JPG (38.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 4470742
    mkos1
    Poziom 30  
    Zmień wartość R11 to będziesz miał zmieniony chyba poziom blokowania.
  • #13 4472805
    3fazy
    Poziom 15  
    OK...
    Dziś znów zabiorę radio do domu i spróbuje z tym R11.
    Dla porównana wycinki innych aplikacji z tym scalakiem.

Wymieniłem R11 na PR-ek 470 ohm przy nastawieniu 200 ohm lepiej teraz testuje 100 ohm.

Jeśli ktoś z kolegów może pomóc to proszę pisać.
    Pozdrawiam...
    Załączniki:
    • Lafayette Ares - blokada szumów nie działa po naprawie potencjometru VOL apli pr.JPG (59.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 4483412
    3fazy
    Poziom 15  
    Schematy Lafayette Ares
    Załączniki:
    • ares.zip (705.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 4585993
    matel01
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mam pytanko czy wie któryś z Panów jak z poziomu procesora przestawić radio w "0" częstotliwości. Mam wersie WŁOSKĄ tego radia i nie wiem jak to zrobić są dwie zworki przy procku, jedna to AM-FM a druga nie wiem do czego. Proszę o podpowiedzi, z góry dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył radia Lafayette Ares, w którym po wymianie potencjometru głośności (VOL) i naprawie uszkodzonych ścieżek nie działała blokada szumów (SQ). Użytkownik zauważył, że niezależnie od podłączenia anteny, blokada SQ nie załączała się. Pomiary wykazały, że potencjometr SQ jest sprzężony pojemnościowo z układem scalonym MC3361 (UTC3361), a napięcia na ślizgaczu potencjometru były bardzo niskie (mV). Okazało się, że problemem było uszkodzone połączenie między nóżką 14 układu MC3361 a panelem przednim z procesorem, które po naprawie przywróciło prawidłowe działanie blokady SQ. Dodatkowo dyskutowano o konfiguracji zworków przy procesorze, które wpływają na tryb pracy radia, oraz o możliwości regulacji progu blokady SQ poprzez zmianę wartości rezystora R11. Użytkownicy wymienili się także fragmentami schematów i doświadczeniami z konfiguracją radia, w tym wersji włoskiej, gdzie zworki przy procesorze odpowiadają za wybór AM-FM i inne funkcje.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA