logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 4Plus - zacięcie papieru zamiast brak papieru

stormy 07 Lis 2007 16:36 3845 8
REKLAMA
  • #1 4455722
    stormy
    Poziom 11  
    Witam !

Mam problem z drukarką HP LJ 4Plus z dupleksem.
    Jak się kończy papier to pokazuje komunikat "Zacięcie papieru" zamiast "Brak papieru". Da się z tym żyć, ale trochę to niewygodne i mylące.
    Jakiś czujnik się zaciął? Gdzie go szukać?

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #3 4455785
    stormy
    Poziom 11  
    laserjack napisał:
    A jak odłączysz duplex, to też jest ten komunikat?

Fizycznie odłączać nie próbowałem, ale nie przypuszczam, żeby to miało coś wspólnego. Przecież duplex "wkracza do akcji" później a problem dotyczy etapu pobierania papieru. Jeżeli drukuje pojedyncze strony to jest tak samo.
    Nigdy na tej drukarce nie widziałem komunikatu o braku papieru (kupiłem używaną). Po za tym wszystko działa dobrze. A jeżeli pokaże to zacięcie papieru to są tylko 2 możliwości - albo na prawdę się zaciął, albo podajnik jest pusty.

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4455901
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Zaciął sie czujnik braku papieru albo jest uszkodzony. Sprawdź, czy aktuator czujnika luźno chodzi (czy w ogóle jest i czy nie jest złamany). Powinien wchodzić w otwór, w metalowej tacy, w szufladzie
  • #5 4456185
    stormy
    Poziom 11  
    Calculus napisał:
    Zaciął sie czujnik braku papieru albo jest uszkodzony. Sprawdź, czy aktuator czujnika luźno chodzi (czy w ogóle jest i czy nie jest złamany). Powinien wchodzić w otwór, w metalowej tacy, w szufladzie

Rozumiem, że brakuje mi czegoś w miejscu które zaznaczyłem czerwoną strzałką? Jak rozumiem element z dołu ma wchodzić w podajnik papieru a u góry jakiś języczek ma przesłaniać czujnik?

Pozdrawiam,
    Załączniki:
    • HP LaserJet 4Plus - zacięcie papieru zamiast brak papieru PICT0329.JPG (61.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 4456431
    TECHNO-PRINT
    Poziom 20  
    Ocena: 47
    To musi być coś z tym czujnikiem.nie widzę innej możliwości
  • #7 4456538
    stormy
    Poziom 11  
    TECHNO-PRINT napisał:
    To musi być coś z tym czujnikiem.nie widzę innej możliwości

Już chyba widzę czego mi brakuje: http://tinyurl.com/3be5ox
    Pozostaje tylko problem gdzie to kupić, bo w HP część jest "NO LONGER SUPPLIED"

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #8 4456609
    TECHNO-PRINT
    Poziom 20  
    Ocena: 47
    Obawiam się że nie kupisz. Jedyną radą to poszukać z demobilu lub kupić używaną drukarkę ale czy warto.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #9 4456733
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    mam , na PW

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy drukarki HP LaserJet 4Plus z dupleksem, która zamiast komunikatu "Brak papieru" wyświetla "Zacięcie papieru" po wyczerpaniu papieru w podajniku. Przyczyną jest prawdopodobnie uszkodzony lub zablokowany czujnik braku papieru. Czujnik ten posiada aktuator, który powinien swobodnie poruszać się i wchodzić w otwór w metalowej tacy podajnika papieru, a jego języczek przesłania czujnik, sygnalizując obecność papieru. Brak lub uszkodzenie tego elementu powoduje błędną interpretację stanu podajnika. Część ta jest już wycofana z oficjalnej dystrybucji HP ("NO LONGER SUPPLIED"), co utrudnia zakup nowego elementu. Rozwiązaniem może być poszukiwanie części z demobilu lub używanej drukarki. Jeden z uczestników dyskusji oferuje pomoc w zdobyciu tej części na prywatnej wiadomości.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA