logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić wieżę Panasonic RX-CT810 na pasmo wysokie?

dlew53 30 Lis 2003 20:44 6494 18
REKLAMA
  • #1 420074
    dlew53
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam serdecznie.
    Posiadam wieżę Panasonic RX-CT810 kupioną przed laty w naszej sieci RTV.Jakoś dotąd nie przestroiłem jej na pasmo wysokie. Chcę się zabrać do tego jednak nie wiem jak to zrobić z powodu braku schematu, celem umiejscowienia części do wymiany lub przestrojenia.Czy należy wymienić elementy jak to robiłem przy swoim Amatorze 2 stereo czy to coś bardziej skomplikowanego?
  • REKLAMA
  • #2 447307
    dlew53
    Poziom 14  
    Znalazłem na forum przestrojenie Panasonic RX FT500/400 i RX CT990 - czy to ma coś wspólnego z RX-CT810?
  • #3 449827
    dlew53
    Poziom 14  
    Witam serdecznie .
    Znalazłem 2 schematy ale od RX-CT900 i RXCT500/400.
    Jednak oba nie mają do RX-CT800 nic wspólnego poza IC1 - AN 7205 ( trochę inne elementy - oznaczenia ) - nie mam schematu.
    Może ktoś pomoże jak poradzić sobie.
    Pozdrawiam.
    Darek
    Załączniki:
    • Głowica UKF RX-CT900.doc (63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • RXFT500.doc (88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 450193
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 450239
    dlew53
    Poziom 14  
    Mój Panasonic RX-CT810 posiada następujące scalaki:
    IC1 - AN 7205, IC2 - BA 4236L, IC3 - BA 1332 L, IC4 - AN 7317,IC5 - BA 3822L - korektor, IC6 LA 4108 2C2.
  • #7 450692
    dlew53
    Poziom 14  
    Otrzymałem schemat ale od innego - podobnego RX-CT820, moze ktoś pomoże, jakie elementy wymienić i na jakie.
    Załączniki:
    • Panas820.pdf (160.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 451026
    dlew53
    Poziom 14  
    Przedstawiam układ elementów na płytce RX-CT810
    Załączniki:
    • Układ elementów na płytce RX-CT810.doc (263 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 451093
    aldus
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Zasadniczo przestrojenie głowicy UKF przebiega zwykle podobnie, niezależnie od tego jaki to sprzęt. Należy zlokalizować cewkę obwodu wejściowego wzmacniacza w. cz. i cewkę heterodyny. W prostych głowicach UKF jest to stosunkowo proste - są to cewki powietrzne o średnicach 3 - 5 mm wykonane z drutu emaliowanego, rzadziej z drutu srebrzonego. Często obie te cewki są zalane cerezyną lub czymś podobnym, co ma je zabezpieczyć przez rozstrojeniem się. Cewka heterodyny zawiera na ogół mniej zwojów niż cewka obwodu wejściowego. Najłatwiej zlokalizować ją w ten sposób, że dostrajamy odbiornik do jaiejś stacji i zbliżamy do niej metalowy przedmiot (nie wiem tylko czy coś jeszcze nadaje u nas w niskim paśmie UKF).
    Po zidentyfikowaniu cewek trzeba je wylutować a w ich miejsce wlutować nowe cewki. W przypadku przestrajania z pasma niskiego (66 - 73 MHz) do wysokiego (88 - 108 MHz) cewki będą miały mniej zwojów mniej więcej o 1/3. Po wlutowaniu cewek Stroimy heterodynę. Ja zwykle robię to tak, że ustawiałem wskaźnik strojenia odbiornika na środek skali i rozciągając lub ściskając cewkę heterodyny szukam stacji, której częstotliwość jest mniej więcej w tym miejscu (czyli ok. 98 MHz). Ponieważ mamy rozstrojony obwód wejściowy najpewniej będzie to odbiór zaszumiony. Teraz obwodem wejściowym staramy się osiągnąć czysty, niezaszumiony odbiór. Obwód wejściowy dobrze jest stroić na słabej stacji starając się uzyskać jak najniższy poziom szumu. Cała operacja wymaga niekiedy sporej cierpliwości, ale na ogół się udaje. Oczywiście byłoby fajnie mieć częstościomierz i woltomierz w. cz., wtedy nasze strojenie byłoby bardziej precyzyjne.
    Można oczywiście zostawić w spokoju cewki a wymieniać kondensatory w opisywanych obwodach. Z mojego doświadczenia wynika jednak, że ta metoda daje obwody o mniejszej dobroci, co może skutkować obniżeniem czułości i selektywności odbiornika.
    W żadnym wypadku nie wolno kręcić żadnym rdzeniem cewki w kubku i blaszanym ekranie. Są to najprawdopodobniej obwody p. cz., które trudno byłoby później prawidłowo zestroić bez aparatury.
    Trochę inaczej ma się sprawa w odbiornikach samochodowych, ponieważ tu często elementami strojonymi obwodu wejściowego i heterodyny są cewki (tzw. wariometr). W tym przypadku najprościej jest dobrać kondensatory. Przeróbka wariometru to już trochę wyższa szkoła jazdy.
    Jeszcze inaczej przedstawia się sprawa w odbiornikach z syntezą częstotliwości heterodyny. Najprościej i najbezpieczniej jest zastosować tu konwerter częstotliwości, który konwertuje pasmo wysokie na niskie.
  • #10 451146
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 451164
    dlew53
    Poziom 14  
    Oto fragment z głowicą i napęciami.
    Załączniki:
    • Głowica UKF RX-CT820-.doc (55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 451175
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #13 451192
    dlew53
    Poziom 14  
    Cewka L5 ma 4 zwoje, zaś L 14 6 zwojów
  • #14 452468
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 452536
    dlew53
    Poziom 14  
    Klawo się mówi, ale nadal nie wiem które to są elementy, bowiem żaden ze schematów nie pasuje do RX-CT810. Chodzi o głowicę i jej elementy przy AN 7205. Nie próbowałem jeszcze " skracać " cewek nie mając pełnej informacji co do wymiany elementów. Nie chcę narobić "bigosu".
  • #16 456243
    dlew53
    Poziom 14  
    Witam
    Po dokładnym zdjęciu schematu połączeń elementów z AN 7205 okazało się , że z niewielkimi różnicami ( dodane elementy C) układ jest taki sam jak na schemacie Panasonic RX-CT820. Zabrałem się do przestrajania zgodnie z radami Szanownych Panów. Udało się i już mam wysokie pasmo (88 - 108 MHz).
    Dziekuję.
    Zasyłam pozdrowienia.
  • #17 1721231
    Szczepaniii
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Witam, też posiadam takiego Panasonica, ja zdecydowałem się na przestrojenie przycinając cewki, odbiór jest ok ale nie moge pokryć całej skali, aktualnie mam od ok95 do 108MHz, moge skale przesunąć w dół ale brakuje tak czy siak mi 6-7MHz.
    Byłbym wdzięczny za pomoc w uzyskaniu pełnej skali.
    Pozdrawiam
  • #18 5679587
    brodix
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    dlew53 napisał:
    niewielkimi różnicami ( dodane elementy C) układ jest taki sam jak na schemacie Panasonic RX-CT820. Zabrałem się do przestrajania zgodnie z radami Szanownych Panów. Udało się i już mam wysokie pasmo (88 - 108 MHz).
    Dziekuję.
    Zasyłam pozdrowienia.

Posiadam takie samo radio. Szybkie pytanko, które kondensatory wyjąłeś wg schematu z RX-CT810 i czy to wystarczyło?
  • #19 5679949
    staho1
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    Witam, schemat głowicy RX-CT820 jest właśnie na pasmo 88-108.Cewka oscylatora ma mieć 3 zw (L2),obwodu wzm.pasmowego 4 zw(L5),w obwodzie wejściowym przy paśmie 65,5-73,5 są szeregowo połączone cewka wykonana na druku i dodatkowo 5 lub 6 zwojów.Z obwodu wejściowego usunąć dodatkową cewkę,założyć w to miejsce zworkę,kondenator równoległy 30pF,szeregowy 30pF.Przy cewkach L2 i L5 pozostawić po 15 lub 18 pF.Całość zestroić.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przestrojenia wieży Panasonic RX-CT810 z niskiego pasma UKF (66-73 MHz) na wysokie (88-108 MHz). Brak schematu RX-CT810 utrudnia identyfikację elementów do wymiany, jednak układ scalony AN7205 jest wspólny z modelem RX-CT820, którego schemat umożliwił skuteczne przestrojenie. Proces polega na lokalizacji i wymianie cewek obwodu wejściowego i heterodyny – cewki heterodyny mają mniej zwojów (np. L5 – 4 zwoje, L14 – 6 zwojów). Zaleca się usunięcie dodatkowych kondensatorów (ok. 12-18 pF) i zastosowanie odpowiednich cewek o mniejszej liczbie zwojów, a także strojenie heterodyny po wymianie. Wskazano, że w przypadku układów z syntezą częstotliwości lepszym rozwiązaniem może być montaż konwertera. Przestrojenie wymaga precyzyjnego dopasowania elementów i strojenia, a schemat RX-CT820 jest pomocny jako wzorzec. Dodatkowo poruszono temat wymiany elektrolitów i wpływu na jakość dźwięku oraz problemów z pokryciem całej skali po przestrojeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA