logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator Ponyprog nie zapisuje wsadu 93C46 - co robić?

rover75 07 Lis 2007 22:33 3999 5
REKLAMA
  • #1 4457183
    rover75
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.

Mam mały problem z programem pony prog, a dokładnie nie chce zapisać wsadu 93c46. Co może stwarzać za problem?
  • REKLAMA
  • #2 4482780
    praktyk.balder
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Jakiego programatora używasz ?
    Na stronie ponyproga był kiedyś opis programatora i wzory płytek
    do każdego rodzaju pamięci była inna płytka z odpowiednim układem ścieżek i podstawką. Taki programator działał w 100% (specjalna wersja stabilizatora 5V zapewniała pracę bez dodatkowego zasilania). Programator JDM wykonywany był np. w kilku wersjach i z niektórymi miałem problemy właśnie z zapisem do pamięci 93C46. Sprawdź ustawienia sprzętowe w konfiguracji programu.
    Najwygodniej byłoby spróbować zapisać inną pamięć tym samym wsadem i zobaczysz czy to wina programatora czy pamięci.
  • REKLAMA
  • #3 4485358
    praktyk.balder
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Możesz pamięć poprawnie odczytywać ?
    jeśli nie to może to 93C46 z odwróconymi nogami.
  • REKLAMA
  • #4 4558428
    r2d2004
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Witam!

Jeśli jest to pamięć SMD SOP8 to możesz mieć faktycznie problem, bo pamięć ta ma wyprowadzenia "przesunięte" o dwa piny przeciwnie do ruchu wskazówek zegara w porównaniu do obudowy DIP8 (spotykane w radioodtwarzaczach Kenwood, Clarion). Poprawnie ją tylko podłącz do programatora, a nie powinno być problemów (w PonyProgu używaj raczej zewnętrznego zasilacza (nie mniej jak 7,5V), jeśli nie zastosowałeś stabilizatora Lowdrop, tak jak zaleca autor tego programatora, a wsadziłeś tam zwykły 78L05).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4560037
    pepe
    Poziom 23  
    Ocena: 50
    Typ obudowy jeszcze nie świadczy o routingu wyprowadzeń.
    Zarówno DIP jak i SOP może mieć zmieniony pinout.
    Pony Prog ma problemy z microwire. I nie pomoże tu zasilanie, komp, przewód itp. Po prostu nie radzi sobie z układami niektórych producentów.
  • #6 4560763
    r2d2004
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Witam!

Nie przeczę, że tak może być. Napisałem tylko to, na co sam się natknąłem w daaaawnych czasach, a robiłem tylko auto-radyjka i to sporadycznie, więc wyrocznią w temacie nie jestem, na pewno. PonyProga zmontowałem tak z ciekawości całkiem niedawno i nie używałem go w zastosowaniu do uWire, ale testowałem z pamięciami I2C i z tymi działał bez problemu. Natomiast pamiętam, że mój programator fabryczny (jedna z pierwszych wersji, naszego krajowego producenta) miał faktycznie problemy z niektórymi uWire np. z Fordów, ale na to miałem swoją własną metodę ;-)

Pozdrawiam
REKLAMA