logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy istnieje urządzenie z podwójnym WIFI,np.: AP na 2 anteny

waco 09 Lis 2007 00:11 10148 37
Najlepsze odpowiedzi

Czy do rozprowadzenia internetu z anteny na dachu po domu przez Wi‑Fi potrzebuję dwóch urządzeń AP, czy wystarczy jedno?

Nie, samo urządzenie z dwiema antenami nie rozwiązuje tego tak, jak myślisz: dwie anteny w AP służą zwykle do poprawy odbioru/nadawania w ramach jednego interfejsu, a nie do podłączenia jednej anteny dachowej i drugiej domowej [#4462329][#4486127] Jeśli antena na dachu daje Ci sygnał przez skrętkę/RJ-45, wystarczy podłączyć ją do routera z Wi‑Fi; jeśli sygnał idzie z radia po koncentryku, potrzebujesz AP-clienta po stronie anteny oraz routera/AP z Wi‑Fi w domu [#4462573] W praktyce sprawdza się zestaw APC + router z Wi‑Fi, ewentualnie urządzenie typu WISP/router z trybem AP/bridge [#4482498][#4514755][#4550800] Router po stronie domowej powinien mieć własną sieć LAN inną niż Livebox i może pracować z włączonym NAT/DHCP, a jeśli sprzęt to umożliwia, także w trybie bridge/AP bez NAT [#4516801][#4532262][#4550188]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 4461087
    waco
    Poziom 28  
    Ocena: 92
    Mam antene WLAN na dachu i chce z niej poprzez odpowiednie urzadznie zrobić sieć bezprzewodową w domu.

Czy trzeba kupic az dwa AP by to zrobić, jeden podlaczyć do anteny na dachu, a drugi postawić np na poddaszu i podlaczyc skrętka do tego co ma antene na dachu.
  • REKLAMA
  • #2 4461337
    pudryssek
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Podłączasz anteną do AP. Z AP puszczasz skrętkę to routera z opcją sieci bezprzewodowej. Z routera puszczasz sobie kabelki do PC (jeśli chcesz) i przez antenkę lączysz się w domu z WiFi i to jest cała filozofia. U mnie tak to działa.

Temat powinien być w dziale: sieći lan, wlan.
  • #3 4462241
    waco
    Poziom 28  
    A AP taki co ma dwie antenki (jakoby rogi), to może ma taką możliwość by jedną antenę odkręcić i dać w to miejsce antene dachową, a drugą pozostawić jako wewnętrzna strychu?

Niechaj łaskawe oko moderatora przeniesie post do owego działu, bo ja takiej mozliwości nie mam.
  • REKLAMA
  • #4 4462329
    kwarki
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Troche nie rozumiem w czym rzecz.

Ta antena na dachu to domyslam sie jest do odbierania internetu od providera.

Moge sie domyslac tylko co to za antena.

Te "rogi" - dwie anteny w AP sa potrzebne do prawidlowego odbierania i wysylania sygnalu.

Nie wiem w jaki sposob chcialbys podlaczyc w to miejsce antene z dachu. (i w jakim celu)
    Domyslam sie ze od anteny z dachu idzie skretka do zasilacza tej anteny a od tego zasilacza druga skretka do komputera lub routera(tak zazwyczaj dzialaja anteny do internetu).
    wystarczy zatem jeden akces point podlaczyc to owej skretki i sprawa zalatwiona (chyba ze chcesz zrobic siec z sasiadem dwa domy - wtedy na pewno nie zrobisz tego z anteny na dachu) gdzies w sieci znalazlem sposob DIY na zrobienie anteny kierunkowej potrafiacej wysylac i odbierac sygnal na odleglosci 300 metrow.

Chyba ze ta antena na dachu to antena telewizyjna...
    W takim przypadku zwijam sie w kulke na podlodze i udaje ze mnie nie ma...
  • #5 4462573
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6537
    Tak jak pisał poprzednik - zależy jak u Ciebie wygląda połączenie:
    1) z anteny wychodzi Ci skrętka zakończona wtyczką RJ-45, który podłączasz do karty sieciowej w PC.
    2) z anteny wychodzi Ci przewód koncentryczny zakończony wtykiem RP-SMA, który masz podłączony do karty radiowej w PC.

W przypadku 1) potrzebujesz routera z WiFi, w przypadku 2) potrzebujesz urządzenia AP-Client oraz routera WiFi (ew. router WISP, np. BlackAP + "zwykłe" AP).
  • REKLAMA
  • #6 4482425
    waco
    Poziom 28  
    U mnie mamy do czynienie z drugim przypadkiem. A gdyby do komputera wstawić dwie karty sieciowe PCI bezprzewodowe, to do jednej bym podłączył antenę z dachu a drugą bym miał w pokoju.
    Czy to by działało tak by np w laptopie z WIFI mieć internet?
  • #7 4482498
    tzok
    Działało by ale na komputerze musiałaby być uruchomiona usługa routingu (np. ICS) i musiałby cały czas być włączony. Ponadto masz ograniczenia trybu Ad-Hoc (max 11mbps).
    Za ok 300zł kupisz router z WiFi i APC i masz spokój.
  • #8 4485871
    piciu1984
    Poziom 11  
    A czy w takim przypadku nie wystarczyłby AP z funkcją repeater(np Sinus, którego jest pełno na allegro)? przecież zasada jego działania polega na tym, ze sygnał z jednej sieci przekazuje do drugiej? Oczywiście myślę o Ap z tą funkcją i dwiema antenami. Może się mylę, więc niech mnie ktoś z błędu wyprowadzi w razie czego.
  • #9 4485992
    a-t-b
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    pudryssek napisał:
    Podłączasz anteną do AP. Z AP puszczasz skrętkę to routera z opcją sieci bezprzewodowej. Z routera puszczasz sobie kabelki do PC (jeśli chcesz) i przez antenkę lączysz się w domu z WiFi i to jest cała filozofia. U mnie tak to działa.

Czy te urządzenia wystarczą??
    Bezprzewodowy Access Point (TP-Link TL-WA501G)
    Bezprzewodowy router (TP-Link TL-WR542G)
  • #10 4486127
    tzok
    piciu1984 napisał:
    A czy w takim przypadku nie wystarczyłby AP z funkcją repeater(np Sinus, którego jest pełno na allegro)? przecież zasada jego działania polega na tym, ze sygnał z jednej sieci przekazuje do drugiej? Oczywiście myślę o Ap z tą funkcją i dwiema antenami. Może się mylę, więc niech mnie ktoś z błędu wyprowadzi w razie czego.
    Mylisz się, być może miało by to szansę zadziałać, choć dwie anteny są z zupełnie innego powodu i obie są podłączone do tego samego interfejsu sieciowego, ale wymagałoby to zmiany konfiguracji AP u providera, konfiguracja repeaterów WiFi nie jest taka prosta.
    a-t-b napisał:
    Czy te urządzenia wystarczą??
    Bezprzewodowy Access Point (TP-Link TL-WA501G)
    Bezprzewodowy router (TP-Link TL-WR542G)
    Tak.
  • #11 4514143
    waco
    Poziom 28  
    Mam już wszystkie urządzenia zakupione.
    LIVEBOX połaczny jest skętką z AP WAP-4033 zaopatrzonego w antene masztową, która to wysyła sygnał do drugiej anteny masztowej, do której podłączony zostanie AP TL-WA501G, z którego wychodzi połaczenie skrętką do bezprzewodowego routera TL-WR542G, który ma udostepnić internet bezprzewodowo dwóm komputerom.
    Moje pytania dotyczące konfiguracji:
    Jakim rodzajem skreki połaczyć AP z routerem?
    Czy czasem nie będzie konfliktów IP, bo np. TL-WR542G ma taki sam IP co LIVEBOX : 192.168.1.1.
  • #12 4514755
    tzok
    waco napisał:
    Mam już wszystkie urządzenia zakupione.
    LIVEBOX połaczny jest skętką z AP WAP-4033 zaopatrzonego w antene masztową, która to wysyła sygnał do drugiej anteny masztowej, do której podłączony zostanie AP TL-WA501G, z którego wychodzi połaczenie skrętką do bezprzewodowego routera TL-WR542G, który ma udostepnić internet bezprzewodowo dwóm komputerom.
    Livebox już jest routerem, drugi router jest niepotrzebny! Zamiast TL-WR542G należało użyć kolejnego AP, niemniej w kupionym roputerze powinna być możliwość wyłączenia NAT i routingu.
    waco napisał:
    Moje pytania dotyczące konfiguracji:
    Jakim rodzajem skreki połaczyć AP z routerem?
    Czy czasem nie będzie konfliktów IP, bo np. TL-WR542G ma taki sam IP co LIVEBOX : 192.168.1.1.
    Prostą; będzie - router musi mieć "inną sieć" po stronie WAN i LAN.
  • #13 4515985
    waco
    Poziom 28  
    Tzok sam mi poradziłeś abym kupił:
    "Za ok 300zł kupisz router z WiFi i APC i masz spokój. "
    Wiec je teraz kupiłem.
    Poczatkowo tez myślałem o dwóch AP. Jeden bym podłaczył do anteny na dachu a drugi, z anteną pokojową rozsyłającym WIFI po mieszkaniu, bym połączył z tym pierwszym skrętką.
  • #14 4516599
    tzok
    Na początku nie pisałeś, że masz liveboxa lub nawet, że masz dostęp do nadrzędnego routera... napisałeś, że odbierasz internet drogą radiową z anteny na dachu i chcesz go dalej rozdzielić po WiFi. W tej sytuacji prawidłowym rozwiązaniem był APC + Router z WiFi. Na przyszłość opisuj dokładniej o co Ci chodzi, bo wróżek tu nie ma.
  • #15 4516713
    waco
    Poziom 28  
    Aktualnie mam taki projekt:
    Jak widać, odbieram sygnał z anteny na dachu i chce go rozesłać przez wifi do dwóch komputerów.

Czy to da się skonfigurować?
    Załączniki:
    • Czy istnieje urządzenie z podwójnym WIFI,np.: AP na 2 anteny projekt1.JPG (23.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 4516801
    tzok
    Da się, tylko musisz zmienić pulę adresową LAN na WR541G, na inną niż ma Livebox, np. 192.168.0.x, lub wręcz wyłączyć w nim NAT i routing i korzystać z niego jak z AP. Podałem taki wariant jak podałem, bo sądziłem że masz internet od ISP i nie masz możliwości podpięcia więcej niż jednego komputera (w układzie z routerem nadrzędny router "widzi" zawsze tylko jeden komputer i potrzeba tylko jednego IP).
  • #17 4516853
    waco
    Poziom 28  
    Wyłącze w nim więc NAT i routing, a jeśli bedzie to niemożliwe, to przypisze inną pulę IP.
    Zmienie też IP Routera, chyba bedzie jakiś problem gdyż livebox ma takie samo IP, również AP TL-WA501G ma domyślny IP identyczny.

Ciągle jednak zastanawiam się czy skrętka miedzy AP i Routerem ma być "na wprost" czy z przeplotem? A może to jest bez znaczenia?

TL-WR542G ma pięć gniazd RJ-45: WAN,1,2,3,4.
    Do którego z nich mam podłączyć kabel z AP.

Połaczenie pomiedzy AP chcę również jakoś zabezpieczyć, by mi się nikt nie podłaczył. Nie wiem czy to się da zrobić na wpisaniu określonego MAC adresu AP. Czy AP ma MAC adres?
  • #18 4517032
    tzok
    Kabel prosty, już pisałem, ale w praktyce - nie ma to znaczenia (bardzo teoretyzując AP z LAN routera - prostym a APC z WAN routera - krosowanym).

APC podłączasz do portu WAN. Router po stronie WAN ma takie IP jakie dostanie od DHCP, ale jaęsli Livebox przydziela adresy z puli 192.168.1.x to Twój router musi przydzielac adresy z innej puli, np. 192.168.0.x.
  • #19 4517355
    pawelc
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    dlaczego musi przydzielać z innej puli?,wystarczy zrobić sobie podsieci ,czyli zabawa maską i nie musi być inna pula ip :),AP oczywiście ma swoj mac adres w ap głównym czyli tym co masz podłaczonego liveboxa właczasz filtrowanie mac wpisujesz mac APC czyli tego odbiorczego ewentualnie właczasz szyfrowanie WPA o ile obsługuja je obydwa AP i masz w pełni zabezpieczoną sieć jeżeli chozi o wi-fi
  • REKLAMA
  • #20 4517665
    tzok
    Na liveboxie, nie zmieni prosto sieci... a ma tam 192.168.1.1/255.255.255.0, dlatego napisałem - z innej sieci.

Nie ma czegoś takiego jak "w pełni zabezpieczona sieć WiFi"...
  • #21 4517947
    pawelc
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    oczywiście masz racje nie ma w pełni zabezpieczonej sieci wi-fi ,chodziło mi o to co mozna zrobic aby utrudnić ,a wręcz uniemozliwić amatorom dostanie się do takiej sieci ,ja ze swojej strony polecił bym @waco zastosowanie jak najsłabsych panelików 8 decybeli w sumie wystarczy i nie będzie dodatkowo siało za daleko co też zabezpiecza sieć
  • #22 4521525
    waco
    Poziom 28  
    Na początek próbuje połaczyć sie bez WIFI z AP.

Udało mi sie wejśc w jego konfiguracje. Zmieniłem jego IP na 192.168.1.9. (Static IP). Maska: 255.255.255.0, Gateway: 0.0.0.0.
    Oraz ustawiłem go na opcje Client wpisujac przy tym zgodny SSID z AP z którego sygnał przychodzi.
    Uzyskałem połaczenie na poziomie 26dB, jednakże nie mam internetu w komputerze mimo, ze ustawiłem, aby pobierał IP automatycznie - tak jak to miało miejsce uprzednio na karcie WLAN.

Co należy jeszcze ustawić. Czy może trzeba jeszcze cos ustawić w AP który wysyła sygnał do APC?

Wszystkie próby dokonywane są na niezabezpieczonym połączeniu pomiedzy AP.

Może IP APC musi być w puli AP Livebox?
    Skoro by tak miałobyć, czy można zatem przydzielić komputerom stałe IP okreslone na stałe w livebox?
    Załączniki:
    • Czy istnieje urządzenie z podwójnym WIFI,np.: AP na 2 anteny projekt2.JPG (16.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 4522156
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Ręcznie się nie wpisuje.
    Masz opcję Site Survey.
    Zmień w ogóle IP AP na zupełnie inne niż 192.168.1.x np. 192.168.10.254 żeby nie powodował konfliktów w sieci lub też zmień w konfiguracji liveboxa z jakiej puli adresowej ma przydzielać DHCP.

Co do ostatniego pytanie to AP są przezroczyste i router ich nie widzi jak normalnego komputera.
  • #24 4522475
    tzok
    APC może mieć IP w puli LAN liveboxa lub dowolnej innej (ale wtedy będziesz musiał zmieniać ręcznie IP chcąc wejść w jego konfigurację). Żeby wejść w konfigurację APC musisz ustawić ręcznie IP na komputerze, ale potem ustawiasz już na auto i komputer pobiera IP od Liveboxa. Pamiętaj, żeby WAP-4033 miał wyłączone DHCP.
  • #25 4524531
    waco
    Poziom 28  
    WAP-4033 ma i miał wyłaczone DHCP, jednakże nadal nie ma połączenia internetowego. Co jest nie tak?
    Aktualne ustawienia AP WAP-4033
    Załączniki:
    • Czy istnieje urządzenie z podwójnym WIFI,np.: AP na 2 anteny mozliwe tryby.JPG (29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy istnieje urządzenie z podwójnym WIFI,np.: AP na 2 anteny System Utility.JPG (19.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy istnieje urządzenie z podwójnym WIFI,np.: AP na 2 anteny Advanced Settings.JPG (40.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy istnieje urządzenie z podwójnym WIFI,np.: AP na 2 anteny Wireless Setting.JPG (21.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 4524594
    tzok
    Przydały by się też ustawienia "drugiej strony"... APC w Site Survey w ogóle widzi Ci tego AP?
  • #27 4524753
    waco
    Poziom 28  
    Ustawienia W APC TP-Link:
    Załączniki:
    • Czy istnieje urządzenie z podwójnym WIFI,np.: AP na 2 anteny Wlan Settings.JPG (19.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy istnieje urządzenie z podwójnym WIFI,np.: AP na 2 anteny tp-link.JPG (20.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy istnieje urządzenie z podwójnym WIFI,np.: AP na 2 anteny tplink.JPG (20.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy istnieje urządzenie z podwójnym WIFI,np.: AP na 2 anteny system status.JPG (24.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy istnieje urządzenie z podwójnym WIFI,np.: AP na 2 anteny survey.JPG (14.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy istnieje urządzenie z podwójnym WIFI,np.: AP na 2 anteny network.JPG (16.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy istnieje urządzenie z podwójnym WIFI,np.: AP na 2 anteny firmware.JPG (17.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 4524757
    tzok
    Na Wlan Settings.JPG wyłącz WDS :!:
    Na survey.JPG kliknij connect.
  • #29 4524802
    waco
    Poziom 28  
    Wyłaczyłem WDS.
    W survey nacisnąłem connect i natychmiast menu przełaczyło się na menu widoczne w "wlan settings.jpg". Następnie ustawiłem w polaczeniach sieciowych na IP automatyczne i rozpoczęło sie pobieranie IP zakończone niepowodzeniem. (APC z komputerem jest połaczone kablem skrosowanym)

Aktualnie jestem na etapie projekt3:

PC2 ma połaczenie internetowe oraz IP 192.168.1.13
    Usiłuję uzyskać połączenie internetowe w PC3 przez APC. Kiedy już mi się to powiedzie, to przez projekt2 wrócę do pojekt1
    Załączniki:
    • Czy istnieje urządzenie z podwójnym WIFI,np.: AP na 2 anteny projekt3.JPG (17.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #30 4532082
    waco
    Poziom 28  
    Zamieniłem AP miejscami, tam gdzie był WAP-4033 jest teraz TL-WA501G.
    Udało mi sie zrealizować połączenia internetowe według projektów 2 i 3.
    Problem napotkałem przy projekcie 1:
    - przy właczonym DHCP w TL-WR541G laptop oraz PC natychmiast otrzymują IP, jednakże połacznie z internetem ma tylko jeden z komputerów - ten który uzyska IP z LIvebox. Gdy ma jeden to nie ma drugi połączenia z internetem i vice versa.
    - przy wyłączonym DHCP w TL-WR541G IP pobierany jest z LIVEBOX. Gdy jeden z komputerów je otrzyma, to drugi już go pobrać nie zdoła.
    AP i APC ma wyłączone DHCP.
    Może trzeba podłączyć do portu WAN w routerze skrętkę z APC, a nie tak jak dotychczas jest do LAN?

Co powoduje taki stań rzeczy?
    Załączniki:
    • Czy istnieje urządzenie z podwójnym WIFI,np.: AP na 2 anteny APC 4033 ustawienia zaawansowane.JPG (31.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy istnieje urządzenie z podwójnym WIFI,np.: AP na 2 anteny APC 4033.JPG (22.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy istnieje urządzenie z podwójnym WIFI,np.: AP na 2 anteny projekt4.JPG (25.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stworzenia domowej sieci WiFi wykorzystującej antenę WLAN na dachu oraz odpowiednie urządzenia sieciowe. Podstawowym rozwiązaniem jest podłączenie anteny do Access Pointa (AP) lub Access Point Clienta (APC), który odbiera sygnał, a następnie przesyła go kablem skrętkowym do routera WiFi, który rozprowadza sygnał bezprzewodowo w domu. W przypadku posiadania Liveboxa jako głównego routera, drugi router WiFi powinien mieć wyłączone funkcje NAT i DHCP lub pracować w trybie bridge/AP, aby uniknąć konfliktów adresów IP i umożliwić prawidłową dystrybucję adresów. Konieczne jest ustawienie różnych podsieci LAN dla Liveboxa i drugiego routera (np. 192.168.1.x i 192.168.10.x) lub wyłączenie NAT i DHCP w drugim urządzeniu. Kabel łączący AP z routerem może być prosty, a APC podłącza się do portu WAN routera. W celu zabezpieczenia sieci zaleca się filtrowanie adresów MAC oraz stosowanie szyfrowania WPA. Urządzenia z dwoma antenami służą do poprawy jakości sygnału, ale niekoniecznie umożliwiają jednoczesne podłączenie anteny dachowej i wewnętrznej. Konfiguracja APC wymaga wyłączenia WDS i poprawnego połączenia z AP poprzez Site Survey. Problemy z brakiem internetu najczęściej wynikają z konfliktów adresów IP, nieprawidłowej konfiguracji DHCP lub braku routingu/NAT w drugim routerze. Ostatecznie, prawidłowa konfiguracja obejmuje: antena dachowa → AP (np. WAP-4033) → skrętka → router WiFi (np. TL-WR542G) z odpowiednio ustawioną pulą adresów i wyłączonymi funkcjami kolidującymi z Liveboxem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA