logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf III nie potrafie sobie poradzic z naprawą klaksonu

Seagal66 09 Lis 2007 17:18 10844 10
REKLAMA
  • #1 4462780
    Seagal66
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    Jak napisalem w temacie nie potrafie sobie poradzic z usunieciem tej usterki czyli nie działającym klaksonem moze ktos podpowie mi co nalezy zrobic aby działał mi klakson. Sprawdzałem bezpieczniki i sa w porzadku. Ta usterka jest u mnie w aucie odkad kupilem samochód.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4462833
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2102
    styk przy kierownicy, przekaźnik...
  • REKLAMA
  • #4 4462914
    Seagal66
    Poziom 2  
    Gdzie sie znajduje styk przy kierownicy czy przekaznik ?
  • REKLAMA
  • #5 4462955
    goldwinger
    NR 11 od klaksonu
    Golf III nie potrafie sobie poradzic z naprawą klaksonu
  • REKLAMA
  • #6 4463657
    stacho918
    Poziom 14  
    Ocena: 50
    Najczęściej śniedzieją styki przy klaksonie.
  • #7 4463678
    goldwinger
    Na początek to wypada sprawdzić czy sam klakson jest sprawny
  • #8 4464123
    Majek666
    Poziom 12  
    U mnie w passacie mialem jeden spalony klakson a drugi mial bardzo zasniedziale styki. Wystarczy przeczyscic :)
  • #9 4464317
    reedfilu
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    tak jak ktos wyzej powiedzial sprawdz sam klakson podlaczajac go pod akumulator i zapamietaj ktory styk to minus. jezeli dziala to najprawdopodobniej nie ma masy zrob drugi test podepnij plus z tych orginalnych przewodow a mase (drugi styk-jakims osobnym kawalkiem przewodu )zewrzyj do karoserii oczywiscie w miejscu przewodzacym. i nacisnij przelacznik na kierownicy. jesli dziala to chyba nie musze juz pisac co dalej "brak masy" pozdr
  • #10 4576977
    slawek317
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    u mnie na przykład był odłączony styk przy kierownicy (ten pod klaksonem) i zamieniony miejscami przekaźnik
  • #11 12435536
    dper15
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Właśnie mam taki sam problem ze pod akumulatorem klakson chodzi, a przez kierownicę nie, i do jakiego pinu w klaksonie podłącze plus to i tak chodzi, jak byłby obojętny. Tylko ze jak podam plusa do niego prosto z aku to coś brzeczy nad silnikiem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z niedziałającym klaksonem w Golfie III może wynikać z kilku przyczyn. Należy sprawdzić styki przy kierownicy, które często ulegają śniedzieniu, oraz przekaźnik klaksonu (oznaczony jako nr 11 na schemacie). Warto również zweryfikować sam klakson, podłączając go bezpośrednio do akumulatora, aby potwierdzić jego sprawność i ustalić biegunowość. Częstą usterką jest brak masy lub złe połączenie masy, co można przetestować poprzez podłączenie masy bezpośrednio do karoserii. W niektórych przypadkach problemem bywa odłączony lub uszkodzony styk pod kierownicą oraz zamiana miejscami przekaźników. Czyszczenie styków klaksonu i ewentualna wymiana klaksonu to zalecane rozwiązania. Dodatkowo, podanie plusa bezpośrednio do klaksonu powoduje jego działanie, ale może generować brzęczenie w okolicy silnika, co wskazuje na problem z układem sterowania klaksonem przez kierownicę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA