logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie tunera satelitarnego do monitora z DVI-D, S-Video, Composite, Component – jak?

adideca 10 Lis 2007 10:56 2550 8
REKLAMA
  • #1 4464900
    adideca
    Poziom 11  
    witam, mam takie pytanie, planuje zakup monitora i zastanawiam sie czy będzie możliwosc podłączenia do niego tuneru sat (monitor ma wejscia DVI-D Input w/HDCP Support, Analogue Input, S-Video Input, Composite Input, Component Input) jesli tak to czy taki tuner mozna rowniez podpiąc do zwyklej kalbówki czy anteny naziemnej i oglądac tv?? z gory dziekki za pomoc! pozdrawiam!!
  • REKLAMA
  • #2 4465493
    houruk
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    proponuje kupic monitor z wbudowanym tv
  • REKLAMA
  • #3 4465902
    supermach
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    jesli ma svideo in to tuner podlaczysz ale z tv naziemna bedzie juz problem...
  • REKLAMA
  • #4 4466629
    dd1991
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Najlepiej monitor lcd z wbudowanym tv
  • REKLAMA
  • #5 4466892
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    Jeśli to będzie monitor lcd , bo tego nie piszesz to oglądanie telewizji naziemnej lub kablówki nie sprawia zbytniej przyjemności gdyż jakość obrazu jest fatalna.Natomiast do takiego monitora podłączysz prawie każdy tuner tvsat. Musisz tylko sprawdzić jakie ma wyjścia . Przy wejściu dvi z hdcp możesz nawet oglądać telewizję satelitarną w rozdzielczości hd a także to samo po wyjściu hdmi z odtwarzacza dvd.pozdrawiam
  • #6 4467183
    adideca
    Poziom 11  
    tak, bedzie to monitor LCD, jednak moje pytanie skupia sie na tym iz: mozliwe jest podlączenie kablówki poprzez tuner satelitarny do takiego monitora z urzyciem kabla hdmi? jak wiadomo na monitorze jest wejscie DVI wiec dzwieku nie będzie, czy mozna podpiąc glosniki do takiego tunera? i ogladac obraz na monitorze a sluchac dzwieku na osobnych glosnikach??
    jeszcze jedno pytanko, w przypadku telewizji sat, jesli bedzie połaczenie poprzez hdmi i będe ogladał kanały z normalna rozdzielczoscia bede mogl ustawic na tunerze tryb 3:4?? wiem ze wiaze sie to z rodzajem tunera, ale z regóy jak bywa?? sa takie opcje?dodam ze bedzie to monitor panoramiczny. pozdrawiam!
  • #7 4467677
    piooo
    Poziom 29  
    Tuner tvsat podłączysz z wyjścia hdmi do wejścia dvi monitora , ja mam takim kablem hdmi-dvi podłączony telewizor do tunera tvsathd . Przy czym wyjście hdmi masz tylko w tunerach hd. Natomiast nie za bardzo rozumiem możliwości podłączenia kablówki do tvsat .Tunery cyfrowe a zwłaszcza hd nie posiadają głowicy z wejściami dla anteny zewnętrznej lub kablówki a jedynie wejście lnb dla sygnału z konwertera.pozdrawiam
    Co do dźwięku , to masz rację , ja mam podłączony wzmacniacz do tunera i słucham dźwięku na zewnętrznych głośnikach , chociaż w telewizorze mam też analogowe wejście audio ale głośniki z telewizora nie dorównują tym , które używam.
    A co do formatu obrazu , to można ustawiać i w telewizorze i w tunerze , jednak wtedy pojawiają się szerokie pasy z boków ekranu. Przy ustawieniu formatu panoramicznego telewizor sam dopasowuje obraz, który jest wtedy zniekształcony.
  • #8 4470524
    adideca
    Poziom 11  
    dzieki za opowiedz pioo
    jednej rzeczy tylko nie rozumiem
    "Tunery cyfrowe a zwłaszcza hd nie posiadają głowicy z wejściami dla anteny zewnętrznej lub kablówki a jedynie wejście lnb dla sygnału z konwertera."
    mówiąc tu o wejsciu Inb dla sygału z konwertera masz na mysli antene satelitarna??? czyli do takiego tunera nie ma mozliwsci podłaczenia zwyklej anteny i ogladania kanałów naziemnych??
    podkreslam ze tuner bedzie podłączony z monitorem LCD bez wbudowanego tunera tv, i jesli chodzi o format obrazu to bedzie on 16:10 bodajrze (1920x1200) i nie ma opcji zmiany formatu w monitorze, wiec jesli taka opcja bedzie w tunerze to monitor poprostu przeskaluje dany format i obraz bedzie 3:4??
    troche zamentu wprowadzam w to wszystko ale sam sie nie orientue do konca w temacie
  • #9 4471433
    piooo
    Poziom 29  
    Nie a możliwości podłączenia anteny dachowej a jedynie antenę satelitarną .pozdrawiam
    Jeśli nie ma opcji zmiany formatu w monitorze to obawiam się ,że monitor przeskaluje ale zawsze do formatu 16:10.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie tunera satelitarnego do monitora LCD z wejściami DVI-D (z HDCP), S-Video, Composite i Component jest możliwe, szczególnie jeśli tuner posiada wyjście HDMI, które można połączyć z wejściem DVI monitora za pomocą kabla HDMI-DVI. Monitor LCD bez wbudowanego tunera nie odbiera bezpośrednio sygnału z anteny naziemnej lub kablówki, ponieważ tunery satelitarne mają jedynie wejście LNB przeznaczone do sygnału z anteny satelitarnej, a nie wejścia dla anteny naziemnej czy kablowej. Dźwięk z tunera można wyprowadzić na zewnętrzne głośniki, gdyż wejście DVI nie przesyła dźwięku. W tunerze można ustawić format obrazu (np. 4:3 lub 16:9), jednak monitor o stałym formacie 16:10 będzie skalował obraz, co może powodować pasy po bokach lub zniekształcenia. Zalecane jest rozważenie monitora z wbudowanym tunerem TV dla wygody odbioru telewizji naziemnej i kablowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA