logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć tuner DVBT do monitora LCD z wejściem DVI?

Raiz3n 17 Gru 2012 07:46 4917 11
REKLAMA
  • #1 11662696
    Raiz3n
    Poziom 11  
    Ocena: 76
    Witam,
    w związku z tym, że ceny telewizorów, nawet używanych są wysokie, postanowiłem kupić monitor LCD i do tego tuner dvbt. Jako, że monitory zwykle nie mają wejcia euro, a z hdmi są drogie, to chciałbym zapytać, czy mogę to podłączyć przez przejściówkę? Czy taki zestaw będzie działał:
    Monitor z wejściem DVI+Tuner+Adapter ?
  • REKLAMA
  • #2 11662796
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 384
    Działać będzie.
    Jest tylko jeden mankament. Nie będziesz miał dźwięku.
    DVI nie obsługuje dźwięku.
  • #3 11663217
    cb13
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Witam. Jak to DVI nie obsługuje dźwięku od kiedy? Mam monitor PC z tunerem DVB-T, ale do kompa jest podłączony jako DVI i dźwięk jest bez problemu! To jak karta graficzna na wyjściu DVI daje ten dźwięk? DVI a HDMI to prawie to samo, wystarczy ze tuner będzie miał wyjście HDMI. Poza tym ja mam DVI na HDMI do monitora ale nie próbowałem w drugą stronę. Jakie wejścia posiada jeszcze ten monitor?:D
  • REKLAMA
  • #4 11664825
    Raiz3n
    Poziom 11  
    Ocena: 76
    Okazało się że ten monitor posiada tylko wejście VGA dam radę podłączyć pod niego tuner z HDMI albo scart?
  • REKLAMA
  • #5 11665669
    wiertacz
    Poziom 35  
    cb13 napisał:
    Witam. Jak to DVI nie obsługuje dźwięku od kiedy? Mam monitor PC z tunerem DVB-T, ale do kompa jest podłączony jako DVI i dźwięk jest bez problemu! To jak karta graficzna na wyjściu DVI daje ten dźwięk? DVI a HDMI to prawie to samo, wystarczy ze tuner będzie miał wyjście HDMI. Poza tym ja mam DVI na HDMI do monitora ale nie próbowałem w drugą stronę. Jakie wejścia posiada jeszcze ten monitor?:D

Bo to nie jest standard.
    To jest możliwe w niektórych kartach graficznych które mają dvi w standardzie hdmi.
    U mnie na przykład w telewizorze są tylko hdmi i w instrukcji jest wyraźnie napisane, że podłączając zewnętrzne urządzenie z wyjściem dvi przez odpowiednią przejściówkę do gniazd hdmi w tv sygnał audio musimy podłączyć osobnym kablem.
  • REKLAMA
  • #6 11671374
    cb13
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    To zmienia postać rzeczy, czyli analogowe. Czy ten monitor posiada D-SUB 15, czy RGB H V czyli 5 we BNC indywidualnie, czy jeszcze inaczej? Do "wiertacz" od wielu lat w sprzęcie elektronicznym nie ma żadnych standardów ani norm. W HDMI sygnał audio jest zawsze, tylko inne urządzenia źródłowe tego nie mają, żeby ludziom utrudnić życie. Więcej nie polemizuję, tym bardziej że jesteś swój człowiek. Proszę odpowiedzieć koledze konkrety.
  • #7 11757720
    motomat
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Odnośnie wątku ,takie pytanko , mam monitor LG Flatron L1710B posiada DDC DDC 2B , USB 2 wyj. 1 wej. , Połączenie z PC 15-stykowe złącze D-sub/DVI-I/DVI-D
    chcę skonfigurować go jako monitor do TV , jaki sprzęt polecacie i czy mi się to opłaci , ma to byc TV w moim warsztacie , co musze jeszcze dokupić?

POZDRAWIAM

Dodano po 9 [minuty]:

zapomniałem napisać że przeglądając allegro natrafiłem na coś takiego|:
    http://allegro.pl/tuner-overmax-usb-tv-dvb-t-mpeg4-epg-dekoder-stb-i2897656442.html
    i tu właśnie pytanie , czy z tym urządzeniem uda mi się odebrać sygnał podłanczając je jedynie do wejścia USB w moim monitorze?

pozdrawiam
  • #8 11761941
    wiertacz
    Poziom 35  
    motomat napisał:
    Witam!
    Odnośnie wątku ,takie pytanko , mam monitor LG Flatron L1710B posiada DDC DDC 2B , USB 2 wyj. 1 wej. , Połączenie z PC 15-stykowe złącze D-sub/DVI-I/DVI-D
    chcę skonfigurować go jako monitor do TV , jaki sprzęt polecacie i czy mi się to opłaci , ma to byc TV w moim warsztacie , co musze jeszcze dokupić?

POZDRAWIAM

Dodano po 9 [minuty]:

zapomniałem napisać że przeglądając allegro natrafiłem na coś takiego|:
    http://allegro.pl/tuner-overmax-usb-tv-dvb-t-mpeg4-epg-dekoder-stb-i2897656442.html
    i tu właśnie pytanie , czy z tym urządzeniem uda mi się odebrać sygnał podłanczając je jedynie do wejścia USB w moim monitorze?

pozdrawiam

Złącza usb w tym monitorze służą jako HUB USB czyli jako powielacz- rozgałęźnik złącz usb.
    Wejście podłączasz do komputera a z drugiej strony masz tyle wyjść usb ile masz gniazd.
    Ten tuner mógłbyś podłączyć do tych gniazd gdybyś monitor miał podłączony kablem usb do komputera. Inaczej nigdy to nie zadziała.
    Jak chcesz wykorzystać ten monitor do tv to musisz kupić zwykły tuner stb.
    Musi mieć raczej wyjście hdmi plus kabel przejściowy z hdmi na dvi.ale i tak nie będziesz miał dźwięku bo monitor i tak nie posiada głośników.
  • #9 11762080
    motomat
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    w takim wypadku musiałbym rozwiązać kwestię głusu , ale jak? vzy tuner stb ma wyjscie audio?
  • #10 11764021
    ZychuPL
    Poziom 11  
    Jeśli tuner podłączysz do kompa, to dzwięk będzie leciał przez głośniki
  • #11 11765643
    wiertacz
    Poziom 35  
    motomat napisał:
    w takim wypadku musiałbym rozwiązać kwestię głusu , ale jak? vzy tuner stb ma wyjscie audio?

Każdy ma jakieś wyjście audio.
    W zależności od modelu będzie to eurozłącze lub gniazda cinch lub jack albo wszystkie jednocześnie.
    Inną sprawą jest to czy dany tuner obsługuje jednocześnie wyjście cyfrowe czyli hdmi i analogowe. Jeśli obsługuje to do odtwarzania dźwięku mógłbyś zastosować głośniki komputerowe które mają wbudowany wzmacniacz.
  • #12 12599774
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6559
    Są przejściówki HDMI -> VGA+Audio i są nawet tańsze niż S-Video -> VGA, kwestia tylko czy monitor będzie obsługiwał rozdzielczości HD.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta, jak podłączyć tuner DVB-T do monitora LCD z wejściem DVI, z uwagi na wysokie ceny telewizorów. Odpowiedzi wskazują, że połączenie jest możliwe, jednak DVI nie obsługuje dźwięku, co stanowi istotny problem. Użytkownicy sugerują użycie przejściówki HDMI-DVI oraz zwracają uwagę na konieczność podłączenia dźwięku osobnym kablem. W przypadku monitora z wejściem VGA, zaleca się zakup tunera z wyjściem HDMI oraz odpowiedniego adaptera. Wskazano również, że niektóre tunery mogą mieć różne wyjścia audio, co umożliwia podłączenie głośników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA