logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór preampu Jabela J44 czy J42 do stereo i wpływ na jakość dźwięku

LukaszTG 10 Lis 2007 12:29 4374 9
REKLAMA
  • #1 4465206
    LukaszTG
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam

Nie wiem ktory z tych preampow wybrac

J42 http://jabel.com.pl/?,ww,69,,
    J44 http://jabel.com.pl/?,ww,71,,

Myslalem nad J44 ale zeby uzyskac stereo musze polaczyc 2 uklady myslalem nad zastosowaniem podwojnych potencjometrow tylko wtedy musze laczyc te potencjometry z plytka kablem nie wiem czy to nie wplynie na jakosc.

J42 na TDA1524 regulacje ma chyba napieciowa.

Pod preamp chce podlaczyc 2 koncowki stereo nie wiem jak to wplynie na poziom sygnalu i czy nie bede musial dokonywac jakis zmian

Prosze o porade poprostu nie wiem ktory preamp lepiej zagra bo nie wiem co wybrac, boje sie ze preamp na tda bedzie mial znaczne szumy.

Prosze o wasze opinie

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4466068
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4466559
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4470945
    LukaszTG
    Poziom 17  
    Dzieki za odpowiedz

Chyba jednak kupie tego LM z AVT ciekawi mnie jakie posiada dodatkowe funkcje w nocie aplikacyjnej widzialem tylko loudness a w opisie tego kitu z AVT nie ma dokladnie napisane jakie jeszcze funkcje realizuje.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4471364
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4532275
    LukaszTG
    Poziom 17  
    Witam

Dziekuje za odpowiedzi, kit juz prawie poskladany, mam jedynie problem z doborem potencjometrow zalecane 47ki chyba takie zasosuje (mozna stosowac z przedzialu od 10k do 100k) najwiekszy problem mam z potencjometrem balansu nie wiem jak dobrac potencjomert zeby zero wypadlo na srodu. Albo jak ominac ten potencjometr i wstawic zwore, jestem amatorem ale wydaje mi sie, ze zwore nalezy wstawic pomiedzy slizgacz potencjometru a punku c na schemacie oto link do schematu http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT244.pdf

Dziekuje za odpowiedzi

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 4534270
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4536030
    LukaszTG
    Poziom 17  
    Witam

Jeszcze raz dzieki za pomoc uklad zmontowany, ale sa pewne problemy zmontowalem pelna opcje z cmosem zrobilem takze modul wyciszania na trancystorz (T1, R13, R14) pdolaczylem wszystko pod wzmacniacz (z peampem i regulacja glosnosci) w ramach sprawdzenia, docelowo ma pracowac z koncowka sharpa. Przy podkreceniu pot od glosnosci do maksimum uklad sie wzbudza przy wzmacniaczu ustawionym na prawie minimum jezeli potencjometr ustawie na gora 3/4 wtedy moge regulowac glosnosc na wzmacniaczu i wszystko chodzi pieknie moze to wina tego tranzystora c13 i c14 wszystko sprawdzilem 3 razy zlozone jest dobrze, jeszcze mam problem z louden nie potrafie go uruchomic.

Pozdrawiam
  • #10 4538138
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru przedwzmacniacza (preampu) do systemu stereo między modelami Jabel J42 i J44 oraz alternatywą na układzie TDA1524. Preamp na TDA1524 ma regulację napięciową, ale jest krytykowany za wysokie szumy i słabą regulację barwy, co czyni go mniej atrakcyjnym. Proponowane są układy oparte na LM1036 lub LM1035, które oferują lepszą jakość dźwięku i mniejsze szumy przy regulacji napięciowej. Problemem przy J44 jest konieczność łączenia potencjometrów kablami dla uzyskania stereo, co może mieć niewielki wpływ na jakość przy odpowiednim ekranowaniu. Autor zdecydował się na zestaw AVT z LM1036, który posiada dodatkowe funkcje, takie jak wyciszanie zależne od poziomu głośności (loudness) realizowane przez klucz analogowy. W trakcie montażu pojawiły się problemy z doborem potencjometrów, zwłaszcza balansu, gdzie zalecane są potencjometry liniowe o wartości 10k–100k, a zamiast potencjometru balansu można zastosować dwa rezystory połączone szeregowo. Wystąpiły także problemy ze wzbudzaniem układu przy maksymalnej głośności, co może wynikać z niewystarczającej wydajności prądowej zasilania potencjometrów; zalecane jest zwiększenie pojemności filtrujących na zasilaniu oraz ewentualne obniżenie napięcia zasilania do około 10 V z stabilizatorem. Funkcja loudness jest słyszalna przy niskich poziomach głośności. Całość wskazuje na przewagę układów LM1036 nad TDA1524 w kontekście jakości dźwięku i funkcjonalności w zastosowaniach audio stereo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA