logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się ECS K7VTA3 z Duron 800MHz - nieznany CPU w BIOS i systemie

Hetobe 13 Cze 2007 10:43 1320 10
REKLAMA
  • #1 3979726
    Hetobe
    Poziom 10  
    Posiadam płytę główną K7VTA3 (V1.0).
    256 mb ram, dysk Seagate 80gb
    Wsadziłem na nią procek Duron 800.
    Po zainstalowaniu systemu (z problemami) system przy bardziej skomplikowanych operacjach zawiesza się.
    Np. podczas pracy na archiwach, przy większych aplikacjach.
    Praca na okienkach, przglądarka internetowa czy też komunikatory - wszystko jest ok.

Zwiesza się w sposób następujący - gaśnie monitor (grafa GF2 400, na poprzednim komputerze dziłała bez problemu, więc to raczej nie wina karty graficznej)

Dziwne jest to, że zarówno BIOS jak i sam system wykrywa procek pod nazwą - unoknown CPU o taktowaniu 800Mhz.

Dopiero po wrzuceniu programu do sprawdzania procka, rozpoznaje typ jako Duron.

Czy jest to wina płyty czy procek jest nadpalony?
    Diagnoza sprzętu np na SiSofSandra powoduje zwieche programu i niemożność odczytania paremetrów urządzeń.

Może to jest padnięty system, źle zainstalowany?
  • REKLAMA
  • #2 3979792
    zendar
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Wrzuć najnowszego biosa do płyty, powinno pomóc na problem z rozpoznawaniem cpu, a może i na zwiechy.

W biosie daj ustawienia fail safe, jak nie ma to ustaw jak najwolniejsze czasy dla pamięci (10ns / SLOW), cas na 3. Zobacz czy FSB jest dane na default (100mhz). Sprawdź temperaturę procesora jeśli pokazuje (po kilkunastu minutach pracy, a najlepiej po zawieszeniu).

Odpal program memtest spod windy, sprawdzi czy to nie wina uszkodzonej pamięci.

Jak to wszystko zawiedzie to pozostaje podmienić płytę / procek / zasilacz
  • REKLAMA
  • #3 3980127
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 611
    Ja bym obstawiał pamięć. Sprawdź ją albo włóż sprawdzoną i zobacz czy dalej się będzie wieszał.
  • #4 3980519
    SMaN88
    Poziom 1  
    Sprawdź jeszcze czy nie nagrzewa Ci się nadmiernie zaislacz, spróbój podłączyć inny i sprawdzić. Możliwe też, że została uszkodzona płyta główna, albo to z winy zasilacza albo i nie ale tutaj kończą się moje kompetencje.
    PS Wadę twardziela domyślnie wykluczam bo jest nowszy od reszty sprzętu a na błąd w podłączeniu mi to nie wygląda.
  • #5 3980600
    apple_rom
    Poziom 12  
    Sprawdzic MMX-unit procesora. Jezeli nie wytrzyma testu - to jest przyczyna (i procesor raczej ma uszkodzenu kosc)
  • #6 3995591
    d-t-x
    Poziom 21  
    Ocena: 59
    A ja Wam mowie, ze to jest wlasnie urok plyt firmy ECS. Spotkalem sie juz z wieloma takimi plytami tej firmy, ktore z niewiadomych przyczyn resetowaly sie lub zawieszaly komputer. Jak najdalej od tego badziewia.
  • REKLAMA
  • #7 3995636
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    qrek1 napisał:
    Ja bym obstawiał pamięć. Sprawdź ją albo włóż sprawdzoną i zobacz czy dalej się będzie wieszał.

Porada sprawdzenia pamięci już padła !

SMaN88 napisał:
    Sprawdź jeszcze czy nie nagrzewa Ci się nadmiernie zaislacz,

Jak sprawdzić ?

SMaN88 napisał:
    albo to z winy zasilacza albo i nie ale tutaj kończą się moje kompetencje.

A w którym miejscu się zaczęły ?

d-t-x napisał:
    A ja Wam mowie, ze to jest wlasnie urok plyt firmy ECS. Spotkalem sie juz z wieloma takimi plytami tej firmy, ktore z niewiadomych przyczyn resetowaly sie lub zawieszaly komputer. Jak najdalej od tego badziewia.

A ja i tysiące użytkowników płyt tej firmy Tobie mówię, że wypisujesz herezje w dodatku nic nie wnoszące do tematu.
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #8 3995669
    d-t-x
    Poziom 21  
    Ocena: 59
    Dlaczego herezje? Poczytaj opinie uzytkownikow plyt K7VTA lub K7S5A na jakimkolwiek forum to zobaczysz, ze to nie jest zaden moj wymysl. Po prostu ECSowi "nie wychodzily" plyty oparte na KT266 czy KT266A.
  • REKLAMA
  • #9 3995924
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    ul1002 Wiele więcej sam do tematu nie wniosłeś, dodatkowo zachowujesz się w sposób chamski w stosunku do innych użytkowników.

Co do płyt ECS'a to miałem kiedyś taką jedną sztukę, wprawdzie był to model z gniazdem s370+via Apollo Pro, ale objawy podobne. Płyta w stanie idealnym, mało używana, ale przy instalacji systemu Xp ciągle wywalało błąd przy kopiowaniu plików. W późniejszych etapach kiedy to po wielkich trudach udałało się zainstalować system ciągle się wieszał lub restarotwał. Płyta poszła na pułkę i zakupiłem jakąś na BX-sie. Problem całkowicie zniknął.
  • #10 3996043
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    To forum techniczne, jak się ktoś nie zna to się nie wypowiada, to nie czat, takich tematów z wypisywanymi głupotami nie da się czytać więc jeśli chcesz mogę być chamem, mnie to obojętnie.
    A czy wniosło coś do tematu ? jak np. SMaN88 wyjaśni zainteresowanemu jak sprawdzić temperaturę i jaka powinna być to będzie już coś.
    Większość tych odpowiedzi na forum nie da się czytać i znalezienie pomiędzy nimi czegoś ciekawego to udręka dla moich oczu.
    Następnie powielanie porad, pisanie z błędami to łamanie regulaminu, niestety wszyscy rzucają się z odpowiedziami a ja mam a ja miałem, to złom itp. jak Tobie to pasuje to Twoja sprawa.
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #11 3997926
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Do wszystkich uczestniczących w dyskusji tego tematu:
    1. Proszę nie zmieniać tematu w pyskówkę.
    2. Proszę o powstrzymanie się od kolejnych wypowiedzi do czasu zabrania głosu przez autora tematu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej ECS K7VTA3 (V1.0) z procesorem Duron 800 MHz, która po instalacji systemu operacyjnego wykazuje niestabilność i zawiesza się podczas bardziej wymagających operacji, takich jak praca z archiwami czy dużymi aplikacjami. BIOS oraz system wykrywają procesor jako "unknown CPU" z taktowaniem 800 MHz, a dopiero specjalistyczne programy identyfikują go jako Duron. Zawieszenia objawiają się wygaszaniem monitora, mimo że karta graficzna GF2 400 działa poprawnie na innym sprzęcie. W dyskusji sugerowano aktualizację BIOS-u do najnowszej wersji, ustawienie bezpiecznych parametrów pamięci (np. CAS 3, 10ns), sprawdzenie temperatury procesora oraz test pamięci RAM programem memtest. Wskazywano również na możliwe uszkodzenie procesora (np. MMX-unit) lub płyty głównej, a także na potencjalne problemy z zasilaczem. Kilku uczestników dyskusji podkreślało, że płyty ECS oparte na chipsetach KT266/KT266A mają reputację niestabilnych i mogą powodować podobne problemy, co potwierdzają opinie użytkowników i doświadczenia z innymi modelami ECS. Wskazano, że wymiana płyty na model oparty na chipsecie BX rozwiązała podobne problemy. Dyskusja została przerwana ze względu na niekonstruktywne spory między uczestnikami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA