logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STK200 i Atmega8 - błąd zapisu do flash, testy PonyProg i ISPprog

mcferry 10 Lis 2007 21:41 3515 12
REKLAMA
  • #1 4467230
    mcferry
    Poziom 10  
    Witam
    Próbuję zaprogramować atmega8. Mam kupiony programator STK200. ISPprog czyta sygnaturę i przynajmniej udaje, że czyta pamięć flash, ale przy próbie zapisania czegoś do flash-a pokazuje od razu błąd ( zapisane coś tam - odczytane co innego ). Próbowałem PonyProg-a ale test programatora kończy się niepowodzeniem a próba zaprogramowania zakończyła się klasycznym "zwisem" programu ( 95% czasu procesora ). Próbowałem z drugą atmegą ale wychodzi to samo. Fuse bitów nie ruszałem. Próbowałem różnych ustawień portu LPT ( bidirectional, ECP ) - bez skutku. Program STK200_300_test również nie widzi programatora.
    Programator ma diodę sygnalizacyjną i ona reaguje ( sprawdzałem również napięcie na nóżce Reset mikrokontrolera - jest OK ). Kabel od programatora do płytki ma ok. 1m.
    Przeglądałem forum ale poza tym co zrobiłem i sprawdziłem nie znalazłem nic.
    Czy ma ktoś pojęcie w czym problem? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 4467439
    loompik_new
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Skróć przewód między płytką a programatorem do ok 30cm, może tu leży wina, ewentualnie (choć to ma mniejszy wpływ na działanie) także przewód między programatorem a komputerem. Jeżeli nie to temat tego programatora był już poruszany, może tam coś znajdziesz -> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic429963.html
  • REKLAMA
  • #3 4467604
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Z opisu nie wynika z "jakiej manufaktury" jest ten STK200. Sprawdź, czy jest połączenie (zwora) pomiędzy 2-12 i 3-11 pinami wtyku LPT (to odpowiada za identyfikację programatora na porcie LPT).
  • #4 4467695
    mcferry
    Poziom 10  
    Z jakiej "manufaktury" to nie wiem. Kupiony na allegro. Płytka i montaż wyglądają solidnie. Zworki są ale nie są połączone z portem ponieważ kabel do LPT ma tylko żyły sygnałowe ( MISO, MOSI, SCK, RST i GND ). Jednak ISPprog sygnaturę czyta więc to chyba nie powinno mieć znaczenia dla programowania, co najwyżej na identyfikację programatora przez PonyProg. Dla wszystkiego jednak uzupełnię te połączenia.
  • #5 4467959
    Gienek
    Poziom 37  
    Zworki są ale nie są połączone z portem ponieważ kabel do LPT ma tylko żyły sygnałowe ( MISO, MOSI, SCK, RST i GND )
    .
    Nie znam takiego programatora STK200, który by z portem LPT miał tylko pięć linii połączeń (może na Allegro są nowe opracowania, których nie znam). A może to pomyłka i podałeś linie wykorzystywane do programowania układów (wyjściowe).
  • REKLAMA
  • #6 4468087
    bogi
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    Zworki ma bo by komp nie widział programatora.
  • #7 4468854
    mcferry
    Poziom 10  
    Gienek - STK200 do komunikacji z komputerem używa pięciu linii ( zapomniałem wcześniej o linii uaktywniającej bufor 244 ) plus masa - tak jest na schematach tego programatora.
    bogi -jak już napisałem komputer tych zworek nie widzi bo w kablu LPT nie ma żył podpiętych do pinów ze zworkami.
    Jutro skombinuję oryginalny, krótszy kabel drukarkowy i się zobaczy.
  • #8 4469048
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 159
    To zrób te zworki we wtyku od strony komputera.
    Pzdr. N.
  • #9 4470903
    Gienek
    Poziom 37  
    Dobrze jednak napisałem, że "to wyrób z manufaktury". Zrobiłem już kilka STK200, ale każdy z nich do komunikacji z portem LPT wykorzystywał 8 linii (łącznie z GND). Jedynie programator Adama Dybkowskiego jest nieco innej konstrukcji i posiada 6 linii. Nie zechciałeś pochwalić się schematem (lub przynajmniej zdjęciem) tego urządzenia, dlatego mówimy trochę abstrakcyjnie.
    STK200 korzysta z linii:
    4 - D2
    5 - D3
    6 - D4
    7 - D5
    8 - D6
    9 - D7
    10 - ACK
    20-25 -GND
    Oprócz tego, we wtyku LPT zwarte są piny 2-12 i 3-11.
    Schematów w internecie jest sporo, możesz sprawdzić.
    Jeżeli masz inaczej, to nie wiem co to jest za urządzenie.
  • #10 4471078
    wader_669
    Poziom 28  
    Ocena: 15
    jaki masz widnows?
    jak xp to czy uzyles userportu
    z kad zasilasz mikrokontroler. w moim jest tak ze nawet jak mam napiecie powyzej 4 v ale nie jest stabilne to wyskakuja bledy i nie widzi mikro

Proszę korzystać z funkcji "Pisownia", błędy powalają. [c_p]
  • REKLAMA
  • #11 4471698
    mcferry
    Poziom 10  
    Programator wygląda tak:
    STK200 i Atmega8 - błąd zapisu do flash, testy PonyProg i ISPprog
    System to WinXP.
  • #12 4472265
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 159
    No to wygląda na to że nie masz sterownika portu LPT dla XP, poszukaj np. giveio w necie i zainstaluj (lub podobny inny sterownik).
    Pzdr. N.
  • #13 4473939
    mcferry
    Poziom 10  
    Wszystko OK. Zmieniłem kabel LPT na kompletny ( wszystkie żyły jak w standardzie ) i działają oba programy ( PonyProg i ISPprog ) a może zadziała i AVR Studio ( poprzednio się wieszał ).
    Jeśli chodzi o sterownik portu to był zainstalowany, być może przez któryś z programów obsługujących programator.
    Dziękuję wszystkim, którzy "dali głos" :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył programowania mikrokontrolera Atmega8 za pomocą programatora STK200 podłączonego do portu LPT w systemie Windows XP. Program ISPprog odczytywał sygnaturę i pamięć flash, ale zapisywanie kończyło się błędem, natomiast PonyProg nie przechodził testu programatora i zawieszał się podczas programowania. Próby z inną Atmegą8 oraz różnymi ustawieniami portu LPT nie przyniosły efektu. Wskazano, że kabel LPT używany do połączenia programatora z komputerem miał niepełne okablowanie (brak zworek między pinami 2-12 i 3-11 oraz ograniczoną liczbę linii sygnałowych), co mogło powodować problemy z komunikacją. Po wymianie kabla na pełny, zgodny ze standardem LPT, oba programy (ISPprog i PonyProg) zaczęły działać poprawnie, a także poprawiła się współpraca z AVR Studio. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania odpowiednich zworek w wtyku LPT oraz na obecność sterownika portu LPT (np. giveio) w systemie Windows XP, co jest niezbędne do prawidłowej pracy programatora STK200. Długość kabla między programatorem a płytką powinna być ograniczona do około 30 cm, aby uniknąć zakłóceń sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA