DAC0808 - nie ma kompletnie żadnej filozofii. POdłączasz go do jakiegokolwiek ośmiobitowego portu, ustawiasz kierunek (DDRx = 0xff;) i zapiszujesz wartość (PORTx = wartosc;).
ADC0820 - podobnie jak DAC0808 podłączasz do portu ośmiobitowego. Wejście /CS możesz na stałe połączyć z masą. Wejście MODE łączysz z masą (tryb pracy tylko z odczytem). Wejście /RD (odczyt) łączysz z dowolną linią innego portu. Na tą linię podajesz stan niski, co rozpoczyna konwersję i czekasz na stan wysoki na linii RDY (oczywiście i ta musi być połączona z którąś z linii dowolnego portu ATmegi. Linia RDY jest typu "otwarty dren", stąd też konieczność stosowania na niej podciągania do logicznej jedynki (odpowiadający linii bit w rejestrze DDR w stan niski (wejście), a w rejestrze PORT stan wysoki - uaktywnione wewnętrzne podciąganie do zasilania). W innej wersji możesz połączyć linię /INT z wejsciem przerwania i ustawić przerwanie na wyzwalane zboczem opadającym.
Po pojawieniu się stanu wysokiego na RDY, lub w procedurze przerwania zewnętrznego odczytujesz stan z ośmiobitowego portu. Po odczytaniu danych przełączasz linię /RD w stan logicznej jedynki, czekasz conajmniej 500ns, po czym możesz rozpocżąć olejną konwersję według powyższej procedury.
WOW! Konkretna odpowiedz! Nie do konca o to mi chodzilo, ale rzeczywiscie mi to pomoze. Chodzi o to ze na systemy adaptacyjne musze napisac program(uklad ma pelnic role regulatora) do gotowego ukladu z ATMega128, zrobionego przez kogos, do ktorego dostalem schematy. Nie mam raczej czasu bawic sie na tym przedmiocie w technike mikroprocesorowa, ale widze ze bede musial. Mimo to wielki dzieki i mysle ze temat mozna zamknac... Jak sie zamyka temat?
P.S. I sory za buga w temacie Mialo byc A/C C/A :: Zawsze mi sie to myli