logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po starcie komputera pojawił się komunikat: checking nvram ?

czarnuch1982 12 Lis 2007 08:35 2109 6
REKLAMA
  • #1 4472133
    czarnuch1982
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Poniżej tekst kolegi, któremu trzeba pomóc.
    Przerobiłem zasilacz, zwolniłem wiatrak procesora i wydawało się, że uzyskałem satysfakcjonujący efekt - prawie cicho...
    Wszystko hulało jak trzeba na tzw "pająku". Po przykręceniu do obudowy też chodziło - sprawdzałem temperatury.
    Potem zrobiłem porządek z kablami i wymieniłem pastę na procesorze na nową.
    Poskładałem wszystko do kupy i ... lipa.

Po starcie komputera pojawił się komunikat: "checking nvram" i bryndza.
    Wyłączyłem poruszałem złączami i odpaliłem - tak jakby nie widział dysku.
    Następna próba i jakieś dziwne komunikaty, potem cały ekran w powtarzających się kombinacji liter i cyfr, aż wreszcie pojawił się ekran do wyboru trybu uruchamiania.
    Po wybraniu którejkolwiek opcji (normalnie, awaryjnie itd.) zwiesiło się i nic.

Przy podłączaniu dysku lekko się stuknął - zepsuł się czy co?
  • REKLAMA
  • #2 4472188
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4882
    Rozwiązanie samo się nasuwa - wymienić zasilacz na sprawny , oraz dać normalny wentylator na procesor.

Może się jeszcze nic nie spaliło.
  • REKLAMA
  • #3 4472197
    czarnuch1982
    Poziom 11  
    DriverMSG napisał:
    Rozwiązanie samo się nasuwa - wymienić zasilacz na sprawny , oraz dać normalny wentylator na procesor.

Może się jeszcze nie nie spaliło.

Kolego zasilacz nie był zepsuty tylko chłodzenie było przerabiane-zamiast wentylatora jest wsadzony duży radiator i temp max osiąga 50 stopni, a więc to nie zasilacz.
  • REKLAMA
  • #4 4472210
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4882
    Sprawdzić czy odpali z innego HDD.

A po za tym poczytaj FAQ jak napisać temat , bo wróżką nikt nie jest i nie będziemy zgadywać , co to za komputer i jaki system wgrywasz . Podałeś stanowczo za mało informacji , a w takim razie i odpowiedzi są mało precyzyjne - dlatego na początek radzę przywrócić stan komputera do momentu kiedy jeszcze działał prawidłowo przed tym modem .
  • REKLAMA
  • #5 4472222
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Z innym zasilaczem sprawdzić w pierwszej kolejności.

I mógłbyś napisać jaki to zasilacz i co on zasila.
  • #6 4472334
    czarnuch1982
    Poziom 11  
    DriverMSG napisał:
    Sprawdzić czy odpali z innego HDD.

A po za tym poczytaj FAQ jak napisać temat , bo wróżką nikt nie jest i nie będziemy zgadywać , co to za komputer i jaki system wgrywasz . Podałeś stanowczo za mało informacji , a w takim razie i odpowiedzi są mało precyzyjne - dlatego na początek radzę przywrócić stan komputera do momentu kiedy jeszcze działał prawidłowo przed tym modem .

Sam też dużo informacji nie mam i dlatego tak pisze.

Jednak masz rację.
    Dowiem dokładnie co to za sprzęt i napiszę.
  • #7 4472481
    lolo56
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Odłącz wszystkie napedy, wejdź do BIOS-u przywróć wartości fabryczne. Podepnij wszystkie napędy.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po modyfikacji zasilacza i chłodzenia procesora (wymiana wentylatora na radiator) komputer po uruchomieniu wyświetla komunikat "checking nvram" i nie wykrywa dysku twardego. Po próbach uruchomienia pojawiają się niestandardowe komunikaty i zawieszenia systemu. Możliwe uszkodzenie dysku twardego po lekkim uderzeniu podczas podłączania. Zalecane jest sprawdzenie działania z innym dyskiem HDD, przywrócenie ustawień fabrycznych BIOS-u oraz odłączenie wszystkich napędów. Brak dokładnych informacji o modelu sprzętu i systemie operacyjnym utrudnia precyzyjną diagnozę. Sugerowane jest przywrócenie stanu sprzed modyfikacji oraz podanie szczegółów sprzętowych w celu dalszej pomocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA