logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opóźnienia obrazu na kanałach Cyfra+ po instalacji anteny satelitarnej

wjs 12 Lis 2007 09:01 1676 7
REKLAMA
  • #1 4472170
    wjs
    Poziom 11  
    Po zainstalowaniu anteny satelitarnej i podłączeniu do dekodera Cyfry+ na niektórych kanałach widzę "opóźnienia obrazu", tj. pewne zniekształcenia, które znacznie obniżają komfort oglądania TV. Zniekształcenia widoczne są szczególnie podczas ruchu i dużych zbliżeń i polegają na "opóźnianiu ruchu" (np. przy gwałtownym zwrocie twarzy - nos wędruje dopiero po pewnym czasie za całą głową). Pierwszy raz zetknąłem sie z takim problemem. Czy ktoś wie, jaka jest tego przyczyna? Czy to złe ustawienie anteny SAT?
  • REKLAMA
  • #2 4472221
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    A konkretnie na których programach , czy to są programy kodowane C+ czy inne? Spotkałem się z tym gdy jeszcze miałem tuner Pioneer BCT 1330 , na telewizorze kineskopowym nie było to uciążliwe , jednak po zmianie telewizora na lcd spowodowało to także wymianę tunera najpierw na Fergusona 7018 a później Fergusona 8800HD.Jednak teraz też czasami minimalnie to się zdarza. Myślę ,że przyczyn może być kilka : zaniżanie bitrate przez operatora , słaby i powolny procesor w tunerze , duża zwłoczność wyświetlania na lcd , słaby sygnał z anteny satelitarnej. A tak na przyszłość łatwiej odpowiedzieć jeśli zna się sprzęt ,który używasz , bo przecież mogę założyć ,że masz dwudziestoletni czarno-biały telewizor i stary używany tuner z C+ , który kupiłeś na własność.pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4472270
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Jak pisze kolega powyżej. Źle ustawiona antena to więcej błędów w sygnale cyfrowym które to procesor tunera musi odtworzyć co zajmuje mu czas, niektóre kanały są tak nadawane wąskim strumieniem danych z małą prędkością i dodam jeszcze że połączenie tunera cyfrowego z cyfrowym telewizorem kablem po sygnale analogowym to dodatkowa obróbka sygnału. Ogólnie duże tańsze telewizory czy tunery też swoje wprowadzają bo zbyt powolną obróbkę cyfrową obrazu posiadają. Nie wiadomo jak duże są problemy o których piszesz bo może to tylko jedna z tych przyczyn. Napewno nie zaszkodzi by antenę ustawił bardzo dokładny fachowiec.

SławeK
  • REKLAMA
  • #4 4472272
    wjs
    Poziom 11  
    Witam,
    dzięki za informacje. Posiadam dekoder Philipsa DSR 3201/91 (zakup XII-2006) i TV Samsung CW-29Z508T (zakup 08-2007). Dekoder ten wcześniej pracował z TV Sony (w innym miejscu, jestem po przeprowadzce). Wtedy nie była żadnych problemów. Opisane usterki wystąpiły po przeprowadzce i ponownym zainstalowaniu satelity (i naturalnie po podłączeniu nowego TV). Może więc to tylko wadliwe ustawienie satelity? Sygnał satelity w ustawieniach dekodera ma wartość ok 92-93%, a nie 100%. Nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4472401
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    Taki poziom sygnału jest bardzo dobry i nie powinno to być źródłem problemów. Tunerek stary ale jary więc też nie .Stawiam na telewizor , dziwne bo w miarę nowy. Jeśli masz możliwość to sprawdź na innym telewizorze , ten jak widzę jest na gwarancji . Jak dla mnie telewizor nie potrafi z odpowiednią szybkością przerobić danych cyfrowych , a powinien , więc jest uszkodzony.pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 4473274
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Często tak się zdarza na telewizorach 100 Hz - po prostu zbyt niedoskonały układ "powielania" obrazu i jego cyfrowa obróbka.
    Pewnie stary TV miał 50 Hz.
    A tak a propo - podłącz TV do naziemnej zobacz jaki jest efekt. Jeśli występuje nadal, to mamy winowajcę.
  • #7 4475617
    wjs
    Poziom 11  
    Na innym TV lub na antenie pokojowej jest OK, czyli faktycznie do TV. Dzieki za pomoc. Pozdrawiam.
  • #8 4476514
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Spróbuj powyłączać w TV wszystkie ulepszacze obrazu typu redukcja szumów czy jakiś wygładzacz, turbo-picture i inne duperele.

Podsumowanie tematu

✨ Po instalacji anteny satelitarnej i podłączeniu dekodera Cyfry+ pojawiły się opóźnienia obrazu na niektórych kanałach, objawiające się zniekształceniami ruchu, szczególnie widocznymi przy gwałtownych zmianach obrazu. Przyczyny mogą obejmować: złe ustawienie anteny SAT powodujące błędy w sygnale cyfrowym, niską przepustowość bitrate nadawanego sygnału, słaby sygnał satelitarny, powolny procesor tunera, a także opóźnienia wynikające z cyfrowej obróbki obrazu w telewizorach LCD, zwłaszcza tych z odświeżaniem 100 Hz. Wskazano, że sygnał na poziomie około 92-93% jest dobry i raczej nie powoduje problemów. Problem nie występuje przy podłączeniu do innego telewizora lub anteny pokojowej, co sugeruje, że źródłem opóźnień jest telewizor Samsung CW-29Z508T, który może mieć niedoskonały lub uszkodzony układ cyfrowej obróbki obrazu. Zalecane jest wyłączenie w telewizorze wszelkich ulepszaczy obrazu, takich jak redukcja szumów czy wygładzacze, oraz sprawdzenie działania na innym telewizorze lub przy sygnale naziemnym, aby potwierdzić źródło problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA