logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cyfrowy Polsat, SagemESI88 - klatkowanie i zakłócenia obrazu na kanałach HD

WojciechW94 07 Sie 2014 10:34 3687 6
REKLAMA
  • #1 13858069
    WojciechW94
    Poziom 2  
    Witam.
    Na wstępie przepraszam jeżeli jest już podobny temat ale niestety go nie znalazłem.
    Mam w domu Cyfrowy Polsat - multiroom. Antena , konwerter z podwójnym wyjściem. Jeden kabel idzie do mojego Sagema ESI88 podłączonego do Samsunga LCD 40". Drugi kabel do dekodera dodatkowego podłączonego do Philipsa kineskopa, 32". Jeszcze wczoraj rano wszystko było o.k ale po południu na samsungu zaczęły się problemy - klatkowanie obrazu, mrożenie, zakłócenia przy zmianie obrazu, czasem "ćwierkanie z głośników". Głównie na kanałach HD (History HD, Polsat HD, TVN7 HD, TVP1 HD, kanały przyrodnicze HD i inne), ale zdarzało się że na analogowych kanałach też. Generalnie objawy były takie jak podczas burzy ale wczoraj była ładna pogoda. Początkowo myślałem że może to coś z telewizorem albo z moim dekoderem ale w drugim zestawie też występowały problemy tyle że raczej nie klatkowanie ale wieszanie na ułamek sekundy, "szarpanie obrazu, problem z dźwiękiem. Około godziny 13 - 14 była taka tragedia że wyłączyłem odbiornik - nie było minuty bez zakłóceń. Wieczorem było lepiej ale po pół godzinie znowu się zaczęły te same problemy - tyle, że już nie tak często. Wlazłem na dach - czasza nie się poluzowana, konwerter też, nie widać żadnych uszkodzeń. Siła sygnału w Sagemie ok. 60% (czyli tak jak zawsze), w dekoderze dodatkowym jeszcze lepsza. Co prawda kilkanaście metrów od anteny rośnie sosna, ale jest tam od wielu lat i chyba nie urosła w kilka godzin aż tyle, żeby przeszkadzać. Wiatru też wczoraj nie było. Może to jednak konwerter? Ale kupować w ciemno?
    Z góry dziękuję za każdą pomoc - Artur
    P.S. Właśnie rozmawiałem z koleżanką z pracy która mówi że miała wczoraj podobne problemy. A z kolei mój szwagier mieszka 50 m ode mnie tez ma CP i nie miał żadnych problemów....
  • REKLAMA
  • #2 13858279
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1256
    Jeżeli masz możliwość podmiany konwertera lub sprawdzenia go na innym zestawie to da ci to odpowiedź czy jest on sprawny
  • REKLAMA
  • #3 13858306
    WojciechW94
    Poziom 2  
    Właściwe to chyba musiałbym podmienić konwerter...tylko nie mam zapasowego przyniesienie innego dekodera chyba mija się z celem bo przecież w domu mam dwa i przy obydwu występuje problem...

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

Właśnie rozmawiałem z facetem z serwisu który stwierdził, że być może podczas wiatrów ( w wekeend u nas nieźle wiało). Antena przestawiła się o kilka mm. problem w tym, że w czasie wiatrów wszystko było w porządku. Zaczęło się wczoraj przy praktycznie bezwietrznej pogodzie.
  • #4 13859452
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1145
    Nie chcesz inwestować w konwerter, wezwij fachowca z miernikiem.
  • REKLAMA
  • #5 13865839
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 13868260
    WojciechW94
    Poziom 2  
    no i problem minął. w piątek na dekoderze dodatkowy na kilkunastu kanałach pojawiła się komunikat o braku połączenia z anteną satelitarną. odłączyłem kabel z tyłu dekodera i okazało się cały miedziany rdzeń jest skorodowany (został tylko syf w dziurce w gniazdku ) a cała końcówka kabla jest wilgotna. wyczyściłem gniazdko, odciąłem kawałek kabla, podłączyłem i wszystko gra -zakłócenia znikły. nie wiem czy to zbieg okoliczności czy też faktycznie obydwie sprawy były powiązane. Dodam tylko, że w sobotę wieczorem dla pewności jeszcze raz sprawdziłem kabel i gniazdko i znowu były wilgotne. Ponownie odciąłem kawałek kabla. byłem na dachu - konwerter myślę, ze dobrze zabezpieczony przed wilgocią, nadwyżka kabla zawinięta kilka razy na haku w ścianie. sprawdziłem cały kabel - nie zauważyłem uszkodzeń. Nie wiem skąd ta wilgoć. Jutro kupuję nowy przewód i mam nadzieję ze problem zniknie. Dzięki wszystkim za rady - pozdrawiam
  • #7 13870215
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z klatkowanie i zakłóceniami obrazu na kanałach HD w systemie Cyfrowego Polsatu, korzystając z dekodera Sagem ESI88 podłączonego do telewizora Samsung LCD. Problemy występowały również na dodatkowym dekoderze podłączonym do telewizora Philips. Po analizie sytuacji, użytkownik odkrył, że wilgoć w kablu satelitarnym mogła być przyczyną zakłóceń. Po wymianie uszkodzonego kabla, problemy zniknęły. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie konwertera oraz ustawienia anteny jako potencjalne źródła problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA