logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf 3 1.8 - Katalizator czy strumienica w układzie wydechowym?

banan.13 12 Lis 2007 19:40 18173 8
REKLAMA
  • #1 4474086
    banan.13
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Mój poprzedni problem juz sie rozwiązał znajomy mechanik wymienił układ scalony i po problemi Dzięki Bartek0508 Mam więc nowe pytanie. W miejscu wyjętego z układu wydechowego katalizatora mam wstwioną rure. Według mnie nie jest to fachowo i trzeba coś z tym zrobić. Mój samochód to Golf 3 z silnikiem 1.8.

Moje pytanie czym zastapić katalizator. Nowym katalizatorem Czy strumienicą ??????
  • REKLAMA
  • #2 4474102
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 988
    Juz pisalem strumienice sobie daruj... zostaw rure lub zamontuj np. sportowy katalizator (o wiekszym przeplywie). Z tym ze ta druga opcja nie bedzie tania, zreszta nowy kat tak samo :)
  • REKLAMA
  • #3 4576850
    slawek317
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    zaspawaj puszkę podobna do katalizatora i będzie ok
  • REKLAMA
  • #4 4580231
    darzur
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Są dwa rozsądne rozwiązania:

1. Sportowy katalizator metalowy (200 albo 100CPSI) - rozwiązanie droższe, ale ekologiczne i brak problemów z przeglądem'
    2. Tłumik przelotowy (rozprężny) o objętości i kształcie zbliżonym do oryg. kata - tanie rozwiązanie.

Rurka przelotowa jest bez sensu bo tracisz dół obrotów i jest głośno.
  • REKLAMA
  • #5 4582391
    Moulder
    Poziom 23  
    Ocena: 130
    Cytat:
    Rurka przelotowa jest bez sensu bo tracisz dół obrotów i jest głośno.

A masz jakiś wykres z hamowni, czy twierdzisz tak na podstawie parcia na kręgosłup
  • #6 4583729
    darzur
    Poziom 11  
    Moulder napisał:

A masz jakiś wykres z hamowni, czy twierdzisz tak na podstawie parcia na kręgosłup

Ani jedno ani drugie, bo jeszcze tego nie zrobiłem. Ale na podstawie mnóstwa opinii z netu i podstawowej teorii wiem, że tak jest. :) Oczywiście i tak zrobisz po swojemu...
  • #7 4584850
    somsiad511
    Poziom 15  
    od kolektora do kaca zrobic przelotowa rure o wiekszej srednicy nakacu tlumik przelotowy efekt murowany koni dochodzi zalezy od auta w moim nissanie 1.8t doszlo 8 koni
  • #8 4585549
    darzur
    Poziom 11  
    somsiad511 napisał:
    od kolektora do kaca zrobic przelotowa rure o wiekszej srednicy nakacu tlumik przelotowy efekt murowany koni dochodzi zalezy od auta w moim nissanie 1.8t doszlo 8 koni

Silniki turbo to całkiem inna bajka. W nich zamiast wydechu można dać przelotową rurę na całej długości i prawdopodobnie bądzie lepiej niż z czymkolwiek ograniczającym przepływ spalin. W silnikach N/A nie jest już tak prosto.. :)
  • #9 4590950
    piotrmarczak
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    tlumik przelotowy rozprezny to jakas sciema napewno to nic nieda i skad te opinie na necie proponuje zastosowac caly wydech locznie z kata o wiekszej srednicy bedzie cicho ekologicznie i bardziej przelotowo i jezeli idzie o kase przy odrobinie checi mozna go wydzec z rozbitego samochodu na zlomie za grosze wtedy tylko male przerubki gotowe napewno niezakladaj zadnych tlumikow rozpreznych strumiennic i zeczy temu podobnych

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej zastąpienia katalizatora w Golfie 3 z silnikiem 1.8 wskazano dwa główne rozwiązania: montaż sportowego katalizatora metalowego o większym przepływie (np. 200 lub 100 CPSI), co jest droższe, ale ekologiczne i bezproblemowe przy przeglądzie, lub zastosowanie tłumika przelotowego (rozprężnego) o podobnej objętości i kształcie jak oryginalny katalizator, co jest tańszą opcją. Rura przelotowa bez tłumika jest odradzana ze względu na utratę momentu obrotowego na niskich obrotach i zwiększony hałas. W silnikach turbo zastosowanie przelotowej rury może przynieść wzrost mocy, jednak w silnikach wolnossących (N/A) sytuacja jest bardziej skomplikowana. Pojawiły się również opinie, że tłumik przelotowy rozprężny nie przynosi efektów, a najlepszym rozwiązaniem jest cały układ wydechowy z większą średnicą, w tym katalizator, który można pozyskać z demontażu. Zaleca się unikanie strumienic i podobnych rozwiązań, które mogą negatywnie wpływać na osiągi i kulturę pracy silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA