Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Co zamiast katalizatora?

banan.13 12 Nov 2007 19:40 17459 8
    banan.13
    Level 10  
    Mój poprzedni problem juz sie rozwiązał znajomy mechanik wymienił układ scalony i po problemi Dzięki Bartek0508 Mam więc nowe pytanie. W miejscu wyjętego z układu wydechowego katalizatora mam wstwioną rure. Według mnie nie jest to fachowo i trzeba coś z tym zrobić. Mój samochód to Golf 3 z silnikiem 1.8.

Moje pytanie czym zastapić katalizator. Nowym katalizatorem Czy strumienicą ??????
    tplewa
    Level 39  
    Juz pisalem strumienice sobie daruj... zostaw rure lub zamontuj np. sportowy katalizator (o wiekszym przeplywie). Z tym ze ta druga opcja nie bedzie tania, zreszta nowy kat tak samo :)
    slawek317
    Level 2  
    zaspawaj puszkę podobna do katalizatora i będzie ok
    darzur
    Level 11  
    Są dwa rozsądne rozwiązania:

1. Sportowy katalizator metalowy (200 albo 100CPSI) - rozwiązanie droższe, ale ekologiczne i brak problemów z przeglądem'
    2. Tłumik przelotowy (rozprężny) o objętości i kształcie zbliżonym do oryg. kata - tanie rozwiązanie.

Rurka przelotowa jest bez sensu bo tracisz dół obrotów i jest głośno.
    Moulder
    Level 23  
    Quote:
    Rurka przelotowa jest bez sensu bo tracisz dół obrotów i jest głośno.

A masz jakiś wykres z hamowni, czy twierdzisz tak na podstawie parcia na kręgosłup
    darzur
    Level 11  
    Moulder wrote:

A masz jakiś wykres z hamowni, czy twierdzisz tak na podstawie parcia na kręgosłup

Ani jedno ani drugie, bo jeszcze tego nie zrobiłem. Ale na podstawie mnóstwa opinii z netu i podstawowej teorii wiem, że tak jest. :) Oczywiście i tak zrobisz po swojemu...
    somsiad511
    Level 15  
    od kolektora do kaca zrobic przelotowa rure o wiekszej srednicy nakacu tlumik przelotowy efekt murowany koni dochodzi zalezy od auta w moim nissanie 1.8t doszlo 8 koni
    darzur
    Level 11  
    somsiad511 wrote:
    od kolektora do kaca zrobic przelotowa rure o wiekszej srednicy nakacu tlumik przelotowy efekt murowany koni dochodzi zalezy od auta w moim nissanie 1.8t doszlo 8 koni

Silniki turbo to całkiem inna bajka. W nich zamiast wydechu można dać przelotową rurę na całej długości i prawdopodobnie bądzie lepiej niż z czymkolwiek ograniczającym przepływ spalin. W silnikach N/A nie jest już tak prosto.. :)
    piotrmarczak
    Level 13  
    tlumik przelotowy rozprezny to jakas sciema napewno to nic nieda i skad te opinie na necie proponuje zastosowac caly wydech locznie z kata o wiekszej srednicy bedzie cicho ekologicznie i bardziej przelotowo i jezeli idzie o kase przy odrobinie checi mozna go wydzec z rozbitego samochodu na zlomie za grosze wtedy tylko male przerubki gotowe napewno niezakladaj zadnych tlumikow rozpreznych strumiennic i zeczy temu podobnych