logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie dekoderów Pioneer 1530 i Echostar 616 do anteny zeza - jak to zrobić?

rrafix 12 Lis 2007 22:33 2423 10
REKLAMA
  • #1 4474918
    rrafix
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam do dystpozycji 2 dekodery i 1 antene zrobiona na zeza (ASTRA i HOTBIRD) Pierwszy z nich..pioneer 1530 chodzi na dzień dzisiejszy przez sharing (C+)..Czy jest mozliwe abym podłączył pod to mój drugi dekoder analogowy ECHOSTAR 616 tak aby niezależny i mozna było oglądać na nim te same kanały??
  • REKLAMA
  • #2 4475003
    gregor22
    Poziom 23  
    Ocena: 74
    Aby było niezależnie musisz założyć na hotbirda konwerter typu Twin - z dwoma wejściami.
  • #3 4475062
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Jeden cyfrowy drugi analogowy te same kanały,tylko nie piszesz jakie?Kamil
  • REKLAMA
  • #4 4475117
    rrafix
    Poziom 12  
    sorx..oby dwa tunery sa cyfrowe..Jeden poprostu kupiłem od znajomego (pioneer 1530) e ten echostar pozostał mi w spadku z polsatu cyfrowego....Aktualnie mam 2 konwertery przez DISEqC do pionka i nie chcę ich wymieniać na TWIN.
    Chodzi mi o te kanały które rozkodowane sa na pioneerku przez sharing..Aby one były także odbierane na tym 2 dekoderze

Dodano po 10 [minuty]:

wygląda to mniej więcej tak....pioneer jest podłączony z komputerem i chodzi w sharingu (C+) i czy na echostar 616 da się oglądać to co odbiore z sharingu...Dodam jeszcze ,że w slocie nie ma żadnej kadty (bo jest nie potrzebna)
    Załączniki:
    • Podłączenie dekoderów Pioneer 1530 i Echostar 616 do anteny zeza - jak to zrobić? SAT.JPG (15.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 4475171
    gregor22
    Poziom 23  
    Ocena: 74
    Z dekoderem po polsacie cyfrowym nic nie zrobisz!
  • #6 4475198
    rrafix
    Poziom 12  
    rozumiem...w takim razie jak najlepiej to podłączyć aby na tym echostar chodziły chociaż te niekodowane kanały dostępne..Jak likwidowałem umowe to powiedzieli, że niekodowane kanały mozna oglądać..Coś słyszałem ,że musi być odpowiedni DISEqC do tego echostara...bo jak sprawdzałem to widzi mi tylko ASTRE
  • #8 4475314
    rrafix
    Poziom 12  
    za drogo :)) a nie można np. odpowiedni DISEqC i później multiswitchem rozdzielić sygnał na 2 dekodery??
  • REKLAMA
  • #9 4475414
    sluchasz
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    witam
    wydaje mi się że nie będzie cię puszczał ten dekoder po Polsacie

moja propozycje: dekoder aktualnie działający C+ masz podłączony do telewizji za pośrednictwem kabla (np euro lub czińcz) a kup sobie trójnik i podłącz do drugiego telewizora

tylko jak tak podłączysz to pamiętaj będziesz widział na jednym jak i na drugim telewizorze miał ten sam obraz
    możesz też polutować jak potrzebujesz schemat to się odezwij

Powodzenia
  • #11 4478763
    sluchasz
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Tak, ale ja bym tego nie montował (powód) u mnie się to często rozłączało a dlaczego to nie wiem miałem nowy i nawet oddałem na gwarancji bo myślałem że może jest wada fabryczna ale okazało się że nie

Ja nie polecam decyzja należy do Ciebie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia dwóch dekoderów cyfrowych Pioneer 1530 i Echostar 616 do jednej anteny satelitarnej typu "zeza" odbierającej sygnały z satelitów ASTRA i HOTBIRD. Pioneer 1530 działa obecnie z dostępem do kanałów przez sharing (C+), natomiast Echostar 616 ma być używany niezależnie do oglądania tych samych kanałów, w tym niekodowanych. Aby uzyskać niezależny odbiór na obu dekoderach, konieczne jest zastosowanie konwertera typu Twin na satelicie HOTBIRD, który posiada dwa niezależne wyjścia. Obecne rozwiązanie z dwoma konwerterami podłączonymi przez przełącznik DISEqC do Pioneera nie pozwala na niezależne korzystanie z drugiego dekodera. Dekoder Echostar 616 nie obsługuje dekodowania kanałów z sharingu i nie posiada karty dostępu, co uniemożliwia odbiór tych samych kanałów co Pioneer. Możliwe jest natomiast oglądanie niekodowanych kanałów, jednak wymaga to odpowiedniego podłączenia i konfiguracji DISEqC, aby dekoder widział sygnał z obu satelitów. Propozycje rozwiązań obejmują zakup konwertera Twin lub zastosowanie multiswitcha do rozdzielenia sygnału na dwa dekodery. Użytkownicy odradzają stosowanie niektórych rozdzielaczy sygnału ze względu na niestabilność połączenia. Ostatecznie, niezależne oglądanie tych samych kanałów kodowanych na dwóch dekoderach bez karty dostępu nie jest możliwe, natomiast niekodowane kanały można odbierać na Echostarze po odpowiednim podłączeniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA