logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Polar PDC 585 – brak grzania wody, podejrzenie ogranicznika temperatury

darwit86 13 Lis 2007 19:49 3463 10
REKLAMA
  • #1 4477664
    darwit86
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    maja pralka nie grzeje wody, sprawdziłem najczęstsze przyczyny i wszystko jest w porządku grzałka nie spalona, styki na grzałce i na programatorze bardzo dobre nie nadpalone.podejrzewam jedna rzecz ale nie wiem nawet czy to jsię tak nazywa, mianowice ogranicznik temperatury.jest do niego podłączony jeden przewód od grzałki(zielony)a drugi przewód idzie do kostki przy silniku(czarny).będę wdzięczny za każdą pomoc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4477699
    colcolcol
    Specjalista AGD
    Ocena: 340
    W tych pralkach niestety "paliły" się programatory ponieważ ilośc wody a zatem czas potrzebny na ogrzanie był długi a tego "włoszczyzna" w postaci styków nie wytrzymywała. One nie palą sie w widoczny sposób, blaszki staja sie mniej sprężyste i zostaja w swoich miejscach nie przenąsząc prądu albo się łamią. Rada: sprawdź cały obwód we i wy napięcia z programatora na podstawie schematu lub
    kup obojętne jaki ( z tej samej seri ) programator i wymien fałszywe styki.
  • #5 4477720
    gabares
    Poziom 19  
    Ocena: 151
    pralka ma termostat drugi, ważniejszy jest to pokrętło obok programatora dwa przewody na tym termostacie możesz zewrzeć i sprawdzić czy grzałka grzeje ..Jezeli masz śrubokręt z kontrolką fazową to sprawdź dojście fazy i zera na grzałce ..na jednym styku ma się palić na drugim nie .Pozdrawiam
  • #6 4477874
    darwit86
    Poziom 10  
    Sprawdziłem ogranicznik temperatury jest dobry.mam jeszcze pytanie jakie znaczenie ma hydrostat przy grzaniu wody?
  • REKLAMA
  • #7 4477893
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    darwit86 napisał:
    Sprawdziłem ogranicznik temperatury jest dobry.mam jeszcze pytanie jakie znaczenie ma hydrostat przy grzaniu wody?

A takie, żeby ci grzałka ni grzała, gdy nie ma wody w zbiorniku.
  • #8 4478070
    darwit86
    Poziom 10  
    dokładniej chodzi mi o to gdy teoretycznie hydrostat nie załączy czy wtedy pralka będzie wykonywała nastepne kroki.bo u mnie wszystko chodzi tylko pierze się w zimnej wodzie
  • REKLAMA
  • #9 4478094
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    W tych modelach, awarie hydrostatów należą do rzadkości, więc skieruj większe zainteresowanie w stronę programatora.
  • #10 4480464
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1711
    Ale dla pewności sprawdż napięcie na styku 13.
  • #11 4481780
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    jesli dobrze sprawdziłes to do wymiany programator

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Polar PDC 585 nie grzeje wody pomimo sprawdzenia podstawowych elementów takich jak grzałka i styki, które są w dobrym stanie. Podejrzenie padło na ogranicznik temperatury, który należy sprawdzić pod kątem ciągłości obwodu; w przypadku braku przejścia można go tymczasowo zewrzeć dla testu. Częstą przyczyną problemów w tych pralkach są uszkodzone programatory, które nie wykazują widocznych uszkodzeń, lecz mają zużyte styki powodujące brak przepływu prądu. Zaleca się sprawdzenie całego obwodu elektrycznego oraz napięć na programatorze według schematu lub wymianę programatora na inny z tej samej serii. W pralkach tych występuje także drugi termostat, który można przetestować poprzez zwarcie jego przewodów, aby sprawdzić działanie grzałki. Hydrostat odpowiada za zabezpieczenie grzałki przed pracą bez wody, a jego awarie są rzadkie, dlatego główną uwagę należy skupić na programatorze. Dla pewności warto zmierzyć napięcie na styku 13 programatora. Ostatecznie, jeśli wszystkie testy są prawidłowe, rekomendowana jest wymiana programatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA