logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić antenę i konwerter dla dekodera telewizji N?

Medieval 13 Lis 2007 20:36 10926 12
REKLAMA
  • #1 4477899
    Medieval
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Posiadałem od 2 at zesta Cyfrowego Polsatu Dekoder agem mała antena oraz konwenter.

Dziś dostałem dekoder telewizji N przeniosłem antenę (chiałem by było wygodniej i niżej) poszukiwania jednak sygnału spełzły na niczym.

Tzn. nie do końca otrzymałem 80% siły sygnału ale ni wząb pasek jakości się nie ruszył.

Mam pytanie czy muszę zmienić konwenter ? Czy może pozostać ten sam, poza tym może coś żle ustawiam.

Mam możliwość ustawiania czaszy, ale nie samego konwentera mogę go tylko obracać wokoło lub przybliżać do czasy lub oddalać.

A instrukcji na tronie N piszą o ustawieniu jeszcze konta "A" dla konwentera.

Z Polsatem nie miałem tylu kłopotów
  • REKLAMA
  • #2 4478045
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Kombinujesz że sam nie mogę się w tym połapać ,podłącz najlepiej analoga bo N-ka ma taki zaskok ze zaskoczy cię szybciej wiosna.Kamil
  • #3 4478063
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Jeżeli masz siłę a nie masz jakości to trafiłeś nie na tego satelitę co potrzeba.Skos konwertera ustaw odpowiednio do swojej lokalizacji.Małe anteny trzeba bardzo dokładnie ustawić tym bardziej że to jest N-ka.
  • REKLAMA
  • #4 4479421
    houruk
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    jak miałes polsat cyfrowy po po co wogule ruszałeś antene ? trzeba było podłaczyc n-ke i tyle. i polsat i n-ka dzialaja z hotbirda wiec antene miales ustawioną. niepotrzebnie sobie namieszales i narobiles roboty.
  • #5 4482295
    aqrat
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Dosłownie dwa tygodnie temu miałem ten sam problem, ale walka wygrana - nie dzwoniłem po fachowca z miernikiem. Nie wiem, jak z anteną, bo mi doradzili w punkcie enki - wiem tylko, że miała byc ta jajowata, nie okragła. Nigdy nie miałem styczności z antena satelitarną, ale udało się ustawić idealnie. Juz mówię, jak: po pierwsze nic nie wychodziło z ustawień wg kątów i azymutów podanych na stronie dla mojej lokalizacji. Podobno siła sygnału pokazywana w dekoderze dotyczy połączenia anteny z dekoderem, a jakość poniżej - anteny z satelitą. Ale zauważyłem, że przy takim mniej więcej ustawieniu jak u sąsiadów mam siłę jakieś 70%, a jakości oczywiście 0%. I jak po kawałeczku przestawiałem antenę w pionie, to zmieniała się siła. Jakości cały czas zero. No i ustawiłem w pionie tak, żeby siła byla największa i zacząłem kręcić w poziomie. I teraz juz szybko złapałem jakieś 20% i potem tylko tak po milimetrze ustawiłem najlepiej, jak można było. Czyli proponuję najpierw ustawić tak mniej więcej, jak u sąsiadów, potem w pionie największą siłę, potem w poziomie złapiesz ślad jakości i resztę już skorygujesz w poziomie i konwerterem. Tylko te ruchy, to dosłownie tak po kilka milimetrów. I po każdym ruchu musisz jakies 7 sekund odczekać, bo od razu Ci nie pokaże zmiany. Nie bardzo wierzyłem, że to milimetry tak dużo zmieniają, ale faktycznie - w jednej pozycji jest zero jakości, ruch czaszą o milimetr i jest 30%. Potem nawet jak dokrecałem uchwyty, to tak ostrożnie, bo to dokręcanie nawet zabierało ze 20% jakości. Czyli tak po dwa obroty na każdej śróbie. Ustawienie u mnie miało kosztować ok 60zł no i udało się zaoszczędzić. Dodam jeszcze, że żeby uaktywnić dekoder musisz mieć conajmniej 60% jakości, siły aby było cokolwiek.
    Pozdrawiam i powodzenia.
  • REKLAMA
  • #6 4482387
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Zajrzyj na stronę N-ki tam jest poradnik , kąty podane w instrukcji są prawidłowe dobrze jest się nimi sugerować . Porady kolegi aqrat są w zasadzie poprawne . Ja ustawiłem wszystko według instrukcji z N-ki do tego dołączyłem drugi konwerter na Astrę i działa to na oryginalnym talerzu , tym dziurkowanym . Ustawienie jakości sygnału na Astrze tak , by kanały HD się nie krzaczyły trochę trwało i wymagało cierpliwości i precyzji .
  • REKLAMA
  • #7 4485306
    Medieval
    Poziom 11  
    Do houruk. Przecież czytałeś o powodach, dla których zmieniałem lokalizację anteny. Wiem sam że roboty miałem więcej.

A co do pomysłu podłączenia analoga to bardzo ciekawe :-) wolę jednak N-kę Discovery HD jest zaj....te. Jeszcze nie widziałem tak ostrego obrazu, jak żyleta.

Problem jak się domyślacie rozwiązany. Trudność polegała na zmianie kata samego konwertera. Reszta była okay.

Niestety Polsat miał na stałe kąt prostopadły do środka czaszy i taki miałem też uchwyt dopiero jak wykręciłem śrubę i zacząłem go zmieniać chwyciłem jakość na 80% na antenie 70cm. To chyba dobrze, kupiłem opaski uciskowe i jutro zamocuję to na stałe.

Dzięki za pomoc i zainteresowanie .

Grzegorz.
  • #8 4497886
    kurak18
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    witam mam tak ustawuione udalo mi sie na cyforwym ustawic sila tak okolo 85% a jakosc od 60% do 70% nie bylo takich problemow tylko troche cierpliowsci teraz mam inne pytanie bo ten tuner odbiera sygnal hot birda a co musze zrobic bo chcialbym tez zbierac astre tzn darmowe kanaly niekodowane da sie cos zrobic wystarczy tylko konwerter zmienic na podwojny? pozdrawiam

Dodano po 27 [minuty]:

mam jeszcze jedno pytanie czy jak domowie pakiet w n dodatkowo to moge z niego zrezygbowac jak mi sie znudzi czy do konca umowy musze juz go miec?
  • #9 4498273
    Medieval
    Poziom 11  
    Wszelkie info dot. podłączenia dupelxu czyli dwóch konwnterów znajdziesz na stronie N w plikach PDF.

Co do pakietów to zależy jaką podpisałeś umowę. Ja otrzymałem wszelkie informację na 4 stronach A4 umowy i regulaminu jaki przysłali do domciu.
  • #10 4498343
    houruk
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    mozesz w trakcie umowy domówic kolejny pakiet (przejsc na wyzszy abonament) ale w momencie kiedy bedziesz chcial z niego zrezygnowac (placic mniej) nalicza ci jednorazowa oplate 20zl

Dodano po 17 [minuty]:

zeby odbierac astre wystarczy ci drugi konwerter i diseq
  • #11 4498504
    kurak18
    Poziom 17  
    dobra z pakietami wiem wszystko juz zadzownilem dowiedzialem sie i dokupilem a co do konwertera to widze na allegro sa jakies twin monoblock takie podwojne z wyjsciem na jeden kabel dobry taki bedzie? jesli tak to w opcjach dekodera bede sobie tylko przestawial na astre lub hotbirda i mi bedize smigac czy autoamtycznie oba pasma naraz bd dzialac?
  • #12 4498552
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    :arrow: kurak18 Jakiej wielkości masz talerz :?: Do małego talerza lepiej użyć dwóch pojedynczych konwerterów i przełącznika diseq .
  • #13 4498584
    kurak18
    Poziom 17  
    ja mam orginalny talerz n i dziala mi dobrze zadne programy nie klatkuja itd

Dodano po 3 [minuty]:

dodam ze taki konwerter to ponad 20 zl i przelacznik kolejne 20zl a za tyle mozna taki konwertet mono kupic ale skoro lepiej tak

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył ustawienia anteny satelitarnej i konwertera dla dekodera telewizji N po przeniesieniu anteny z zestawu Cyfrowego Polsatu. Pomimo uzyskania około 80% siły sygnału, jakość sygnału pozostawała na poziomie zerowym, co wskazywało na nieprawidłowe ustawienie kąta konwertera lub skierowanie anteny na niewłaściwego satelitę. Zalecano precyzyjne ustawienie kąta nachylenia (skosu) konwertera oraz azymutu anteny zgodnie z instrukcjami dostępnymi na stronie operatora N. Wskazano, że małe anteny wymagają bardzo dokładnej regulacji, a konwerter z zestawu Polsatu może wymagać zmiany lub regulacji kąta, gdyż Polsat miał stały kąt prostopadły do czaszy, a N wymaga innego ustawienia. Użytkownik potwierdził, że problem rozwiązał poprzez zmianę kąta konwertera i stabilne zamocowanie anteny. W dyskusji poruszono także kwestie odbioru sygnału z dwóch satelitów (Hot Bird i Astra) za pomocą dwóch konwerterów i przełącznika DiSEqC lub konwertera monoblok twin, co umożliwia odbiór kanałów z obu satelitów na jednym kablu. Wspomniano o konieczności cierpliwości i precyzji podczas ustawiania anteny, a także o możliwości dokupienia i rezygnacji z pakietów telewizyjnych w trakcie trwania umowy, z uwzględnieniem ewentualnych opłat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA