logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung ML-2551N - odbicia na wydruku, toner i czyszczenie nie pomagają

Maras_23 14 Lis 2007 13:22 2831 7
REKLAMA
  • #1 4479795
    Maras_23
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Witam, mam problem z drukarką Samsunga ML-2551N, otóż przy wydruku powstają odbicia z jednej strony kartki, tak jakby druk odbijal sie na jakims walku i drukowal to samo co jakies 10cm. Oczywiscie oprocz odbic wydruk jest OK. Jednak, to denerwuje i brzydko wyglada. Podmiana toneru nic nie dała. Nie pomogły też funkcje czyszczenia OPC i Fuser z menu Setup. Ma ktoś jakies lekarstwo ?

--
    Pozdrawiam,
    Marek.
  • REKLAMA
  • #2 4479930
    eseli
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Witam
    Jeżeli podmiana toneru nie odniosła skutku to prawdopodobnie masz
    zniszczoną folię w zespole utrwalania.
    Spróbuj zaciąć kartkę pod tonerem (jeszcze przed piecem ) i
    zobacz czy jest odbicie - najlepiej rozbierz piec i zobacz folie - prawdopodobnie do wymiany.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4481196
    martinkrys
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 44
    zmień ustawienie na gruby papier, jak pomoże, to toner kiepski - 2551 ma folię?
  • #4 4487604
    Maras_23
    Poziom 18  
    ... dzisiaj wysiadły rolki, wciąga papier.. No, ale 150 tys. stron przejechala :-). Rok temu byla w serwisie z powodu rolek, teraz oczywiscie rolki i .. no wlasnie, ciekawe co. Mam jeszcze miesiac gwarancji. Wysyłam.

--
    Pozdrawiam,
    Marek.
  • #5 4487624
    martinkrys
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 44
    teoretycznie rolki są na 60 tysięcy, praktycznie po 50 tysiącach piszczą, a po 60 na prawdę wysiadają, niestety dostęp do części zamiennych w przypadku Samsunga to prawdziwy problem, a szkoda bo fajne drukarki
  • REKLAMA
  • #6 4529133
    Maras_23
    Poziom 18  
    Witam!

Drukarka wróciła z serwisu, wymienili fuser i elementy podajnika papieru. Ogolnie, wszystko było OK do.. wczoraj. Drukując FV, wydrukowała oryginał, kopii już nie - wypluła pustą kartkę. Od tego momentu - drukuje czcionką niewidzialną :-]. Cóż, myślę że dwa lata użytkowania i 150tys. stron przebiegu to max ile te drukarki mogą wyciągnąć.

--
    Pozdrawiam,
    Marek.
  • REKLAMA
  • #7 5640312
    Rob_Tattoo
    Poziom 1  
    martinkrys napisał:
    teoretycznie rolki są na 60 tysięcy, praktycznie po 50 tysiącach piszczą, a po 60 na prawdę wysiadają, niestety dostęp do części zamiennych w przypadku Samsunga to prawdziwy problem, a szkoda bo fajne drukarki

Witaj. Problem znalazłem na brak części w Samsungu. Ja miałem problem przy drukowaniu w dupleksie. Jest tam 1 rolka , którą trzeba wymienić. Można zamiast niej wstawić rolkę od Panasonic'a DP-1510 w wersji Katun bo wychodzi taniej :D Rolka o symbolu katun PN02 5433. Sprawdziłem na 1000 wydruków i chodzi.
  • #8 5640324
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    eseli napisał:
    Witam
    Jeżeli podmiana toneru nie odniosła skutku to prawdopodobnie masz
    zniszczoną folię w zespole utrwalania.
    Spróbuj zaciąć kartkę pod tonerem (jeszcze przed piecem ) i
    zobacz czy jest odbicie - najlepiej rozbierz piec i zobacz folie - prawdopodobnie do wymiany.
    Pozdrawiam

W tej drukarce nie ma foli w fuzerze, tylko rura teflonowa z lampą grzejną w środku, mozna ją kupić jako zamiennik.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka Samsung ML-2551N generuje odbicia na wydrukach, które wyglądają jak powtarzające się ślady co około 10 cm, mimo że sam wydruk jest poprawny. Wymiana tonera oraz czyszczenie OPC i fusera z menu nie rozwiązały problemu. Przyczyną może być uszkodzona folia w zespole utrwalania (fuserze), jednak w modelu ML-2551N zamiast folii stosowana jest rura teflonowa z lampą grzejną, którą można wymienić. Dodatkowo, zużyte rolki podajnika papieru mogą powodować problemy z podawaniem i jakością wydruku; rolki te mają żywotność około 50-60 tys. stron. W przypadku braku oryginalnych części do Samsunga, można zastosować zamienniki, np. rolkę od Panasonic DP-1510 (katun PN02 5433), która sprawdza się przy dłuższym użytkowaniu. Po serwisie, który wymienił fuser i elementy podajnika, problem z odbiciami ustąpił, lecz po pewnym czasie pojawiły się nowe usterki, co wskazuje na ograniczoną trwałość urządzenia przy intensywnym użytkowaniu (około 150 tys. stron).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA