logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie transoptory do galwanicznego odseparowania portu LPT w CNC (Mach2)?

luki05 25 Lut 2008 16:40 1500 4
REKLAMA
  • #1 4844619
    luki05
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    Chcę zrobić sobie małą frezarkę cnc. Postanowiłem żeby zabezpieczyć port LPT, najlepiej było by galwanicznie. I tu moje pytanie, jakie transoptory pasowało by zastosować. Sterowanie chce zrobić przez program mach2 i domyślam się że wysyła on impulsy z dużą częstotliwością (niestety nie wiem jaką) i nie wiem czy każdy transoptor nadąży ze zmianą impulsu?????

A tak poza tym z jaką częstotliwością mogą pracować np. PC847, CNY17 ??
  • REKLAMA
  • #2 4844954
    r2d2004
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Witam!

Jeśli zadowoli Cię szybkość transmisji do 10Mbit/s, to transoptory 6N137 (kompatybilne LSTTL/TTL) są łatwo dostępne na rynku i niedrogie (ok. 2 zł/szt), ale w takim zastosowaniu to myślę, że zamiast transoptorów bedzie lepszy jakiś dodatkowy bufor na bramkach LSTTL.

Pozdrawiam
    PS PS Pamiętaj, że nie ma 100% zabezpieczeń i może się zdarzyć tak, że to zabezpieczenie będzie przyczyną usterki sprzęty. ;-)
  • REKLAMA
  • #3 4845219
    Matizz
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Witam

Ja port zabezpieczyłem diodami zenera 5V1 i rezystorami 470Ohm.
    Narazie dział bez problemów.

Pozdrawiam
    Matizz
  • REKLAMA
  • #4 4845544
    luki05
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    Jeśli mowa o buforze, to tak sobie czytam że TTL jest technologią przestarzałą. Nie lepiej zastosować CMOS 74HCTxx ??
    Jeśli coś źle myślę to proszę wybaczyć ale dopiero się uczę tych spraw :?
    Pzdr
  • #5 4846064
    r2d2004
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Witam!

Jak najbardziej możesz użyć np. 74HCT244. Co się tyczy LSTTL to np. 74LS244 (i podobne bufory) można pozyskać za free z odzysku (złom) ze starych płyt komputerowych, a równie dobry będzie do Twoich celów jak HCT. Dlatego o tym pisałem, a poza tym pisząc LSTTL bardziej miałem na myśli standard napięć L/H logiki cyfrowej, a nie samą technologię wykonania.

Pozdrawiam
    PS Jeśli istnieje ryzyko powstawania wysokonapięciowych przepięć na kablu LPT<->sterownik (choć ten w zasadzie nie może być za długi), to w miejsce diod Zenera (tak jak to zrobił Matiz) można dać mocniejsze transile (te potrafią w impulsie wytrzymać do 1,5kW mocy)
REKLAMA