logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie ulepszenia dla komputera z PIII 1000MHz do AutoCAD 2D?

mateuszkiek 14 Lis 2007 18:36 1848 16
REKLAMA
  • #1 4480876
    mateuszkiek
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Komp jest taki jak ten w załączniku (raport z Everesta).

Komputerm ma za parę miesięcy trafić do siostry.
    Siostra jest zieloniutka jeśli chodzi podzespoły komputera.
    Na pytanie co w nim zmienić odpowiada "nie mam zielonego pojęcia"

Siostra ma go wykorzystywać do aplikacji AutoCad.
    Siostra nie ma w nim rysować trójwymiarowej architektury.
    Jego wykorzystanie będzie do zwykłego rysunku technicznego 2 wymiarowego.

Na pewno już w nim nie zmienie pamięci i procesora.
    Niedawno dokonałem tego zakupu.
    Niesty na Allegro nie było PIII 1133MHz tylko PIII 1000MHz, który ta płyta obsłuży poprawnie (rdzeń).
    Zastanawiam się nad dodaniem dodatkowych wentylatorkó i ewentualnie nad wymianą dysku twrardego.
    Co dop dysku to ten dość głośno pracuje.

Dzięki za sugestie.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • ReportP3.rar (97.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4480977
    Altus_140
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Witam

Polecam zakup dysku Seagate Barracuda 40GB a to z pewnością przyspieszy cały system ! Możesz również pomyśleć nad wymianą karty graficznej na jakiegoś Radeona 9xxx

Montowanie wiatraczków narobi tylko hałasu więc jest niepotrzebne.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4481035
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 4481092
    Altus_140
    Poziom 23  
    Łukasz88 - nie wiem czy wiesz ale różnica pomiędzy 5400 a 7200 jest widoczna ! Aplikacje sie szybciej ładują no ogólnie system przyspiesza !
  • Pomocny post
    #5 4481112
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Jeżeli do grafiki 2D to poszukaj na Allegro Matroxa G450 lub G550. Te karty pierwotnie były przeznaczone właśnie do Autocada i do tej pory nic ich nie pobiło a jakość obrazu to Matrox i długo, długo nic...
  • #6 4481113
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4481124
    Altus_140
    Poziom 23  
    Zależy co jeszcze w AutoCadzie bedzie jego siostra robila
  • #8 4481145
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4481224
    Altus_140
    Poziom 23  
    Ja już doradziłem wymiana dysku na barracude i grafiki na radeona 9xxx to da wiecej niz dokladka ramu.
  • #10 4481294
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4481382
    Altus_140
    Poziom 23  
    Nie myśle o dokupowaniu jeszcze jednego dysku tylko o wymianie systemowego na barracude.

Grafika troche marna do AutoCada

Łukasz88 polecasz wymiane na cos lepszego nic GeForce 4 ??

pozdrawiam
  • #12 4481577
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4481587
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 4482374
    mateuszkiek
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Robert B napisał:
    Jeżeli do grafiki 2D to poszukaj na Allegro Matroxa G450 lub G550. Te karty pierwotnie były przeznaczone właśnie do Autocada i do tej pory nic ich nie pobiło a jakość obrazu to Matrox i długo, długo nic...

Czyli jedna z tych 2 zaproponowanych kart graficznych bedzie lepsza dla AutoCad'a niż ta obecna w komputerze?

W opisie z Allegro wynika że tamte karty są 256 bitowe.
    Ta moja obecna jest 64 bitowa tylko że ma wiecej ramu od tamtej.

http://www.allegro.pl/item264590771_matrox_g450_32mb_dual_head_niski_profil_2_monitory.html
    http://www.allegro.pl/item269164640_matrox_g550_single_head_low_profile_agp_4x_32mb_za.html
    Czy ten produkt jest rzeczywiście lepszy od tego co mam w kompie?
    Pytanie mniej zwiazane z tematem: jak ta karta radzi sobie z grami?

Raczej cena tych kart nie jest zbytnio wygurorowana.

Na chacie jeszcze mam jakiegoś RADEONa 9200 SE 64MB 64bit.
    Wiem że jest marna karta lecz czy lepsza od tego czy mam?

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #15 4482385
    Altus_140
    Poziom 23  
    Radeon 9200se jest zdecydowanie lepszy od GF mx440 a te matrox'y
    to jedynie do autocada.
  • #16 4483519
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Pracowałem kiedyś na AutoCad'zie na PC celeron 667, 128 Mb pamięci, Riva Tnt 32 Mb i dysk 5400 Fuitsu 4.5 Gb. Były to właściwie podstawy, ale wymiana dysku nie była tak miarodajna jak powiększenie pamięci do 256 Mb i wymiana grafiki na Gf2. Wydawało mi się w ten czas że program częściej odwołuje się do pamięci niż do dysku, i tak chyba było, gdyż bardzo to przyspieszyło prace
  • #17 4486458
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    mateuszkiek napisał:
    ...
    1. Czyli jedna z tych 2 zaproponowanych kart graficznych bedzie lepsza dla AutoCad'a niż ta obecna w komputerze?
    2. Pytanie mniej zwiazane z tematem: jak ta karta radzi sobie z grami?...
    3. Raczej cena tych kart nie jest zbytnio wygórowana
    ...

1. Do Autocada na pewno tak. Matroxy od najstarszych modeli obsługują np. zoom na poziomie sprzętowym a nie programowym jak inne karty. Jak często jest używana ta funkcja w Autocadzie, chyba nie muszę mówić.
    2. Jako wieloletni (i obecny) użytkownik Matroxów powiem szczerze, że nie powalają one wydajnością w 3D. Ale jak mówię - to jest karta do pracy a nie do gier.
    3. Fakt, ponieważ znakomita większość posiadaczy komputerów wykorzystuje je do grania (nie lepiej i taniej kupić konsolę?), więc karty przeznaczone stricte do pracy nie są tak bardzo w cenie. Obecną G550 kupiłem z pełnym wyposażeniem za 50zł.

Jeszcze jedno, co podoba mi sie w G400 i wyżej to pełnoekranowe wyjście TV dzięki temu że wszystkie te karty są dwugłowicowe bez jakichś dodatkowych przetworników.
    Bez problemów, wywijasów, klonów itp. z którymi walczą inni (wystarczy poczytać posty). Po prostu włączasz funkcję "DVD Max > Scale to full screen" i działa.
    Kabelek można zrobić nawet samemu - poczytaj co pisałem na ten temat. Poczytaj również o sterownikach o których niedawno też pisałem. Polecam starsze w wersji 5.93.009.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości ulepszenia komputera z procesorem Pentium III 1000 MHz przeznaczonego do pracy w AutoCAD 2D. Użytkownicy sugerują, że najistotniejszą poprawą wydajności będzie wymiana dysku twardego na cichszy i szybszy model, np. Seagate Barracuda 40GB, co może przyspieszyć działanie systemu, choć wpływ na sam AutoCAD jest ograniczony. Wymiana pamięci RAM na minimum 1 GB jest rekomendowana dla komfortu pracy, mimo że obecna konfiguracja jest akceptowalna. W kwestii grafiki, do pracy w AutoCAD 2D polecane są karty Matrox G450 lub G550, które oferują sprzętowe wsparcie funkcji zoom i wysoką jakość obrazu, przewyższając standardowe karty 64-bitowe z większą ilością pamięci. Radeon 9200 SE jest lepszy od GeForce MX440, ale Matroxy są dedykowane do pracy CAD, nie do gier. Dodatkowe wentylatory są uznawane za zbędne ze względu na generowany hałas. Zwiększenie rozdzielczości monitora oraz zastosowanie bardziej ergonomicznych urządzeń wskazujących, takich jak trackball lub piórko, może poprawić komfort pracy, choć nie wpływa na wydajność sprzętową. Wymiana procesora i pamięci RAM została wykluczona ze względu na niedawny zakup. Ogólnie, najefektywniejsze ulepszenia to wymiana dysku na cichszy i szybszy model oraz modernizacja karty graficznej na dedykowaną do AutoCAD 2D.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA