logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić licznik okrążeń i czasu dla toru RC w domu?

condibuggy 14 Lis 2007 19:46 4186 15
REKLAMA
  • #1 4481245
    condibuggy
    Poziom 10  
    Witam od kilku miesięcy próbuję zrobić coś w rodzaju licznika okrążeń i pomiaru czasu. Wytłumaczę o co dokładnie mi chodzi! Od jakiegoś czasu zajmuję się modelarstwem RC śmigam autkami. I z braku czasu nie mogę jeździć na treningi na tor, więc postanowiłem zrobić sobie prywatny tor w domu. tylko nie wiem czy poprawia mi sie czas okrążenia i ile kręcę kółek w ciągu 5 min.
    Chciałbym zrobić taki wyświetlacz na którym mi pokaże ilość okrążeń oraz czas okrążenia. Oczywiście chciałbym aby pod wykładziną był założony jakiś odbiornik a w samochodziku nadajnik, i po każdym przejechaniu mi pokaże w jakim czasie przejechałem ostatnie okrążenie oraz ilość okrążeń przejechanych. Jestem średni w elektronice więc dlatego pisze na ty cudownym Forum które kilkukrotni mi już pomogło :). Proszę pomóżcie tak dla świadomości może to komuś pomoże aby mógł mi pomóc że tor jest szerokości 50cm.
  • REKLAMA
  • #2 4483245
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    witam
    układ do wykonania z czujnikiem fotoelektrycznym, licznikiem impulsow jako licznikiem ilości okrążeń oraz licznikiem czasu pracy jako licznikiem czasu jazdy,
  • #3 4483713
    condibuggy
    Poziom 10  
    a mógłbym Ciebie prosić abyś mi wytłumaczył jak to wszystko połączyć co dokładnie kupić itp. :):D
  • #4 4484736
    and61
    Poziom 27  
    witaj ,
    na początek podam ci linki byś przyjrzał się i wybrał to co ci odpowiada :) chyba że masz inna propozycje ; jesli te produkty będa ci pasowały to narysuje ci schemat , jak to wszystko podłączyć , mysle ze odczytanie tych bazgrołów nie sprawi ci kłopotu,
    co do czujnikow foto, to wydaje mi się że warto by z nich zrezygnować ( sorki za wprowadzanie bałaganu ) a zamiast nich zastosować kontaktrony połączone równolegle przez całą szerokoćś toru, a do autka podlepic magnes
    link do liczników czasu
    http://www.simex.pl/index.php?id=113&backPID=113&tt_products=51274
    licznik impulsów
    http://jabel.com.pl/?c9898963f0e7a713fba8aea327592f5f,ww,24,,
    http://jabel.com.pl/files/instrukcje/LicznikLCD.pdf
  • REKLAMA
  • #5 4484900
    condibuggy
    Poziom 10  
    ok pasuje mi wszystko. Możesz przystąpić do narysowanie schematu z góry dziękuję :)
  • REKLAMA
  • #6 4488202
    and61
    Poziom 27  
    narysowałem cos takiego.
    ale tak wstępnie , ponieważ strona simex-u jest w tej chwili nie aktywna nie mogę podejrzeć jak podpiąć sterowania do Licznika czasu.

moim zdaniem należy wykonać dwie linie czujnikow połaczonych ze soba równolegle; linie startowa i linia końcowa . Obydwie w niewielkiej odległosci od siebie . układ powinien być zasilony bezpiecznym napieciem 24VDc.równolegle do czujników nalezy podpiąc styk NO przekaźnika odpowiadajacego za naliczanie czasu , w szereg z nim wpiąc styk NC przekaźnika odpowiadającego za naliczanie obrotow. pod liczniki nalezy wpiąć BEZNAPIĘCIOWO styki odpowiednich przekaźników by wyzwolić działanie przyrząów.
    Załączniki:
    • Jak zrobić licznik okrążeń i czasu dla toru RC w domu? pomiary dla F1.jpg (40.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4489793
    condibuggy
    Poziom 10  
    dzięki za schemat próbuję go rozczytać. ale czeka pozostałe schemaciki :)
  • #8 4530575
    and61
    Poziom 27  
    condibuggy , rozczytales ten schemacik??
    jesli tak to juz wiesz że aby to wszystko działało wystarczy to wszystko połączyc nic więcej nie trzeba wymyślać. co do podłączeń w liczniku czasu
    to styki przekaźnika PS2 nalezy podłaczyc BEZNAPIĘCIOWO pod wejścia licznika 6 i 1
    załączam instrukcje , która jest na stronie producenta
    http://www.simex.pl/fileadmin/do%20pobrania/instrukcje%20obslugi/7111_7511.pdf
  • #9 4536312
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Może rozebrać też stary stoper elektroniczny wyprowadzić z niego styki start/stop do fotokomórki. To najprostrze rozwiązanie trzeba tylko liczyć okrążenia 'w głowie'.
  • #10 4536389
    and61
    Poziom 27  
    kol. Fyszo,autor tematu napisał że jest : "sredni w elektronice" co prawda moim zdaniem budowa układau nawet nie wymaga wielkiej wiedzy elektronicznej w tym temacie tylko raczej znajomosci prostych układów sterowania poza tym chodzi mu o to by tak samo czas jak i ilośc okrążeń była liczona automatycznie.
    czuuniki fotoelektryczne dla laika moga sprawiać pewien kłopot ktorego się uniknie przy wszelkie czujniki stykowe .

powinniśmy pamiętac o tym że to co jest łatwe dla zawodowców dla amatorów może sprawiac kłopoty
  • #11 4547176
    condibuggy
    Poziom 10  
    dzięki wielkie and61 za pomoc już wszystko wiem!!! Ale ma prośbę zamiast magnezu i tych szklanych rurek chciałbym dać coś innego ponieważ te rurki powodują że model się przewraca ponieważ nie jest w tym miejscu równa wykładzina :( myślałem coś o fotokomórkach!:)
  • REKLAMA
  • #13 4551531
    condibuggy
    Poziom 10  
    tylko z tego linka sie tego kupić nie da !!! Powiedz mi czy jak już kupie takie coś czy muszę jeszcze robić jakiś ukłąd czy wystarczy że to wszystko podłącze ??

Dodano po 6 [minuty]:

kolego ale jak zobaczyłem ile ta komórka dlss20-pnp kosztuje to się przeraziłem :( kurcze to naprawdę kosztuje 500zł ??
  • #14 4551568
    and61
    Poziom 27  
    to zalezy od ich budowy, zapoznaj sie z ta ofertą , ewentualnie popatrze jutro po katalogach drukowanych co by mozna było zastosować do twojego dzieła http://www.technologie.com.pl/om1_2.html

ale zaznaczam że nie sa to tanie czujniki, moze tańsze będa rodzimych producentów , tu jest katalog producentów fotokomorek
    http://www.automatyka.pl/catalog.aspx?br=7818&tab=firm
  • #15 4552543
    condibuggy
    Poziom 10  
    Posłuchaj ten tor ma szerokość 1 metra więc proszę dobierz mi taką fotokomórke żeby była tania przede wszystkim funkcjonalna bo ja na tych stronach nie widzę za bardzo która trzeba kupić co i jak :( dziękuję że tą ilość pracy która tu narazie włożyłeś. czekam na dalsze wskazówki
  • #16 4553510
    condibuggy
    Poziom 10  
    wiesz coś w pierwszym posiec napisałem ze tor ma szerokość 50cm i trzymajmy sie tego a nie tego 1 metra

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy domowego licznika okrążeń i pomiaru czasu dla toru RC o szerokości 50 cm. Proponowane rozwiązanie opiera się na zastosowaniu czujników stykowych (kontaktronów) umieszczonych pod wykładziną toru oraz magnesu na modelu samochodu, co pozwala na automatyczne zliczanie okrążeń i pomiar czasu przejazdu. Alternatywnie rozważano użycie czujników fotoelektrycznych (fotokomórek), jednak ich koszt i trudności montażowe mogą być problematyczne dla amatora elektroniki. Wskazano na konieczność zastosowania liczników impulsów i liczników czasu, zasilanych bezpiecznym napięciem 24 V DC, oraz wykorzystanie przekaźników do sterowania sygnałami beznapięciowymi do liczników. Podano linki do liczników dostępnych w sklepach Simex i Jabel oraz instrukcję obsługi licznika czasu Simex. Omówiono schemat połączeń czujników i przekaźników, podkreślając, że układ jest stosunkowo prosty do wykonania nawet dla średnio zaawansowanego elektronika. Wskazano również na możliwość wykorzystania starego stopera elektronicznego z wyprowadzonymi stykami start/stop jako prostsze rozwiązanie, choć bez automatycznego zliczania okrążeń. Autor dyskusji wyraził preferencję dla fotokomórek zamiast kontaktronów ze względu na nierówności wykładziny, jednak zwrócono uwagę na wysokie ceny i konieczność dobrania odpowiednich modeli fotokomórek, które były omawiane pod kątem funkcjonalności i kosztów. Ostatecznie podkreślono, że dla toru o szerokości 50 cm należy dobrać czujniki o odpowiedniej szerokości działania i prostocie montażu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA