logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór kolumn do Behringer EUROPOWER PMH2000 na próby i małe koncerty

ping_win 14 Lis 2007 22:42 2069 14
REKLAMA
  • #1 4482233
    ping_win
    Poziom 11  
    Witam. Jako, że w temacie akustyki jestem bladozielony i mimo prób znalezienia odpowiedniego tematu to chyba za cienki jestem żeby zrozumieć na jakiej zasadzie dobrać odpowiednie kolumny (moc, impedancja, dwudrożne a może trzydrożne) do wymienionego w temacie Behringera?

W związku z tym, że większość z czytelników tego forum ma ogromną wiedzę na ten temat chciałbym prosić o poradę.

Potrzebne mi przykładowe w miarę dobrze dobrane 2 kolumny do zestawu na co dzień używanego do grania prób zespołu na jakichś 12-15 m2 z ewentualną możliwością użycia tegoż zestawu na koncertach w mniejszych lub średnich lokalach.

Dla ułatwienia podaję link do widoku tylnej ścianki PMH2000 oraz w formacie PDF przedniej i tylnej ścianki + schemat blokowy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4487751
    tobiasz1
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Nie wiem ile kasy chcesz przeznaczyć na te kolumny ale polecam LDM pdp 612 lub ewentualnie pxp 515. Weź pod uwagę fakt że z czasem będziesz chciał coś zmienić w zwoim zestawie a te kolumny mają taki zapas mocy że jedyne co w przyszłości wymienisz to wzmacniacz. Ponadto ten wzmacniacz ma nazwijmy to delikatnie średnią jakość i jedyne co może go ożywić to dobre, skuteczne kolumienki.
    Pozdrawiam.
  • #3 4488097
    ping_win
    Poziom 11  
    tobiasz1 napisał:
    Ponadto ten wzmacniacz ma nazwijmy to delikatnie średnią jakość i jedyne co może go ożywić to dobre, skuteczne kolumienki.

No właśnie doczytałem się tego jak szukałem podobnego tematu zanim zadałem zapytanie.

tobiasz1 napisał:
    Nie wiem ile kasy chcesz przeznaczyć na te kolumny ale polecam LDM pdp 612 lub ewentualnie pxp 515.

Jakby to tak delikatnie ująć? :>

Ze względu na średnią jakość miksera myślałem raczej o średniej jakości kolumnach bo jak nie było zbyt wiele pieniędzy na mikser tak i w kolumny ciężko większą kasę zainwestować ;)

To fakt, że z czasem może i coś w tym zestawie będziemy zmieniać, ale ten zapas jaki oferują podane przez Ciebie LDMy jest zdecydowanie za duży :D
    Szczególnie, że nie dopisałem o tym, iż pod ten mikser podpinane są raczej tylko 2-3 mikrofony do wokali i klawisze.

Myśleliśmy raczej o czymś bardziej, że tak powiem "kiczowatym"

Co sądzicie np. o tym: http://www.allegro.pl/item268109959_kolumny_estradowe_400w_cena_promocyjna_nowe_fv.html

Oczywiście doczytałem się też, że na ofertach z Allegro można się przejechać, ale jakby te parametry podane w opisie były zgodne z prawdą to czy zagrałoby to z tym mikserem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4488246
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    Kupic takie kolumny to jak wyrzucic pieniadze w bloto. Nie zagra to Wam. Na estrade powinny byc glosniki na sztywnym zawieszeniu o skutecznosci min. 94dB/W.
    Co do beringera poszukaj paczek w 4ohm wzmak i tak jest malo wydajny wiec tylko w 4Ω, aby wycisnac cos mocy.
  • #6 4488616
    !katun!
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    diyManiek:
    Chyba sobie żartujesz z tym 94dB na estradzie. okolice 100dB to teraz standard w "normalnej" estradzie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4488913
    tobiasz1
    Poziom 18  
    Powiem tak: ten behringer nie jest aż taki zły, co więcej sądzę że za te pieniądze nic lepszego nie kupisz.
    Jest jednak jedna prawda jak podłączysz do niego de DEbis-coś tam to będziesz zawiedziony i wzmakiem i całym tym zestawem (ani głośno ani ładnie a nawet bardzo brzydko zagra).
    Lepiej poszukać 10 letnie elestry albo ldmy a nawet starsze (czasem te starsze są lepsze od nowych) niech to będzie zniszczone, poobdzierane ale zato zagra pięknie nawet na behringerze.
    A przede wszystkim zapomnij o wszelkim badziewiu z głośnikami piezzzo to poprostu jakiś wynalazek typu "virtual dolby surround" - czyli niby jest a go nie ma.
    Jak chcesz cos tanio to lepiej rozbierz starą szafę kup stx 15"+górka oczywiście dynamiczny, kondensator (zapytaj na forum jaki), wszystko na oko i w sumie też: wyjdzie badziew ale chyba jednak lepszy od DEBIssij.:D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 4489342
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Jak do klawisza i wokalu to najlepiej samemu coś sklepać małego np paczki na 2x12" na GD30/50(2x65zł)+d210Ti(150zł+tuba 50zł) i zamykasz sie w kwocie 400zł kolumna jeśli nei będziesz chciał jej obijać i poprostu pmalujesz sprayem...
  • Pomocny post
    #9 4489511
    tobiasz1
    Poziom 18  
    Hmm pomalujesz Biteksem i będzie efekt identyczny jak seria LDMa lakierowana.
  • Pomocny post
    #10 4489568
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Hehe chyba ktoś pamięta jak sie legendy PRLu konserwowało ;)
  • Pomocny post
    #11 4489673
    tobiasz1
    Poziom 18  
    T też pamiętam ale w tym przypadku nie żartuję. Nie wiem co daje LDM ale nie różni się to niczym od biteksu sam próbowałem kiedyś malować swoje kolumny i efekt jest identyczny zresztą mam gdzieś ldm-y P 151 w lakierze i jak mi sie porysowały to prysnąłem bitkiem i nie ma śladu po rysach. Oczywiście trzeba mieć pistolet do malowania i wkład do baranka.
  • Pomocny post
    #12 4489838
    Marcin Grabarz
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Można tez kocem okleic ale mozna sie przejechac.
    Kupiłem kiedyś na allegro taki 5zł/m było w kawałkach po 5m2.Jak ktos to widział to niech lepiej nie bierze.może wygląda ładnie ale sie mechaci jak...mozna sie pokusic ale pod warunkiem że paki beda stały w domu :)
    chyba ze jakies drozsze sa lepsze...
    Fajnie wyglądaja takie okleiny jak sa nieraz piece gitarowe wykonczone ale to juz zapewne spory koszt...
  • Pomocny post
    #13 4490432
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Jeśli chodzi o materiał do obijania pieców to jest on normalnie nie do dostania - spróbuj w firmie LABOGA - oni mają dostęp do tych materiałów i mogą Ci jakiś kontakt podsunąć.
  • #14 4493166
    ping_win
    Poziom 11  
    Co do składania kolumn to boję się, że z moją wiedzą i "umiejętnościami" to wyszedłby kicz gorszy od tej chińszczyzny z Allegro :wink:

Dzięki wszystkim za dobre rady. :please: (poklikane, gdzie trzeba ;))

Jakbym kiedyś coś ciekawego znalazł w granicach naszych skromnych możliwości finansowych to jeszcze się podpytam o Wasze opinie.
  • #15 4493300
    Marcin Grabarz
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    eeee tam.Więcej wiary w siebie.Chyba ciezko zrobic cos gorszego niż te tanie chinole.
    a jak czegos nie jestes pewien to od tego jest chocby elka.Duzo informacji i projektów jest gotowych tylko poszukac.a jak nie ma nic na jakies nurtujace Cie pytanie to poprostu pisz.
    Gdybys sie jednak zdecydował na składanie i wykonczenie kocem( tylko nie tym najtanszym) to moge szczegółowo wytłumaczyc jak to zrobić zeby ładnie było.Pierwszy raz oklejałem sobie odsłuch (wiadomo kształty trudniejsze) i udało mi sie tak że łaczen prawie nie widac.Nie taki diabeł straszny.... :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru kolumn głośnikowych do wzmacniacza Behringer EUROPOWER PMH2000, używanego głównie na próbach zespołu w pomieszczeniach 12-15 m² oraz na małych i średnich koncertach. Użytkownik poszukuje kolumn o odpowiedniej mocy, impedancji i konstrukcji (dwudrożne lub trzydrożne), które dobrze współpracowałyby z tym wzmacniaczem, przy ograniczonym budżecie i niewielkiej liczbie podłączanych mikrofonów (2-3). Wskazano, że wzmacniacz PMH2000 najlepiej współpracuje z kolumnami o impedancji 4 Ω ze względu na jego ograniczoną moc wyjściową. Zalecane są kolumny o wysokiej skuteczności (około 94-100 dB/W) i solidnej konstrukcji, aby zapewnić odpowiednią głośność i jakość dźwięku na estradzie. Krytycznie oceniono tanie chińskie kolumny (np. Dibeisi) z Allegro, które mają zawyżone parametry i słabą jakość dźwięku, co może negatywnie wpłynąć na brzmienie całego zestawu. Polecano używane kolumny marek LDM i Elestra, które oferują lepszą jakość i trwałość w przystępnej cenie. Poruszono także temat samodzielnego budowania kolumn z głośników GD30/50 i drivera D210Ti z tubą, co może być ekonomicznym rozwiązaniem, choć wymaga pewnych umiejętności. W dyskusji pojawiły się również porady dotyczące wykończenia obudów kolumn, np. malowania lakierem Bitex lub oklejania specjalnym materiałem, z uwzględnieniem trwałości i estetyki. Ogólnie rekomendowano unikanie tanich, niskiej jakości zestawów i inwestowanie w sprawdzone, używane kolumny o odpowiednich parametrach technicznych, które zapewnią lepsze brzmienie i kompatybilność z Behringer PMH2000.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA