Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Powermikser Behringer PMH1000 2x250W - jakie kolumny dokupić?

todyroy 06 Dec 2018 13:17 426 11
    todyroy
    Level 5  
    Powermikser Behringer PMH1000 2x250W- jakie kolumny dokupić, żeby to śmigało w miarę czysto, mocno i dynamicznie, aktywne czy pasywne? Chodzi o przedstawienia - podkłady muzyczne, śpiew.
    todyroy
    Level 5  
    tc wrote:
    nie kupuj chińskich plastików
    kup coś z peaveya np. PRO12

Dzięki.Potwierdzają się więc moje obawy o wynalazki. Domyślam się, że aktywne nie (tylko nie wiem dlaczego), nigdy ich nie miałem ale coś mnie.... Mam podpięte 2x RHSound po 250w , więc czy te pe-PRO12 dadzą większą moc i dynamikę.
    DjMapet
    Level 43  
    Ile masz kasy na kolumny? Zobaczymy czy wystarczy na w miarę dobre aktywne, czy dobre pasywne.
    todyroy wrote:
    Chodzi o przedstawienia - podkłady muzyczne, śpiew.

Rozwiń/uściślij zastosowania.
    RH robi różne kolumny; i takie z średniej półki, ale i takie z b. niskiej półki, więc:
    todyroy wrote:
    RHSound po 250w

niewiele mi mówi.

Peavey pro-12, to akurat kolumny z niskiej półki.

Pozdrawiam.
    todyroy
    Level 5  
    DjMapet wrote:
    Ile masz kasy na kolumny? Zobaczymy czy wystarczy na w miarę dobre aktywne, czy dobre pasywne.
    todyroy wrote:
    Chodzi o przedstawienia - podkłady muzyczne, śpiew.

Rozwiń/uściślij zastosowania.
    RH robi różne kolumny; i takie z średniej półki, ale i takie z b. niskiej półki, więc:
    todyroy wrote:
    RHSound po 250w

niewiele mi mówi.

Peavey pro-12, to akurat kolumny z niskiej półki.

Pozdrawiam.

Dzięki. Te, które mam to -złącznik. Natomiast kasy 1000-1200.Patrzyłem na-aktywna Power Dynamics PDA-15A . Kiedyś w latach 80 miałem zespół muz-eltrony, vermona, no i na instrymentach. Myślę , że powermiks - jako mikser+ 2akt z crossowerem- tak odczytałem, że ten crossower jest ważny w kolumnie choć tak naprawdę nie wiem za co odpowiada. Trochę się domyślam-a chciałbym wiedzieć.
    DjMapet
    Level 43  
    Nie uściśliłeś zastosowań, więc do końca nie wiadomo czego oczekujesz. :-?

Za1200 PLN, nie kupisz lepszych kolumn od tych co masz. Tym bardziej aktywnych.
    Masz powermikser, więc by w pełni wykorzystać jego moc, kup pasywne kolumny o impedancji 4 om i jak najwyższej (ok. 98 dB) skuteczności. Choćby te: https://www.olx.pl/oferta/alphard-magnum-345x...ikowe-jak-nowe-CID751-IDxnUrs.html#efc6dbcb38 https://www.olx.pl/oferta/kolumny-glosniki-pe...enie-estradowe-CID751-IDpEbPx.html#e4b5719612
    Na pewno zagrają sporo lepiej od tych RH.
    Z czasem dokupisz mocniejszą końcówkę mocy i wykorzystasz w pełni ich potencjał.

Stosowany w pełnopasmowych kolumnach pasywnych i aktywnychCrossower (zwany też zwrotnicą głośnikową), dzieli i ogranicza pasmo sygnału, podawanego na poszczególne głośniki kolumny. W sieci dużo o tym, np: https://www.google.com/search?q=co+to+jest+zw...82osnikowa&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b

todyroy wrote:
    Kiedyś w latach 80 miałem zespół muz-eltrony, vermona

Też w latach 70/80-tych miałem tego mnóstwo. :wink:

Pozdrawiam.
    todyroy
    Level 5  
    DjMapet wrote:

Za1200 PLN, nie kupisz lepszych kolumn od tych co masz. Tym bardziej aktywnych.
    Masz powermikser, więc by w pełni wykorzystać jego moc, kup pasywne kolumny o impedancji 4 om i jak najwyższej (ok. 98 dB) skuteczności. Choćby te: https://www.olx.pl/oferta/alphard-magnum-345x...ikowe-jak-nowe-CID751-IDxnUrs.html#efc6dbcb38 https://www.olx.pl/oferta/kolumny-glosniki-pe...enie-estradowe-CID751-IDpEbPx.html#e4b5719612
    Na pewno zagrają sporo lepiej od tych RH.
    Z czasem dokupisz mocniejszą końcówkę mocy i wykorzystasz w pełni ich potencjał.

Stosowany w pełnopasmowych kolumnach pasywnych i aktywnychCrossower (zwany też zwrotnicą głośnikową), dzieli i ogranicza pasmo sygnału, podawanego na poszczególne głośniki kolumny. W sieci dużo o tym, np: https://www.google.com/search?q=co+to+jest+zw...82osnikowa&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b

todyroy wrote:
    Kiedyś w latach 80 miałem zespół muz-eltrony, vermona

Też w latach 70/80-tych miałem tego mnóstwo. :wink:

Pozdrawiam.

Wielkie dzięki. Teraz wiem co to crossover. Natomiast te peavey to ok- tylko waga i wielkość. Chciałbym do 70cm wys. i 22 kg na statyw i do samochodu. Rozjaśniło mi się-(skuteczność i 4 om )-jakie to ma znaczenie. Może za jakieś 1600 jakieś aktywne? To nie pod instrumenty. A za ile można wystawić te RH Sound. Czy to się opłaca?
    DjMapet
    Level 43  
    DjMapet wrote:

...więc przynajmniej napisz, co Ci nie pasuje, czego brakuje w tych RH, bo za tą kasę będzie trudno kupić lepsze, nowe kolumny pasywne, nie mówiąc o aktywnych.
    RH sprzedasz za tyle, ile ktoś będzie chciał za nie dać.

Pozdrawiam.
    todyroy
    Level 5  
    DjMapet wrote:
    DjMapet wrote:

...więc przynajmniej napisz, co Ci nie pasuje, czego brakuje w tych RH, bo za tą kasę będzie trudno kupić lepsze, nowe kolumny pasywne, nie mówiąc o aktywnych.
    RH sprzedasz za tyle, ile ktoś będzie chciał za nie dać.

Pozdrawiam.

Dziękuję. Chyba w końcu zrozumiałem, a raczej do mnie dotarło. Po przeczytaniu uruchomiłem sprzęt, podłączyłem mikr. sennheiser i podkręcając solidnie mocą- katowałem . Wróciłem z chmur na ziemię dzięki Tobie. Ja na tym nie zarabiam nic , więc pakować 4 lub 5 tyś nie ma sensu. Tak dl info. cały ten sprzęt jest na OLX id 476759925 Wystawiłem go na próbę, to zobaczę czy jest sens wymienić wszystko od podstaw, zostawić to co jest- czy dać sobie spokój sprzedając za ile ktoś da.
    Pozdrawiam
    DjMapet
    Level 43  
    Nawet gdybyś sprzedał to wszystko za te 2900PLN, to na pewno za tą kasę nie kupisz niczego lepszego, nawet używanego.
    No chyba że planujesz, czy też planowałeś sprzedać ten sprzęt i kupić taki z jeszcze niższej półki? :-?

Pozdrawiam.
    todyroy
    Level 5  
    DjMapet wrote:
    Nawet gdybyś sprzedał to wszystko za te 2900PLN, to na pewno za tą kasę nie kupisz niczego lepszego, nawet używanego.
    No chyba że planujesz, czy też planowałeś sprzedać ten sprzęt i kupić taki z jeszcze niższej półki? :-?

Pozdrawiam.

OK.OK. Miałem na myśli sprzedać i dać sobie spokój, ponieważ lepszy kosztował by mnie 5-6 tyś lub pozostać przy tym co jest. Może znajdę amatora na całość i-to wtedy pomyślę. W każdym razie wiem teraz ,w którym miejscu jestem. Widzę, że oczekiwania moje a realia są odległe od siebie. Jestem pierwszy raz na forum i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony pomocą jaką uzyskałem.
    Podziękowania i pozdrowienia dla wszystkich za pomoc, ponieważ widzę, jakie błędy mogłem popełnić kierując się swoją wiedzą na temat nagłośnienia.,
    todyroy
    Level 5  
    Wiedza, którą uzyskałem nie pozwoliła mi popełnić błędu ( z wymianą -bądź nie sprzętu) jak też poszerzyła wiedzę na ten temat.