logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Microcom ADSLDESKPorte 400 bez USB - jak zmienić firmware?

Amanda 15 Lis 2007 11:51 5150 8
REKLAMA
  • #1 4483311
    Amanda
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Modem/router jw. po próbie wgrania softu http://www.billion.com/_Internet/fd/bipac-7100/BiPAC-71007100Sfw41038_IB650c.zip zgłasza się w przeglądarce (okno logowania), ale po wpisaniu usera i hasła "Nie można odnaleźć strony"
    User i hasło raczej pasują bo przy wpisaniu innych danych okienko logowania pozostaje, a po prawidłowym wpisaniu znika (a więc się loguje).

Można się do routera dostać po ftp, zgłasza się : "220 vxWorks (VxWorks5.4.2) FTP ready" można przeglądać zwartość itp.
    Jak wgrać inny firmware?
    Jaki byłby najlepszy do tego modelu (chip na płycie Conexant CX82310-22)

Był firmware:
    Firmware Version: ETHADSL_USB_080902_REL9P
    Customer Software Version: 080902_REL9P
    SHOWTIME 3.29

Znajomy uparł się na "polepszenie" (chodziło m.in. o DDNS) i tera ma :D

===========================
    Firmware wgrane!:D - od Asmaxa 804U :

Firmware Version: CX82xxx_4.1.0.27
    Customer Software Version: Ar-804u.011005
    ADSL Showtime Firmware Version: 3.49

Zobaczymy jak sie będzie sprawować:D
  • REKLAMA
  • #2 4671210
    Dancia11
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Tak samo posiadam posiadam router Conexant CX82310 bez USB

i nie mogę dojść jak wgrałeś Ar-804u.011005.zip

bo nie widzę problemu z 4.1.0.13_by_eth.

ps.
    no i po problemie bo po wgraniu 4.1.0.13_by_eth.
    mój router nie zapamiętywał ustawień...
    a teraz jak dałem resety...nie reaguje na polecenia w ogóle...

Ps.
    Wyczytałem , że użycie czesto resetów powoduje
    zawieszenie oprogramowania tak, ze brak jest komunikacji po telnet i www
    Mam pytanie ? Czy takie zaieszenie samo mu przejdzie ? Czy router
    do śmietnika >
  • REKLAMA
  • #3 4673292
    Amanda
    Poziom 17  
    Już nie pamiętam, ale odnośnie firmware'u to w podanym przez Ciebie pliku Ar-804u.011005.zip
    jest plik Firmware.dlf który można "zapakować poprzez Eth.

Druga sprawa - jak sie zachowuje router - jak miga diodami po załączniu. Tak jak w czasach gdy był sprawny?
    Spróbuj wcisnąć reset przytrzymać, włączyć zasilanie poczekać chwilę (diody będą chyba nieco inaczej migać), puść reset, za chwilę wyłącz zasilanie. Wiem że niektórzy powiedzą że to bez sensu, ale ja tak ożywiłem jeden model:D.
    Na pingi odpowiada?
    Na jakie IP próbujesz się do niego dostać?

A także looknij TU (tftp)
  • #4 4673414
    Dancia11
    Poziom 12  
    Amanda napisał:
    Już nie pamiętam, ale odnośnie firmware'u to w podanym przez Ciebie pliku Ar-804u.011005.zip
    jest plik Firmware.dlf który można "zapakować poprzez Eth.

Druga sprawa - jak sie zachowuje router - jak miga diodami po załączniu. Tak jak w czasach gdy był sprawny?
    Spróbuj wcisnąć reset przytrzymać, włączyć zasilanie poczekać chwilę (diody będą chyba nieco inaczej migać), puść reset, za chwilę wyłącz zasilanie. Wiem że niektórzy powiedzą że to bez sensu, ale ja tak ożywiłem jeden model:D.
    Na pingi odpowiada?
    Na jakie IP próbujesz się do niego dostać?

Tak było, że router migał diodami po załączeniu ...ale do czasu
    jak użyłem reset...teraz tylko jedna dioda RDY i woda...
    Na pingi też odpowiadał ...ale teraz już nie...
    Na IP 10.0.0.2

Ps.
    Masz rację ...teraz widzę, że jest tam Firmware.dlf
  • #5 4708421
    Dancia11
    Poziom 12  
    Jak pisałem wyżej po wgraniu firmware router nieżywy....

jest to router kilkuletni (bez nazwy-pudełko białe, pod spodem tylko numer seryjny-jednym słowem brak danych co to jest)ale mam nadzieję go naprawić....

posiada flash
    MX B041672
    29LV160 ABTC-70
    2J285700

chip na płycie Conexant CX82310-24
    AG1 M 3.7

wlutowałem piny pod JTAG i mam komunikację....
    ale nie wiem jaki program uzyć do obsługi JTaga
    i wsady...proszę o wskazówki w tym temacie....
  • REKLAMA
  • #6 4708664
    Amanda
    Poziom 17  
    Google Twoim przyjacielem - ->:D
    M.in. - TU, TU, TU, TU, TU, TU i wiele, wiele innych
  • REKLAMA
  • #7 4822002
    jurasas
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Dancia 11 udalo Ci sie naprawic firmware tego routera? Mam podobny problem.
  • #8 4824694
    Dancia11
    Poziom 12  
    Jeszcze nie naprawiłem...przydałby się jakiś opis :cry:
    Załączniki:
    • Flashowanie JTAG.pdf (492.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 5330837
    Dancia11
    Poziom 12  
    Proces odblokowania ST Routery komentarza:

Potrzebne rzeczy:
    Adapter JTAG: http://cidirome.977mb.com/
    JTAG stosowania: http://www.google.pl/translate?u=http%3A%2F%2Fcidirome.977mb.com%2F&hl=pl&ie=UTF8&sl=en&tl=pl

W edytorze HEX, używam PsPAD
    Unlocked routera jako źródło
    Zablokowana routera, aby odblokować

1. Zacznij od budowy karty, spójrz na http://www.google.pl/translate?u=http%3A%2F%2...iki%3DInterfaceJtag&hl=pl&ie=UTF8&sl=fr&tl=pl , Procesu budowy jest podobna.

2. Zapoznaj się z CFE odblokowana routera (ST5x6v6 i ST585v6 nie są wymienne), z tego polecenia "STJTAG-backup: CFE / ciche" (musisz wcześniej zainstalować sterownik portu giveio.sys z loaddrv.exe

3. Zmień nazwę pliku dostał ex: CFE.BIN.SAVED_20080101_224329 do CFE.BIN_UNLOCKED_ROUTER

4. Zapoznaj się z CFE zablokowane routera

5. Zmień nazwę pliku dostał ex: CFE.BIN.SAVED_20080101_230105 do CFE.BIN_LOCKED_ROUTER

6. Otwórz oba pliki z HEX edytora

7. Kopiowanie z CFE.BIN_LOCKED_ROUTER zawartość HEX: adres 1FF20 do 1FFFF do tego samego miejsca CFE.BIN_UNLOCKED_ROUTER zastąpienie istniejącej zawartości. Będziesz kopiowanie i zastępująca 224 bajtów (448 cyfr HEX).

8. Zapisz zmieniony plik jako CFE.BIN

9. Flash plik do routera za pomocą polecenia "STJTAG-flash: CFE / cichy"

10. Teraz powinno być możliwe w celu uaktualnienia oprogramowania sprzętowego z trasy uniwersalne.

Uwagi:
    1. Pamiętaj, że co najmniej na JTAG ST516v6 do portu jest w niektórych kondensatorów i jak mamy do połączeń z drugiej strony będą one inversed.

2. Należy rozpocząć każdej kopii zapasowej / flash proces sekund po włączeniu go.
    Załączniki:
    • stjtag.zip (15.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z wgrywaniem i zmianą firmware w modemie/routerze Microcom ADSLDESKPorte 400 bez USB, wyposażonym w chipset Conexant CX82310-22. Po próbie instalacji firmware z linku do pliku BiPAC-7100 pojawia się problem z dostępem do interfejsu webowego – po poprawnym logowaniu strona nie jest odnajdywana. Router jest dostępny przez FTP, zgłaszając się jako "220 vxWorks (VxWorks5.4.2) FTP ready". Użytkownik wgrał firmware z Asmax 804U (wersja CX82xxx_4.1.0.27), co zmieniło wersję oprogramowania i ADSL Showtime Firmware na 3.49, ale dalsze efekty są nieznane. W dyskusji pojawiły się problemy z zapamiętywaniem ustawień po wgraniu firmware 4.1.0.13_by_eth oraz zawieszaniem się urządzenia po resetach, co prowadzi do braku komunikacji po telnet i www. Użytkownik próbował również odzyskać router poprzez interfejs JTAG, lutując piny i poszukując odpowiedniego oprogramowania do obsługi JTAG oraz wsadów. Wskazano potrzebę użycia adaptera JTAG i narzędzi do odblokowania routera, a także edytora HEX (np. PsPAD) do modyfikacji plików CFE. Podano linki do instrukcji i zdjęć interfejsu JTAG. Problem pozostaje nierozwiązany, a użytkownicy poszukują dalszych wskazówek dotyczących naprawy firmware i odblokowania urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA