logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compushack dsline - jak wgrać firmware bez hasła po aktualizacji?

vahoo 15 Lis 2007 17:01 3380 15
REKLAMA
  • #1 4484360
    vahoo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!
    Wgrywałem ostatnio firmware routera, jako że router jest nietypowy (Compushack dsline) nie mogłem znaleść do niego orginalnego firmware i wgrałem od asmaxa ar 804u. Po tym zabiegu router jako router działa, ale nie działa sam modem dsl. Co ciekawe nie mogę ponownie wgrać firmware bo wyskakuje monit o hasło. Hasło którym wchodziłem w ustawienia routera, standardowe epicrouter, w tym przypadku nie działa. Jak można inaczej wgrać firmware do routera? Co można zrobić? Dodam jeszcze że nie ma komunikacji przez telneta.
  • REKLAMA
  • #2 4484875
    Amanda
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Próbowałeś jako hasło "password", "conexant" lub "admin" ?
  • REKLAMA
  • #3 4484878
    Redgy
    Poziom 33  
    Ocena: 825
    a próbowałeś wpisywać inne hasła fabryczne ??
    Compushack dsline ma inne niż asmax

Compushack dsline
    login admin
    hasło: epicrouter

asmax
    login: admin
    hasło: admin

wpisywanie haseł poprzedź resetem do ustawień fabrycznych
  • #4 4484949
    vahoo
    Poziom 11  
    Loguje sie jako admin z hasłem epicrouter na standardowe 10.0.0.2, ale gdy chce wgrać inny firmware wyskakuje okienko logowania, próbowałem wszystkich możliwych haseł standardowych i nic... zauważyłem też że router nie zapisuje ustawień. Na płycie routera są jakieś 4 piny, możliwe że da sie przez to wgrać soft, ale nie wiem jak i czy to w ogóle do tego służy
  • #5 4484952
    Amanda
    Poziom 17  
    vahoo napisał:
    Jak można inaczej wgrać firmware do routera? Co można zrobić?

można po USB
    firmware dla "metody" po USB - ftp://ftp.asmax.pl/pub/sterowniki/ar-804u/4.1.0.13_by_usb/4.1.0.13.zip
    instrukcja - ftp://ftp.asmax.pl/pub/sterowniki/ar-804u/4.1.0.13_by_usb/instrukcja.pdf

Sorry, ale chyba u Ciebie nie ma zworki JP1:cry: - więc ta metoda odpada
  • #6 4484964
    vahoo
    Poziom 11  
    ten router nie ma USB :(
  • #7 4484981
    Amanda
    Poziom 17  
    a na ftp idzie się zalogować?
  • REKLAMA
  • #8 4485005
    vahoo
    Poziom 11  
    tak, ale nie ma tam nic... żadnego katalogu, pliku, nie ma do nich dostępu
  • REKLAMA
  • #9 4485020
    Amanda
    Poziom 17  
    jak po zalogowaniu dasz "ls" to nic nie ma?
  • #10 4485044
    vahoo
    Poziom 11  
    próbowałem wchodzić w ftp przez klienta ftp, ale to nic nie dało, przez firefoxa też próbowałem, i nic tam nie było
  • #11 4485077
    Amanda
    Poziom 17  
    nie tak, w windowsie uruchom cmd, później w oknie ftp i enter
    ftp> open 10.0.0.2
    i logujesz się

A jak chcesz klientem to weź np WS_FTP
  • #12 4485145
    vahoo
    Poziom 11  
    teraz widze pliki :) mozna je tak poprostu usunąć i wgrać inne?
  • #14 4485827
    vahoo
    Poziom 11  
    Niby coś sie ruszyło, ale teraz wyświetla się tylko strona tytułowa i nie można nic więcej zrobić. Telnet dalej nie działa.
  • #15 4485902
    Amanda
    Poziom 17  
    No to niestety ja więcej nie pomogę (mi taka sztuczka pomogła - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic875208.html) - może ktoś bardziej oblatany w te klocki (a probowałeś z innej przeglądarki?)
    Być może trzeba by poszukać inszego softu (może zacząć od oryginalnego) - choć teoretycznie skoro chip jest Connexanta CX82..... to powinno biegać.
    Spróbuj może "zmontować" coś takiego jak ten repair tylko z innym softem.
  • #16 4487094
    vahoo
    Poziom 11  
    Dzięki za pomoc! Zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbował wgrać firmware do nietypowego routera Compushack dsline, używając oprogramowania z Asmax AR-804u, co spowodowało działanie routera bez funkcji modemu DSL. Po aktualizacji pojawia się monit o hasło przy próbie ponownego wgrania firmware, a standardowe hasło "epicrouter" nie działa. Próby resetu do ustawień fabrycznych i użycia różnych haseł fabrycznych nie przyniosły efektu. Router nie posiada portu USB ani zworki JP1, co wyklucza metody wgrywania firmware przez USB. Dostęp do FTP routera jest możliwy, jednak katalogi są puste lub niedostępne. Użytkownik uzyskał dostęp do plików FTP przez wiersz poleceń i próbował usunąć pliki oraz wgrać inne oprogramowanie, korzystając z narzędzia run.bat z pakietu naprawczego, co częściowo przywróciło działanie, lecz telnet nadal nie działa. Wskazano na konieczność poszukiwania oryginalnego firmware lub innego kompatybilnego softu, zwłaszcza że chipset to Conexant CX82, co teoretycznie powinno umożliwiać działanie. Problem pozostaje nierozwiązany, a dalsza pomoc została zakończona.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA