logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić filtr AVT1281 do subwoofera na wejście i wyjście RCA?

m_joker 15 Lis 2007 15:09 1184 3
REKLAMA
  • #1 4483944
    m_joker
    Poziom 15  
    Ocena: 65
    http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT1281.pdf

chodzi o przerobienie tego filtra z linku powyzej.
    Otoz na wejscie podawany jest sygnal surround ktory jest sumowany. Ja nie chce podlaczac na wejscie kilku sygnalow, bo z mojego amplitunera wychodzi specjalny kanal z niskim sygnalem (1 x chincz) do podlaczenia aktywnego subwoofera. Chcialbym wlasnie to wyjscie wykorzystac.

Chcialbym dlatego zapytac sie Was jak przerobic wejscie tego filtra, moze jakis rysunek pogladowy ktos zrobi aby mi to zobrazowac?

Jeszcze mam pytanie odnosnie wyjscia.
    Mianowicie sa tam 2 wyjscia chincz. Mnie zalezy by zrobic jedno wiec czy moze byc tak jak na ponizszym rysunku?

Jak przerobić filtr AVT1281 do subwoofera na wejście i wyjście RCA?

oryginal jest w pdf w pierwszym linku

A wiec reasumujac:
    1/ jak na wejscie podac sygnal z pojedynczego chincza
    2/ jak na wyjsciu zrobic pojedynczy chincz
  • REKLAMA
  • #2 4486466
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Witam, nic nie trzeba zmieniać w konstrukcji , podpinasz tylko jedną wtyczkę na wejściu i jedną na wyjściu , na schemacie wejście jest zmostkowane dwoma rezystorami R1 -R2 tak samo wyjście R3-R4
    nie ma znaczenia gdzie się podepniesz .Druga sprawa , jeżeli masz specjalne wyjście na aktywny subwoofer to po co ci jeszcze ten filtr ? , wydaje mi się ,że na wyjściu twojego wzmacniacza sygnał jest już przepuszczony przez taki filtr , zastosowanie tej płytki może jedynie dać ci regulację tego sygnału ,ale stosuje się to dla sygnału normalnego , a nie z wyjścia subwoofera , nie wiem czy coś wniesie on do układu .
  • REKLAMA
  • #3 4486488
    m_joker
    Poziom 15  
    Ocena: 65
    wlasnie nie wiem czy sygnal z wyjscia amplitunera na subwoofer posiada juz w sobie filtr. Zazwyczaj to kazdy subwoofer aktywny ma w sobie filtr wiec nie wiem czy producent mimo to umiescil go we wzmacniaczu
  • #4 4487523
    KUCHARZU
    Poziom 11  
    WITAM !!!
    We wzmacniaczu nie ma filtra ! Producenci nie umieszczają go ponieważ subwoofery aktywne mają różne częstotliwości odcięcia , niektóre mają regulowane , więc z wzmacniacza wychodzi kompletny sygnał. Najlepiej jakbyś zastosował aktywny filtr dolnoprzepustowy , jakikolwiek który nie będzie powodował strat w poziomie sygnału.
    Jak nie masz schematu to Ci podeślę , ale na elektrodzie pewnie znajdziesz.
    W Twoim filtrze wystarczy że pozostawisz jedno gniazdo cinch i jeden rezystor czyli n.p. gniazdo J2 i rezystor R1 , natomiast R2, J4, J3 wyrzucasz , to samo na wyjściu - R3 i J6 zostawiasz , R4 , J5 - wyrzucasz.
    Może zajść konieczność niewielkiej zmiany wartości R1 i R3 , ale ponieważ Twój filtr ma regulowane wzmocnienie ( P1 ) nie spodziewał bym się tego. Zobaczysz jak podłączysz.
    Pozdrawiam !!!
REKLAMA