logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomiar prądu pobieranego przez silnik trójfazowy.

JACU626 15 Lis 2007 20:23 9542 10
  • #1 4485221
    JACU626

Poziom 28  
    Ocena: 621
    Serwisuję urządzenia w których pracują silnik 3-fazowe i ostatnio wynikł problem z pobierana mocą. Wyjąłem silnik zawiozłem do przewinięcia i tam na tablicy widać było ze na jednej fazie jest dużo większy prąd niż na pozostałych. Jak zrobić najtańszym kosztem taka tablicę może ktoś to robił i ma jakieś doświadczenie lub schematy oczywiscie preferował bym wskazanie cyfrowe.
    Konto firmowe:
    FHU JACU KARCHERSERWIS
    LWOWSKA 41, Sandomierz, 27-600 | Tel.: 604XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://WWW.KARCHERSERWIS.PL
  • #2 4485387
    slawn1
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Są takie zestawy pomiarowe, można je jeszcze dostać za nieduże pieniądze na aukcjach. Bardzo dobry jest taki zestaw QN-10 prod czeskiej. Jest co prawda analogowy ale bardzo dokładny a przy tym uniwersalny bo mierzy różne parametry obciążenia. I do tego jest przenośny.
  • #3 4485402
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Witam. Do szybkich pomiarów jest wiele wersji mierników cęgowych. Pozdrawiam.
  • #4 4485483
    adamzelt
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Po co Ci tablica, kup najtańszy miernik cęgowy (ok. 50 zł) z wyświetlaczem LCD i możesz mierzyć prąd pobierany przez silnik no ale na każdej fazie osobno- tak to robi każdy elektryk który nie pracuje na stacji prób oczywiście. Szybko tanio i skutecznie.
  • #5 4488295
    JACU626

Poziom 28  
    Ocena: 621
    Musze mieć tablicowy bo klient jak nie zobaczy to nie uwierzy, a im więcej zobaczy tym mniej pytań zada. Przykład z dziś klijent odebrał u mnie działało a u niego silnik nawet sie nie odzywa i ma pretensje. A tak włączam pokazuje jaki prąd na każdej fazie podpisuje ze odebrał uządzenie sprawne i koniec dyskusji. Cęgowy miernik odpada za duza prowizorka jak musiałwym zamiast jednego kabla ciągnąć trzy.
    Konto firmowe:
    FHU JACU KARCHERSERWIS
    LWOWSKA 41, Sandomierz, 27-600 | Tel.: 604XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://WWW.KARCHERSERWIS.PL
  • #6 4488976
    tolo2
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    też miałem robić miernik tablicowy 3faz, tak dla siebie i klienta ,ale w końcu kupiłem 3 mierniki cęgowe ,mam je w torbie serwisowej i w każdej chwili mogę dokonać pomiaru wartości pobieranego prądu przez silnik 3fazowy w warsztacie lub w terenie.jest to chyba najlepsze rozwiązanie bo daje duże mozliwości,a wydatek nie jest duży.
  • #7 4489918
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    Kup po prostu 3 amperomierze tablicowe, i każdy daj na jednej fazie zasilającej gniazdo, lub zaciski. Możesz też włączyć w taki obwód przełącznik LEWO/PRAWO, bezpieczniki i woltomierz. I już. Można też zrobić kilka takich grup, dla określonego poboru prądu.
    Np. 1 - 16A, 2 - 32A, 3 - 64A, 4 - 100A...
    Ale większość tablicowych mierników, jest zaledwie wykonywana jako wskaźniki, a nie przyrządy (klasa powyżej 1,5) i małych wachań mogą nie wykazać, lub wykazywać nieistniejące problemy. Z kolei dokładne, laboratoryjne amperomierze są raczej kosztowne.
    Miernik cęgowy możesz zapiąć po kolei na każdej fazie, np. przy klamrecie i pokazać wyniki klientowi. To będzię tańsze i pewniejsze.
  • #8 4492005
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Najlepiej jest kupić 3 amperomierze 10A przy silnikach małej mocy, i widzisz co płynie.
    Ja mam 1 Amperomierz ze stykiem który zwieram podczas rozruchu i jest ok a pozatym cęgówka AC, dla pomiaru prądu spawarek i prostowników z rozruchem i w terenie.
  • #9 4492992
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    JACU626 napisał:
    Musze mieć tablicowy bo klient jak nie zobaczy to nie uwierzy, a im więcej zobaczy tym mniej pytań zada. Przykład z dziś klijent odebrał u mnie działało a u niego silnik nawet sie nie odzywa i ma pretensje. A tak włączam pokazuje jaki prąd na każdej fazie podpisuje ze odebrał uządzenie sprawne i koniec dyskusji. Cęgowy miernik odpada za duza prowizorka jak musiałwym zamiast jednego kabla ciągnąć trzy.

Wystarczy jedna wtyka i gniazdo i między nimi przewody(DY) i mierzysz prąd na każdej fazie.(możesz zrobić dwa gniazda 5 i 4 wtykowe).
  • #10 4498541
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    a moze przy budowie tej tablicy wykorzystasz produkty firmy lovato elektric
    Pomiar prądu pobieranego przez silnik trójfazowy.
  • #11 4498793
    Waldek.rj
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    tzy amperomierze ale dobudować do nich bocznik który będzie przełanczany jeśli to ma być zabudowane w szafie albo cęgowy- pomiar bez problemu

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pomiaru prądu pobieranego przez silnik trójfazowy z wykorzystaniem tablicy pomiarowej z cyfrowym wskazaniem. Problemem jest nierównomierny prąd na poszczególnych fazach silnika po przewinięciu. Proponowane rozwiązania obejmują użycie mierników cęgowych z wyświetlaczem LCD jako najtańszej i praktycznej metody pomiaru prądu na każdej fazie osobno. Jednak ze względu na wymogi klienta, który oczekuje wizualnej tablicy pomiarowej, sugerowane jest zastosowanie trzech amperomierzy tablicowych, każdy na jedną fazę, z możliwością dobudowania boczników i przełączników do pomiarów w szafie sterowniczej. Wskazano, że mierniki tablicowe często mają niższą klasę dokładności i mogą nie wykrywać drobnych wahań prądu, natomiast mierniki cęgowe są przenośne i dają szybki, wiarygodny pomiar. Wspomniano także o zestawie pomiarowym QN-10 produkcji czeskiej, który jest analogowy, ale dokładny i uniwersalny. Dodatkowo zasugerowano wykorzystanie produktów firmy Lovato Electric do budowy tablicy pomiarowej. Propozycje obejmują także wykonanie prostych układów z gniazdami i wtyczkami do pomiaru prądu na każdej fazie. Podsumowując, najtańszym i skutecznym rozwiązaniem jest użycie mierników cęgowych, natomiast dla celów prezentacyjnych i formalnych lepsze są amperomierze tablicowe z odpowiednim osprzętem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA