logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy DSB 3010 wymaga karty do odbioru kanałów niekodowanych?

Waldemar Podlaszewski 15 Lis 2007 22:03 2870 21
REKLAMA
  • #1 4485760
    Waldemar Podlaszewski
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam
    Od kilku lat jestem posiadaczem (dostałem na częśći) tunera dsb 3010.
    Dzięki informacją zawartym na tym forum postanowiłem go ożywić.
    Przerobiłem kabelek ,wgrałem nowy soft 3.26 oraz listę kanałów C+full HB r-r.
    Niestety nie wiem -bo jednoznacznie to nie wynika z wypowiedzi na forum
    czy potrzebna jest karta (dostałem sam tuner po C+) żeby uruchomić chociaż kanały niekodowane? Jeśli tak to jaka?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4486306
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6371
    Szkoda że wgrałeś modyfikowany soft zanim sprawdziłeś czy działa z oryginalnym. Dostałem kiedys taki tuner z nieaktywną ( nieopłacaną od dawna kartą), kanały niekodowane normalnie odbierały. Softy z rodziny 3... , mają to do siebie że z czasem "wykładają" się, chyba że to tylko ja mam takiego pecha.
  • #4 4486918
    Lidzia
    Poziom 28  
    Ocena: 36
    Ale nic nie piszesz o fixie czy go wgrałeś.A po za tym nie musisz miec karty żeby odbierac nie kodowane poczytaj ten temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic872326.html
    i ostatni post @pikarel. A odbior zaśnieżonych kanałów to musi być karta fun z wgranym odpowiednim wsadem

@robokop Softy z rodziny 3... , mają to do siebie że z czasem "wykładają" się, chyba że to tylko ja mam takiego pecha.

Chyba masz pecha soft stąd http://www.expoint.tk/ 3.26 z Emu fixKTM v.2.72 do 3010 spisuje sie dobrze i niema z nim problemów teraz można wpisywać witaminki z pilota w tym sofcie opis w środku http://dvb-upload.com/index.php?action=download&pid=135207
  • #5 4487043
    345
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    obecnie karta jest nie potrzebna i wgrywasz soft który bez niej obsługuje programy fta
  • #6 4487664
    Lidzia
    Poziom 28  
    Nie soft a jak pisze
    @pikarel
    W liscie kanałów, którą chcesz mieć w dekoderze.

W zakładce:
    Config z listy w opcji:
    Patch FTA zaznacz opcję (ptaszek):
    Włącz patch FTA
    Na koniec klikni na symbol dyskietki i zapisz te ustawienia Configu w liście kanałów.Przejdź teraz do zakładki Kanały/Transpondery i naciskając przycisk:Prześlij listę do tunera wybierz typ tunera np (6010) i czytając komunikaty w oknie postepuj zgodnie z nimi.

Ten manewr eliminuje konieczność wkładania karty do slotu 
  • #7 4489191
    Waldemar Podlaszewski
    Poziom 12  
    Witam
    Dziękuje za wypowiedzi i wyjaśniam:
    Tuner przed modyfikacją po włączeniu wyświetlał komunikat
    "włóż kartę klucz" po wgraniu softu i listy kanałów wyświetla
    podobnie - zmieniło się tylko tło.
    Ponadto brak innych reakcji.:cry:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 4490243
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    Tadeusz156 napisał:
    stosuj się według tego opisu http://laki.dvhk.pl/faq/tomy/3010/3010.html

Zgodnie z tym opisem - musisz mieć kartę.
    Jest możliwość oglądania na tym tunerze programów niekodowanych bez karty, ale wówczas musisz wgrać listę z opcją (jak napisała Lidzia):
    "W zakładce: Config z listy w opcji:
    Patch FTA zaznacz opcję (ptaszek):
    Włącz patch FTA".
  • #10 4494072
    Waldemar Podlaszewski
    Poziom 12  
    Witam
    Wynikł problem ponieważ nie mam,lub nie mogę znależć w liście kanałów (otwartym przez DSXEdit
    v1.4.1 full) zakładki Config.
    Natomiast po zaznaczeniu kanału (każdego), w zestawieniu parametrów po lewej stronie są zaznaczone jednocześnie :
    Aktywny-on
    Zablokowany-on
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 4494261
    Lidzia
    Poziom 28  
    To sie robi w APLIKATORZE pobierz go stąd http://sat-elita.info/news.php po lewo niżej w nim otwierasz liste klikasz u góry na config ustawiasz 3010 i zaznaczasz patcha zapisujesz config przez kliknięcie na ikonke dyskietki po lewo i wysyłasz do tunka
  • #12 4495559
    Waldemar Podlaszewski
    Poziom 12  
    Witam
    Zrobiłem wszystko zgodnie z Waszymi opisami i tuner wreszcie ożył.
    :DMogę przełączać kanały , wejść w menu itd. DZIĘKUJĘ
    Teraz muszę wziąść tuner do znajomego żeby wypróbować ponieważ
    moja stara czasza jeszcze po amstradzie już zardzewiała.:|
    Pozdrawiam
    Ps.
    A czy stary konwerter nada się do cyfrowego tunera?
  • #13 4497140
    meloch
    Poziom 29  
    Jeśli jest sprawny, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby go wypróbować.
  • #14 4499391
    Waldemar Podlaszewski
    Poziom 12  
    Podłączyłem tuner do anteny ustawionej na Hodbirda z zestawu analogowego.Pokazana siła sygnału ok. 46%.Tuner znalazł na automacie
    132 kanały.Po przełączeniu na 1 pokazała się aktualna godzina oraz
    informacja o programie, bez treści obrazu i głosu - i tak samo na pozostałych kanałach.(ekran ciemny-poza menu)
    Ponadto tuner bardzo leniwie reaguje na polecenia z pilota jak i klawiatury
    lokalnej-trzeba kilkakrotnie przyciskać i czekać na wykonanie polecenia.
  • #15 4499528
    Lidzia
    Poziom 28  
    Jak sie ukazala godzina czyli zegarek to zassaleś liste z nieba z cyfry+ ,bo w liscie kanałów jest kanal podstawowy który blokuje sciągnięcie listy z cyfry+ chyba że go odblokowales i ustawiłes na c+ liste musisz swoją wgrać z włączonym patchem bez karty i będzie chodzić nie scanuj listy z nieba jak już ja wgrasz,leniwie sie przełancza bo szuka kluczy żeby rozkodowac C+ ktorej ty nie masz tak że wgraj swoją liste i nie scanuj nieba musi chodzić.Tu masz komplet jak go wgrasz musi działac i nic nie scanuj http://www.zippyshare.com/v/77245728/file.html
  • #16 4499687
    K4Li
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Ta stronka jest przydatna i w miarę najszybciej pokazuje się nowy bios do 3010
  • #17 4500534
    meloch
    Poziom 29  
    K4Li napisał:
    Ta stronka jest przydatna i w miarę najszybciej pokazuje się nowy bios do 3010

Nie pisz głupot, bo nigdy nie było nowego biosu do DSB3010. Nie używaj wyrazów, których znaczenia nie znasz!
  • #18 4510463
    Waldemar Podlaszewski
    Poziom 12  
    Tuner działa odbiera bez karty ponad 100 kanałów z Hotbirda.Jeszcze raz Wszystkim dziękuję za pomoc.:D
  • #19 4514954
    Waldemar Podlaszewski
    Poziom 12  
    Witam ponownie
    Proszę o jeszcze jedno wyjaśnienie:
    tuner odbiera jak już pisałem ponad 100 kanałów,niestety nie odbiera
    wszystkich z listy mimo że pokazuje aktywność w pasku menu (tytuł
    programu) . W szczególności zależy mi na TVP1,TVP2, TVP3,TVN itd.
    -tych z końca listy.
    Pozdrawiam
  • #20 4515021
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6371
    Te akurat kanały są kodowane (dostep do oglądaniajest płatny w ramach platformy konkretnego operatora) i działac Ci nie będą bez łamania prawa - legalnie, bez płacenia abonamentu można oglądac tylko kanały FTA. To że wyświetla Ci się pasek , godzina, data i tytuł programu znaczy że nie masz uprawnień do oglądania tego kanału.
  • #21 4516501
    Waldemar Podlaszewski
    Poziom 12  
    Dzięki za wyjaśnienie.A swoją drogą to dziwny ten nasz kraj gdzie trzeba
    płacić abonament rtv i mieć ograniczony dostęp do opłacanych kanałów.
    W moim rejonie zamieszkania są miejsca gdzie odbiór naziemny jest
    praktycznie niemożliwy (góry).
  • #22 4517462
    Lidzia
    Poziom 28  
    Ale na Skrzycznym jest nadajnik cyfrowy no ale trza mieć odbiornik do odbioru cyfrowki naziemnej,a tak po prawdzie przeczytaj temat twojego postu i tego sie trzymaj chyba że wysępisz pare groszy na funke i sassasz to co podają ci chętni do pomocy i masz to co chcesz i nie będziesz dochodzil na co abonament

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Tuner DSB 3010 może odbierać kanały niekodowane (FTA) bez konieczności posiadania karty dostępu, pod warunkiem wgrania odpowiedniego oprogramowania (soft 3.26 z fixem 2.72) oraz listy kanałów z aktywowaną opcją "Patch FTA" w konfiguratorze listy kanałów (np. w aplikatorze DSXEdit lub dedykowanym programie Aplikator). Wgranie modyfikowanego softu bez wcześniejszego sprawdzenia działania oryginalnego może powodować problemy. Tuner po wgraniu poprawnego softu i listy kanałów z włączonym patchem FTA umożliwia odbiór ponad 100 kanałów z satelity Hotbird bez karty. Kanały kodowane, takie jak TVP1, TVP2, TVP3 czy TVN, wymagają aktywnej karty dostępu i nie są legalnie dostępne bez opłacenia abonamentu. Problemy z odbiorem i opóźnioną reakcją tunera mogą wynikać z próby dekodowania kanałów kodowanych bez karty. Stary konwerter z zestawu analogowego może być użyty z tunerem cyfrowym, jeśli jest sprawny. Zaleca się korzystanie z dedykowanych źródeł oprogramowania i list kanałów oraz unikanie automatycznego skanowania list z platformy cyfry+ bez odpowiednich ustawień.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA