logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVB-T GRUNDIG DTR 1520 - wyłącza się po starcie, brak reakcji na pilota

sollo 16 Lis 2007 23:17 2766 6
REKLAMA
  • #1 4489519
    sollo
    Poziom 2  
    Zakupiłem tuner DVB-T GRUNDIG DTR 1520 (odb. cyfrowej telewizji naziemnej) Po załączeniu na ekranie pokazuje się na sekunde plansza z logo GRUNDIG na niebieskim tle po czym ekran jest ciemny , w odbiorniku na chwile zamiga dioda LED i gaśnie ,wydaje mi się że powinna się świecic przez cały czas gdy odbiornik jest wlączony
    Odbiornik nie reaguje na żadną komende z pilota, pilot jest sprawny Odbiornik sprawdzałem na ostatnim pietrze w wieżowcu w Bytomiu - latem gdy jest dobra widocznosc widac Beskidy więc sygnał z nadajnika na Skrzycznem powinien byc bardzo dobry Proszę o pomoc

Moderowany:

Nie piszemy w temacie "Problem" bo tu prawie każdy pisze z tego powodu. Prosze poczytac regulamin i zasady redagowania tematów. Henry(k)

• REKLAMA
  • #2 4489887
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Uruchom tuner bez anteny. Czy efekt jest taki sam.
  • REKLAMA
  • #3 4492939
    sollo
    Poziom 2  
    Z anteną lub bez efek jest taki sam.Próbowałem kilka razy po ok.15min i nic ,brak reakcji na pilota ekran ciemny.Po otwarciu sprawdziłem napięcia wejsciowe na płytę są ok( wartości napiec są napisane na złączce) wszystkie bezpieczniki SMD na płycie są OK
  • #4 4493265
    Tadeusz156
    Poziom 23  
    Ocena: 40
    Witam.
    Napięcia się zgadzają ale elektrolity w zasilaczu mogą być osłabione dla pewności wymień te podejrzane
  • REKLAMA
  • #5 4499783
    sollo
    Poziom 2  
    Też tak myślałem z samego początku że coś jest z przetwornicą tz.z zasilaniem ale okazało się że po tym jak pokaże się na chwile plansza z logo GRUNDIG , jest sygnał wyjsciowy video ale bez tresci i widoczne są prążki interferencyjne.
    Dla pewności wymieniłem wszystkie elektrolity w przetwornicy.Bez efektu
    Dodam jeszcze że tuner wygląda na prawie nie używany, w środku czysto bez przegrzanych elementów i bez kurzu , pochodzi z wyprzedaży
  • REKLAMA
  • #6 4506873
    sollo
    Poziom 2  
    A może odbiornik DVB dopiero zaczyna wyświetlac MENU i wogóle reagować gdy odbierze sygnał z nadajnika ?
  • #7 5604040
    rafniedz
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    sollo napisał:
    Zakupiłem tuner DVB-T GRUNDIG DTR 1520 (odb. cyfrowej telewizji naziemnej) Po załączeniu na ekranie pokazuje się na sekunde plansza z logo GRUNDIG na niebieskim tle po czym ekran jest ciemny , w odbiorniku na chwile zamiga dioda LED i gaśnie

Pisano już o tym problemie - przeładować applikację (firmware) pobrawszy od grundiga soft i flaszera

http://www.hd-evolution.tv/index.php?id=656

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Tuner DVB-T Grundig DTR 1520 po włączeniu wyświetla logo na sekundę, następnie ekran gaśnie, a dioda LED miga i gaśnie, brak reakcji na pilota mimo sprawności pilota. Problem występuje zarówno z anteną, jak i bez niej. Sprawdzone napięcia zasilania na płycie są prawidłowe, bezpieczniki SMD nieuszkodzone. Wymieniono elektrolity w zasilaczu, jednak problem pozostał. Po pojawieniu się logo jest sygnał wideo z interferencjami, ale brak treści obrazu. Tuner jest prawie nowy, bez widocznych uszkodzeń mechanicznych i kurzu. Sugerowano, że tuner może nie wyświetlać menu i nie reagować, dopóki nie odbierze sygnału z nadajnika. Wskazano możliwość przeładowania oprogramowania (firmware) pobranego ze strony Grundiga i użycia flaszera jako potencjalne rozwiązanie problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA