logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVB-T GRUNDIG DTR 1521/1522 - brak reakcji po aktualizacji oprogramowania

akilian 28 Mar 2008 20:54 4029 9
REKLAMA
  • #1 4966680
    akilian
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Potrzeba mi porady od kogoś znającego się na rzeczy posiadam kilka tunerów DVB-T GRUNDIG modele DTR 1522 i DTR 1521 wszystkie miały jedną wadę po włączeniu wyświetlały na ekranie TV tylko logo GRUNDIG i nic więcej po naciśnięciu jakiegokolwiek przycisku na pilocie pojawiało się tylko białe tło bez żadnego menu czy napisów pomyślałem że to oprogramowanie pobrałem ze strony GRUNDIG i próbowałem wgrać niby cały proces przeszedł dobrze a na końcu wyświetlił błąd i tuner się wyłączył sam i teraz już się nie włączy nawet lampka na czuwaniu się nie świeci co dziwne po włączeniu zasilania wszystkie napięcia na płycie tunera są ale się nie uruchomi co spieprzyłem?? czy jest jakiś ratunek dla tych tunerów jak wgrać to oprogramowanie proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4970717
    pala22
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    a ty sprawdzałeś je w zasięgu telewizi DVB-T zanim zmieniłeś sołta ?
    a teraz to wygląda na niewłaściwe oprogramowanie pewny jesteś że to jest właśnie dla tego modelu który masz?
  • REKLAMA
  • #3 4970939
    akilian
    Poziom 15  
    Tak sprawdzałem bo ja tych tunerów miałem już kilka a mieszkam 15 Km od nadajnika naziemnej tv cyfrowej z tymi akurat był problem że nie wyświetlały menu na ekranie tylko biały kwadrat i nie szło ich zaprogramować a program do zmiany i soft wziąłem ze strony grundig oryginalne teraz już wiem że miałem zepsuty przewód do zmiany oderwany jeden pin we wtyku pytanie czy da się teraz taki tuner wskrzesić .
  • REKLAMA
  • #4 4975868
    nietomek
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam.

Mam jedną sztukę DTR1521 - też się nie uruchamiał - po otwarciu obudowy zobaczyłem 4 kondensatory 100u/16V i jeden 330u/10V "spuchnięte" - po wymianie tuner ruszył!
    A co do softu na stronie: http://www.grundig.de/index.php?id=519&L=1 - to czy jesteś pewien że pasuje od do modelu 1521? Niby w nazwie jest 1520-2 co teoretycznie miałoby oznaczać "...do modeli 1520, 1521, 1522" ale model 1520 ma innego pilota (w kodzie NOKIA) niże te dwa pozostałe (NEC), a obsługa pilota zaszyta jest chyba w sofcie?

Pozdrawiam T.
  • #5 4975919
    akilian
    Poziom 15  
    Miałem również z popękanymi kondensatorami ale te po wymianie ruszyły ale te sztuki o których piszę z elektroniką mają wszystko ok! na pewno sprawa softu używałem oprogramowania z tej strony o którym kolega "nietomek"wspomina i zawsze było ok a teraz uwaliłem poprzez wadliwy kabel i cały problem w tym czy można wgrać oprogramowanie do takiego tunera po nieudanej aktualizacji gdy jest martwy i program SerialUpdate go nie widzi nie wiem może JTAG-em ale tu potrzebuję porady bo nigdy tego nie robiłem jest wiele opisów ale wszystko do tunerów SAT na innych układach więc czekam aż ktoś będący na topie w tym temacie pomoże bo tunerów mi przybywa sprowadzam ich z niemiec i w w większości są niesprawne od strony softu.
  • #6 4979578
    nietomek
    Poziom 13  
    Witam ponownie.

Z JTAG'iem to będzie chyba problem - tam siedzi procek ZORAN'a - a do niego żadnych aplikacji nie widziałem.
    Jedyny skuteczny sposób naprawy jaki mi się nasuwa to wylutowanie kostki FLASH'a i zaprogramowanie jej w programatorze. Oczywiście przydałby się jeszcze obraz FLASH'a z działającego tunera bo skoro tunerek nie daje się programować po kablu RS232 to może oznaczać, że został nadpisany obszar bootloader'a.

Pozdrawiam T.
  • REKLAMA
  • #7 4979794
    akilian
    Poziom 15  
    Tak tylko jaki programator kupić i jak wgrać ktoś musiał by mi podpowiedzieć bo takiego czegoś jeszcze nie robiłem z wyjęciem kości FLASH sobie poradzę oprogramowanie też dało by się pobrać ale co dalej , mile widziane porady .
  • #8 4979845
    nietomek
    Poziom 13  
    Rodzaj programatora zależy od typu kości - nie pamiętam jaka tam była ale pewnie jakiś standard czyli 29F160 lub coś podobnego. Popularnym programatorem do wielu kości tego typu jest WILLEM.
    Co do programu który chcesz pobrać ze strony - myślę że nie jest to pełny obraz pamięci FLASH. Przeważnie takie aktualizacje podawane na stronie producenta zawierają tylko obszar aplikacji, a pozbawione są obszaru bootloader'a oraz wszelkich "settings'ów" jak lista kanałów i cała reszta ustawień. Jeszcze kolejny szczegół który mi się przypomniał - sprawdź czy w tym tunerze jest jeszcze jakaś dodatkowa pamięć EEPROM (np. 24C64) bo bywa że w niej przechowywane są jakieś ustawienia.
  • #9 4981601
    akilian
    Poziom 15  
    Pamięć to 39VF088 a dodatkowa to 24C02N myślę że warto by się pobawić i popróbować ożywić te tunery choć by w celach edukacyjnych uda się to dobrze nie uda się to jakaś nauka zostanie a tunery i tak nie działają.
  • #10 6081546
    Ted11
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Ten soft nie pasuje do modelu DTR 1521 , tylko i wyłącznie do 1520/2. Próbowałem w swoim działającym 1521 uaktualnić soft i przy 80% postępu - komunikat o błędzie - tuner się wyłącza i po zawodach. pozostaje tylko śmietnik. Przestrzegam wszystkich przed ładowaniem tego softu do modelu 1521 , bo zgon gwarantowany, a ci co piszą, że jest inaczej poprostu gadają bzdury. Ja się skusiłem , bo ktoś powyżej napisał, że pasuje - widać napewno tego nie sprawdzał:cry:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacze tunerów DVB-T Grundig modeli DTR 1521 i DTR 1522 zgłaszają problem z brakiem reakcji urządzeń po próbie aktualizacji oprogramowania. Po włączeniu tunery wyświetlają jedynie logo Grundig, a następnie biały ekran bez menu. Próba wgrania softu pobranego ze strony producenta zakończyła się błędem i całkowitym unieruchomieniem tunera, który nie reaguje nawet na zasilanie. Wskazano, że użycie niewłaściwego lub uszkodzonego kabla programującego mogło spowodować uszkodzenie oprogramowania, w szczególności bootloadera. Zalecane jest sprawdzenie kompatybilności oprogramowania z modelem tunera, gdyż soft dedykowany modelowi DTR 1520/2 nie jest kompatybilny z DTR 1521 i może trwale uszkodzić urządzenie. W przypadku uszkodzenia oprogramowania sugeruje się wylutowanie kości pamięci FLASH (np. 39VF088) i jej zaprogramowanie za pomocą programatora sprzętowego (np. WILLEM), gdyż standardowa aktualizacja przez RS232 jest niemożliwa. Dodatkowo w tunerze znajduje się pamięć EEPROM 24C02N, która może przechowywać ustawienia. Wymiana uszkodzonych kondensatorów elektrolitycznych również może przywrócić działanie tunera, jeśli problem jest sprzętowy. Jednak w przypadku uszkodzenia softu bez dostępu do oryginalnego obrazu pamięci FLASH naprawa jest trudna. Użytkownicy przestrzegają przed stosowaniem niezweryfikowanego oprogramowania, które może trwale uszkodzić tunery Grundig DTR 1521.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA