logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig DTR1520 - tuner DVB-T resetuje się co 15 sekund przy odbiorze sygnału

avj 08 Sie 2007 14:12 4746 8
REKLAMA
  • #1 4157965
    avj
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Mam tuner DVB-T (do odbioru cyfrowej telewizji naziemnej) GRUNDIG DTR 1520. Z Poznania są nadawane trzy programy: Polsat, TVN, TV4. Odbieram je (poziom sygnału 90%) ale co około 15 sekund tuner wyłącza się i załącza. Nie robi tego bez sygnału. Czy ktoś spotkał się z takim objawem?
  • REKLAMA
  • #2 4158603
    rubin714
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Tak. Na www.grundig.de jest oprogramowanie i wsad do flashowania, ale nie pomaga. Tuner dtr1521 za to działa poprawnie i nie "wysypuje się". Też jestem zainteresowany rozwiązaniem problemu, nie znalazłem w necie innego wsadu.
    P.S. do dtr1521 używałem MAKA Maxima, poszło na kodzie od jakiejś satki, klawisze co prawda nie zgadzały się, nimniej dało się zaprogramować
  • REKLAMA
  • #3 4158932
    avj
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Flasha ze strony producenta już wgrywałem wcześniej i jak pisze rubin714 nic to nie pomaga. Może wymagana jest nowsza (poprawiona) wersja, tylko gdzie jej szukać? Mam również tuner DRT1522, do którego nie mogę zdobyć pilota i dlatego nie mogę sprawdzić jak będzie się zachowywał ten model.
  • #4 4965617
    akilian
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Jestem w stanie pomóc z pilotem a sam potrzebuję pomocy jak zrobić zmianę oprogramowania lub wgrać oprogramowanie posiadam kilka tunerów DTR 1522 i DTR 1521 niestety wywalone firmware przy próbie zmiany sam wywaliłem w jednym bo dziwnie sę zachowywał po włączeniu wyświetlał logo grundig a jak wcisnąłem jakiś klawisz na pilocie to zamiast menu czy numeru programu wyświetlał białą kratę myślałem że oprogramowanie ze strony grundig załatwi sprawę ale nie cały proces zmiany szedł ok na koniec wyświetlił dziwny komunikat o błędzie i tuner się wyłączył i teraz nawet dioda na czuwaniu się nie świeci po prostu martwy czy można mu jeszcze pomóc i przywrócić do poprzedniego stanu aby się choć włączył??.
  • #5 4980484
    byk
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Sprawdzcie kondensatory w rejonie głowicy, w tunerach sat DSR 2530 grundiga rozwalało je od dołu wyciskajac gumę -z góry wydawały się OK, była to dość typowa usterka wtych tunerach, plus oczywiście kondensatory w zasilaczu. Co do tego uwalonego tunera przy zmianie softu pozostaje tylko zewnętrzny programator i to nie jestem pewny czy nie będziesz musiał odczytac soft z z flasha innego tunera, chce powiedzieć że nie jestem pewny czy softy ze strony producenta zawierają boota.(moge to sprawdzić)
    Co do mozliwości zmiany prze JTAG-a jest złacze(DSR2530) ale nie znalazłem programów do obsługi procesora ZORAN supra TV, ani nawet rozpiski pinów złacza czy samego procesora.
  • REKLAMA
  • #6 5064485
    spasu06
    Poziom 1  
    Witam. Posiadam tuner DTR 1521, potrzebuje do niego pilota, może ktoś wie gdzie mogę takiego znaleźć.
    Jestem trochę zielony. Prosił bym kogoś o pomoc jak go podłączyć, chodzi mi o antenę bo nie wiem jaka musi do niego?
  • REKLAMA
  • #7 5604014
    rafniedz
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    akilian napisał:
    oprogramowanie ze strony grundig załatwi sprawę ale nie cały proces zmiany szedł ok na koniec wyświetlił dziwny komunikat o błędzie i tuner się wyłączył

u mnie przy DTR 1510 było podobnie ale nie wyłączając softu i boxa ponowiłem próbę przeładowania i druga się powiodła :-)
    /to tak ku przestrodze dla osób którym się posypały błędy - PONOWIĆ i powinno zatrybić - nie wyłączać bo flaszka już może być pusta/

Dodano po 6 [minuty]:

byk napisał:
    Sprawdzcie kondensatory

W moim DTR 1510 przeglądałem kondzie i nic nie znalazłem (nie wylutowywałem a jedynie mechanicznie). Jednak sprawa nie jest jasna - czy to watchdog czy zasilacz. Zauważyłem że na +5 fizycznie poziom się nieco zmienia: gdy pracuje jest 4,9 a przy resecie 5,1
    Niby to norma że są takie zmiany ale z drugiej strony nie wiem czy to nie przeciążenie 5v z zasilacza nie powoduje reboota z automatu

NIe pasuje mi tylko delay - monitor zasilania ubija CPU zaraz po spadku aby nie skasztanić zawartości flaszki/eeproma zapisem na słabym vcc

Delay pasuje mi na soft - taki długi się zwykle daje żeby dać aplikacji czas na wygrzebanie się jak ma wiele wątków i budżetowy CPU
  • #8 5642960
    cinema
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    witam
    Jak już koledzy wspomnieli na innych forach restarty i biały kwadrat po naciśnięciu jakiegokolwiek klawisza spowodowane są kondensatorami które należny prawie w całości wymienić. W moim przypadku pomogło w 1521 w kilku szt.
    pozdrawiam
  • #9 6040246
    akilian
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Dorwałem właśnie tuner DTR 4540 HDD objaw taki jak koledzy opisujecie bez sygnału pracuje ok wyświetla menu wszystko jest w porządku ale po podpięciu sygnału i włączeniu jakiegoś programu resetuje się co 15 sekund dodam tuner nowy zakupiony u niemca w aldi po ściągnięciu obudowy wszystko wygląda jak to w nowym wszystko się błyszczy a mimo to nie działa nie znalazłem na stronie producenta oprogramowania chyba jeszcze za młody i go nie umieścili więc nie mogę spróbować podmiany oprogramowania bo może to ono jest wadliwe może komuś udało się rozwiązać taki problem proszę o podpowiedz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Tuner DVB-T Grundig DTR 1520 podczas odbioru sygnału cyfrowej telewizji naziemnej z Poznania (programy Polsat, TVN, TV4) resetuje się co około 15 sekund, mimo wysokiego poziomu sygnału (90%). Problem nie występuje przy braku sygnału. Próby aktualizacji oprogramowania (flash) ze strony producenta nie przyniosły efektu, a nowsze wersje firmware są trudne do znalezienia. Podobne objawy występują w modelach DTR 4540 HDD oraz DTR 1510, gdzie resetowanie może być związane z uszkodzonymi kondensatorami w okolicy głowicy lub zasilacza. Wymiana kondensatorów w tunerach Grundig (np. DTR 1521) często rozwiązuje problem restartów i błędów wyświetlania (biały kwadrat). Uszkodzenia firmware podczas próby aktualizacji mogą prowadzić do całkowitej utraty funkcji tunera, wymagając zewnętrznego programatora i ewentualnego odczytu oprogramowania z innego urządzenia. Brak dostępności pilotów do niektórych modeli (DTR 1522) utrudnia diagnostykę i obsługę. Wskazuje się na możliwe przeciążenia zasilania 5V jako potencjalną przyczynę resetów, jednak problem jest złożony i może wymagać zarówno naprawy sprzętowej (kondensatory), jak i poprawy oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA