logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-C27 TD - jak naprawić brak fonii po przeprowadzce z Niemiec?

Spinaker 17 Lis 2007 10:47 2342 18
REKLAMA
  • #1 4490219
    Spinaker
    Poziom 11  
    Witam.
    Jako, że moder się na mnie obraził i usunął mój temat zakładam nowy, z tym samym problemem, gdyż wierzę, że ludzie tutaj naprawdę chcą pomagać i nie igrają z ludźmi w taki sposób, jaki mają aktualnie humor.

Posiadam telewizor jak w temacie. Po przeprowadzce z Niemiec z głośników (na obojętnie jakim programie) słychać tylko szumy o bardzo niskiej częstotliwości. Przed ingerencją Mirka Z. zdołałem pozyskać schemacik do tego telewizora oraz zdążyłem dowiedzieć się, że muszę do niego "coś" dorobić.
    No i właśnie - interesowałoby mnie to, co muszę przerobić w telewizorze. Jako, że elektronikiem nie jestem ale z lutownicą i schematami obchodzić się jako-tako potrafię, prosiłbym (o ile to możliwe) o wytłumaczenie, w jaki sposób mogę zadziałać z moim TV'em :).
    Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 4490279
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Witam. Mój humor nie ma nic do rzeczy - na Forum obowiązuje regulamin.
    Przed podpowiedziami (Twoją wiarę w kolegów podzielam) zajrzyj tu: www.mjm.pl - poczytaj o przestrajaniu i o generatorze 1MHz (konwerterze) FG1 (Układy fonii TV > konwertery fonii). Do tego TV powinien wystarczyć. Oczywiście fonia równoległa też może być.
  • REKLAMA
  • #3 4490299
    Spinaker
    Poziom 11  
    Sam konwerter kosztuje 4,5 PLN, do tego wysyłka za pobraniem i robi się około 15 PLN. Kasa niewielka ale co w momencie, gdy on nie zadziała? Jest taka możliwość? Pozatym czy ktoś mógłby podpowiedzieć, w jakim mneij więcej obszarze telewizora trzeba wlutować w/w konwerter? Wiem, że na stronie jest schemat i wiem również, że otrzymałem wcześniej schemat od tegoż telewizora ale obawiam się, że mógłbym zbyt szybko nie znaleźć odpowiedniego miejsca do wlutowania konwertera.
  • #4 4490381
    Mirek Z.
    Dlaczego wysyłka? Na pewno możesz generator lub fonię równoległą nabyć w swoim mieście. Producent nie jest zbyt ważny, chociaż mjm są (chyba) najlepsze. Zasada podłączania ta sama.
    W niektórych egzemplarzach generatorki się nie sprawdzały. Dlatego równoległa jest pewniejsza.
  • #5 4490391
    Spinaker
    Poziom 11  
    Być może nie uwierzysz, ale w moim mieście jest 1 (słownie jeden) sklep z elektroniką. U nas kupić rezystor czy kondensator jest ciężko a co dopiero takie cudo :D .

PS
    Znalazlem w domu układ fonii równoległej F84/5D (także od mjm). Jest szansa na wykorzystanie go?
  • #6 4490438
    Mirek Z.
    Krótki opis, a przede wszystkim poglądowy schemacik masz na stronie w podanym wyżej linku. Praktycznie - do istniejącego układu pośredniej częstotliwości fonii zachodniej BG dodajesz (równolegle) podobnie działający układ p.cz z naszą fonią DK.
    Mam nadzieję, że to "cudo" jest u was dostępne - szkoda kasy na przesyłkę, no i czasu.
  • #7 4490474
    Spinaker
    Poziom 11  
    Wiem, że mogę w ten sposób zdublować post, ale chciałbym uchronić się przed pominięciem mojego edytowanego postu ;) . Czy mogę do tego wykorzystać układ F84/5D ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 4490498
    Mirek Z.
    Nie kojarzę literki "D". Jeśli do końcówki OUT dochodzi bezpośrednio filtr SFE5,5MHz, a na płytce jest jeszcze 6,5 (i ewentualnie równolegle do niego 5,5) to oczywiście tak.
  • REKLAMA
  • #9 4490553
    Spinaker
    Poziom 11  
    Z F84 dam sobie spokój, pójdę poszukać FG1 i wtedy będę się martwić jak go podłączyć.
    Dzieki za pomoc.
  • #10 4490804
    Roman Wosicki
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Jeśli masz kablówkę to FG1 nie polecam. Lepsze jest to co znalazłeś, pod warunkiem że nikt tam nic nie kręcił filtrami, i jeśli OUT idzie z rez. 5,5. Instr. mont. na str.MJM.
  • #11 4490825
    Spinaker
    Poziom 11  
    No niestety filtry były już przestrajane... Jaki w takim razie model równoległej mam dobrać?
  • #12 4490883
    Mirek Z.
    Najlepsze są tzw. 4-kubkowe. Ogólnie najzwyklejsza, na 12V wystarczy. Te z opcją na 5V są chyba droższe.
  • #13 4490928
    Spinaker
    Poziom 11  
    Dla Ciebie jest ona "najzwyklejsza" ja natomiast nie mam z tym styczności na codzień, więc gdyby to nie było problemem poprosiłbym o model :) .
  • #14 4490984
    Mirek Z.
    Przecież nie mam pojęcia, jakiego producenta i jakie modele fonii mogą mieć w waszym sklepie. Np. mjm to F84 lub F85. Innych firm - odpowiedniki. W sklepach z reguły za bardzo się nie znają (chociaż bywają wyjątki) - ważne, żeby to była fonia 4-kubkowa (czyli 4 filtry strojone), na 12V (na 5V też ewentualnie) i do sprzętu z Niemiec (czyli z filtrem 5,5 przy OUT).
    Każda taka będzie odpowiednia. Twój TV nie ma wielkich wymagań w tym zakresie.
  • #15 4491384
    radekrpisz
    Ocena: 208
    Dodam swoje- do takich sprzętów stosuję Rymi. Koszt niewielki, dołączony opis, na kablówce chodzi idealnie.
  • #16 4491552
    Spinaker
    Poziom 11  
    Czyli rozumiem, że gdy kupię taką właśnie płytkę nie będę miał problemów z instalacją jej w odpowiednim miejscu?
  • #17 4491814
    radekrpisz
    Ocena: 208
    Jak wiesz gdzie jest IF głowicy i filtr z falą powierzchniową to kłopotu nie będzie.
  • #18 4492472
    Spinaker
    Poziom 11  
    No własnie sęk w tym, że nie wiem... Ale znając życie będę musiał się dowiedzieć ;)
  • #19 4502272
    bemo1
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Jak już się dowiesz , a potem zainstalujesz RYMI to dopiero zobaczysz jaka może być ciekawa elektronika.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz telewizora Sony KV-C27 TD zgłasza problem z brakiem fonii po przeprowadzce z Niemiec, gdzie z głośników słychać jedynie niskoczęstotliwościowe szumy. Problem wynika z różnic w układzie pośredniej częstotliwości fonii (IF) między standardem niemieckim a polskim. Rozwiązaniem jest dołożenie do istniejącego układu konwertera fonii, który przetwarza sygnał fonii z niemieckiego standardu BG na polski DK. Najczęściej stosowane są dwa typy konwerterów: generator 1 MHz FG1 lub układ fonii równoległej (np. F84/5D lub inne 4-kubkowe na 12V). Układ FG1 jest tańszy, ale w przypadku kablówki lepszy jest układ fonii równoległej, pod warunkiem że filtry nie były wcześniej przestrajane. Montaż polega na wlutowaniu konwertera równolegle do istniejącego układu IF fonii, w miejscu filtra o częstotliwości 5,5 MHz przy wyjściu OUT. Wskazane jest posiadanie schematów i podstawowa umiejętność lutowania. W przypadku braku lokalnego dostępu do konwerterów, można je zamówić przez internet, jednak lepiej jest znaleźć je lokalnie. Modele konwerterów powinny mieć cztery filtry strojone (4-kubkowe) i być kompatybilne z napięciem 12V. Przykładowo polecany jest konwerter Rymi, który jest łatwy w montażu i działa dobrze na kablówce. Znajomość lokalizacji głowicy IF i filtra fali powierzchniowej ułatwia instalację.
REKLAMA